Kolísání teploty ve zpátečce - trojcestný směšovací ventil

Kolísání teploty ve zpátečce - trojcestný směšovací ventil

Dobrý den,

prosím o radu.
Vytápíme z poloviny zateplený a z poloviny nezateplený dům 200 m2 dřevo-zplynovacím kotlem atmos DC 32s kombi, asi 11 radiátorů, a 1000l akumulační nádoba.
Hned za kotlem je zapojen trojcestný směšovací ventil ESBE VTC 511 14 kvs s patronou na 60°C. Ventil je zapojen tak, aby směšoval vodu směřující do kotle - aby měla alespoň 60 °C. Jenže ačkoliv je ventil zapojen správně, voda ve zpátečce prostě kolísá.
Jednou je tak 50°C, občas dokonce 45°C a to nejen po zatopení, ale také při normálním provozu. To tam ten ventil nemusí být vůbec. Cítím na radiátorech že topí a přitom je v kotli 50°C. Zkoušel jsem kulovým ventilem regulovat průtok vody tak, aby měly obě větve - jak "krátká" mířící z kotle hned zpět do kotle, tak "dlouhá" mířící přes radiátory stejný odpor - na přiloženém obrázku mám v cestě označené "B" kulový kohout, který jsem postupně zkoušel přivírat ale nemělo to žádný vliv. I kdyby kotel výkonově postě nestačil, voda by maximálně měla více kolovat v kotlovém okruhu, ale teplota na zpátečně by rozhodně neměla kolísat.
Prosím o nápady, čím by to mohlo být .

Kotel je umístěn v garáži trochu dál od domu, takže přibližně 20 metrů plastové trubky DN20 a pak teprve rozvaděč v domě kde se voda rozděluje do radiátorů, u kotle je silnější čerpadlo (neznám značku, je to nějaká starší repasovaná sigma, výkon přibližně 130W. Je to docela velké čerpadlo a napadlo mě, jestli nemůže být pro kotel příliš silné, ale mohlo by to mít nějakou souvislost s teplotou vracečky?

Děkuji
Kočiščák

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

9 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.