Vyhledávání
Naše další weby
Naše další weby
Dobrý den,
Jedná se o nový kotel, zajímaly by mě nějaké poznatky z praxe.
Má zde někdo praktické zkušenosti s tímto kotlíkem???
Syn si ho vybral a já neměl důvod pochybovat že by snad mohl mít potíže. Já v té době provoz 8 let a jen přikládal a…
před více než rokem
Proč jste kupoval kotel když jste věděl že firma končí? Zde na fóru není asi ani jeden člověk kterého montáž AK…
před více než rokem
Můj kotel je Ekoscroll a dneska bych už synovi Dakon nekoupil
před více než rokem
234 odpovědí
Zobrazit všechny reakceDobrý den, mám problém řidiči jednotkou po vypnutí vypínače už mi ne naběhl displej svítí jenom špína a nastavení teploty co s tím vypínám a zapínám a nic nechal sem i se sítě vypli 15 min a nic máte na to servis?
TT Tomáš Terezkievič @tomas.terezkievicDobrý den, první asi kontaktovat technickou podporu Dakonu jestli jde něčím restart a obnova továrního nastavení.
Jestli odešla jednotka tak cena nové není moc přívětivá.
https://dilyprokotle.cz/ovladaci-zarizen…
Znovu otevřu téma Dakon DOR5N 25kw a jeho provoz 😃
Kotel už šlape v kuse tři měsíce a zatím nelituji pořízení.
Spotřeba je 2 1/2 až 3 vědra 20L uhlí na den při pokojové teplotě 23C až 24C a zásobník vydrží tři dny v pohodě.Popelník vystačí na dva dny a stejně ho sypu každý den když jdu omrknout provoz kotle.Dodatečně jsem ještě osadil regulátor tahu komína když máme tak často větrno a určitě doporučuji všem ho použít.
Čištění kotle provádím jednou týdně a jen škoda že to taky není automaticky i když je to snadné s vysavačem popela 😁
Jinak jsem byl znovu kontaktován Dakonem jestli vše funguje a není nějaký problém plus že nová verze SW ještě není uvolněná a ladí se k dokonalosti.
Tak si představuji péči o zákazníka a velice děkuji za odezvu 👍🏻
Konečně jsem dodal poslední razítko na kraj a splnil vše pro vyplacení dotace tak se vrátí i část investice 😁
Odpoví někdo a dá pár poznatků aby budoucí zájemce věděl do čeho jde plus třeba přihodí svůj názor na tento model ?
Dakonu zdar 😋
ME Marek Effenberger @marek.effenbergerDobrý den
S kotlem topím taky zhruba tři měsíce a musím říct, že spokojenost. Bohužel včera mi vyskočila výstraha,, pokojový termostat chyba komunikace '' kotel normálně natopí a přepne se do útlumu, čemuž už vůbec nerozumím. Jak kotel pozná, že má natopeno na požadovanou teplotu v obýváku, když s termostatem nekomunikuje?
Šťastný Nový rok a hned zase oživím téma Dakon Dor 5N 😁
Najde se už něko kdo používá tento model a napíše své zkušenosti ?
Osobně zatím používám už dva měsíce a stále ladím celý systém k dokonalosti a odhaluji nedostatky.
Můj kotel je osazen čtyřcestným servo ventilem Esbe a venkovním čidlem a eternetovou komunikací pro vzdálenou kontrolu s regulací.
Největší výhoda eternetového modulu je nonstop zápis křivky všech čidel a ostatních zařízení kde se dá krásně sledovat co kotel dělal třeba v noci a podle toho upravovat nastavení.
Přidám mé poznatky co už jsem zase řešil na mém Dakonu 5N
Pomalu si připadám že vlastním prototyp a ne odladěný výrobek firmy s hodně dlouhou tradicí 1949 a vlastníkem Bosch 2003 🤔
Dnes jsem našel pod šnekem na zemi uhlí a zjistil jsem že padá otvorem pro nouzové otevření podavače.Příčina je že výrobce pod plechové víko použil gumu a stejnou jako na druhé straně kde je zapojena hadice od kanistru.Bohužel guma se protrhla od ostré hrany uhlí jak točí šnek a tudy začne přisávat vzduch a padat uhelný mour.Okopíroval jsem rozměr na pogumovaný plech co se používá na střechy (zrovna ležel v mojí dílně) a vsadil ho před těsnění a nyní tedy uhlí škrábe vyrobený plech a za ním je to staré gumové těsnění plus originální víko zajištěné křídlovou maticí.Nevím jak dlouho to vydrží a až bude po topné sezoně tak udělám kompletní nové víko které bude vsazené do vnitřku podavače a zcela zarovná vnitřní plochu zásobníku uhlí.
Dále jsem zjistil že trny na přední panel násypky jsou přidělané pouze na nýtovací matice a proto je veliká vůle v plechu kde to bude přisávat nežádoucí vzduch do násypky.Nyní případně zatmelím a v létě předělam na podložky s gumou zajištěné maticí.
Další co jsem zjistil že je nutnost použití regulátoru tahu komína jelikož v útlumu komín vysává kotel a ten se začne přetápět.
Stačí přepnout v menu aby se ukazovalo kolik točí ventilátorek v útlumu a bez regulátoru to je až 400 za minutu když s regulátorem lezu pod 100 za minutu.Bude to hodně záležet na komínu a lokalitě,ale určitě není pravda jak Dakon píše v návodu že tento model nepotřebuje regulátor tahu komína.
Další detail je u mého víka zásobníku špatně nýtované háčky na klipsnu a nepoužití plynotěsného nýtu.Dirkou v nýtu při provozu ventilátoru fouká vzduch ven a zase to i falešně zbytečně přisává vzduch do zásobníku kde je to nežádoucí kdyby náhodou chytlo uhlí v podavači.
Netuším jak dlouho Dakon tento model testoval než ho poslal do prodeje a jak funguje vnitřní kontrola výrobku před zabalením a odeslání k prodejci,ale je potřeba ještě hodně na tom zapracovat aby zákazník byl spokojený a mohl doporučit dále což je další zisk pro výrobce 😎
ME Marek Effenberger @marek.effenbergerDobrý den.Je zde řeč o kotli DOR 5N 25 Automat,nebo o DOR 5N 15 Automat? Oba se trochu liší provedením a výkonem.
Mám vyřízenou dotaci a v březnu by jsme měli instalovat právě menší "15",viděl jsem ji na výstavě a vcelku se mě oproti jiným kotlům líbila-štelovací dvířka,svislý výměník,převodovka bez šneku-až na provedení zásobníku a tu cenu......
Nyní topím 18. sezónu v kotli Atmos C18S-mix uhlí se dřevem.Každý den asi 15min. práce- vynešení popela + roztopení+2krát přiložení.Jsem s ním spokojený,ale je zima než se po příchodu z práce roztopí.Také je problematický provoz v přechodném období z důvodu regulace-přetápí se.Proto chceme jít do automatu.
Po přečtení diskuse však začínám váhat jestli nejít raději do Benekovu C16 a nebo fungovat se starým kotlem i za cenu menšího komfortu.
Ještě bych se chtěl zeptat jaká je v kotelně prašnost.
Děkuju za odpověď.
Mám tam čtyřcesťák a servo.
Spínáni je termostat v pokoji a bude venkovní čidlo co určuje teplotu na ventilu podle toho jaká je aktuální teplota venku (ekvitermní regulace)
Max teplota kotle je 80C pak už jede alarm.
Kotel má emise 4 na uhlí a 5 na pelety tak je tam moc dokonalé využití výkonu s minimem odpadního tepla.
Když je zanesený tak jde teplota spalin k 130C jinak čistý leze okolo 90C.
Nyní když jsem provedl zateplení úplně nového keramického komínu ještě 8 cm vaty tak už ok.
Do starého komína nelze vůbec tento model zapojit jinak bude potopa.
ME Marek Effenberger @marek.effenbergerNa to nelze říct nic jiného, než souhlasit. Takto by k tomu měl přistupovat každý.
Už jedu 14 dní na Dakonu Dor 5N
Pro výrobní chybu jednotky to nešlo hned napoprvé zprovoznit a tak to musel odborník hned opravit.
Zatím super a bacha na hrozně malou teplotu splodin do komína kde hrozí mnoho kondenzace 😎
Pro výrobní chybu jednotky to nešlo hned napoprvé zprovoznit a tak to musel odborník hned opravit.
Zatím super a bacha na hrozně malou teplotu splodin do komína kde hrozí mnoho kondenzace 😎
ME Marek Effenberger @marek.effenbergerNastavte vyšší teplotu kotle a vše bude OK :)(min.75°C)
Zdravím,
od letoška mám tento kotel. Právě se s ním seznamuju a zatím se zdá být vše ok. Zatím snad jedinej problém jsem měl s neustálým zasekáváním podavače spojeného s chybovou hláškou "Zkrat na podavači", v režimu útlumu, ale zdá se, že jsem to asi po 14-ti dnech neustálého nastavování zdárně vyřešil. Jinak prozatím spokojenost. V podstatě bych byl taky vcelku rád za nějaký zkušenosti.
DŠ David Šimandl @david.simandlDobrý den,
já čekám na Licotherm AM 24, který je v podstatě skoro stejný jako Dakon. Těším se až s ním začnu laborovat :)
Hodlám zainvestovat nemalý peníz tak bych si rád přečetl pár zkušeností s tímto kotlíkem od Dakonu. Dík
SL Stanislav Landa @stanislav.landa
Fakt nikdo nemá Dakon Dor 5n 25kw?
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.