Kotel Thermona THERM PRO 14 TKX - chyba E08

Rubriky:

Reklama
JS Jiří Svačina @jiri.svacina před 6 roky21.02.2018 07:13:00
Kotel Thermona THERM PRO 14 TKX - chyba E08

Dobrý den,

Prosím o radu. Mám plynový kotel Thermona THERM PRO 14 TKX (provedení turbo). Již druhým rokem se stále častěji stává (hlavě v zimě), že kotel nesepne (nedojde k zapálení) a zobrazí se chyba E08. Dle manuálu tato chyba znamená "porucha v odtahu spalin (reakce spalinového termostatu), popř. reakce nebo porucha manostatu (u kotlů turbo)".

Již několikrát u mě byli servisní technici, vždy pouze vyčistili ventilátor, kotel obvykle začal fungovat a tím to skončilo. Nicméně závada se začala objevovat čím dál častěji, i když je ventilátor vyčištěný.

Postupně jsem vysledoval a vyzkoušel/zkontroloval následující:
- ventilátor je čistý
- při jemném fouknutí do hadiček vedoucích k manostatu je slyšet reakce manostatu, tzn. cvakání
- v případě, že kotel nechce sepnout (nedojde k zapálení), stačí odšroubit a pootevřít komoru kotle a kotel okamžitě bez probl0mu sepne

Z výše uvedeného (pootevření komory) jsem usoudil, že je možné, že kotel špatně saje vzduch skrz dvouplášťový komín. Nevím, jestli se tento komín takto nazývá, ale znamená to, že vnitřní částí odchází spaliny a venkovním pláštěm se saje vzduch do kotle. Nicméně komín jsem také zkontroloval (má délku cca 120 cm) a je čistý. Taktéž čepička na komínu se zdá v pořádku.

Na internetu jsem se dočet, že chyba E08 může ještě znamenat i "přechodový odpor v obvodu mikrospínače průtokové pojistky, bezpečnostních termostatů (havarijní, spalinový) nebo manostatu".

Vím, že je takto těžké určit příčinu poruchy, ale nenapadá vás, co by tyto problémy mohlo způsobovat?

Děkuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

55 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.