Odstranění vodního kamene z vodovodního systemu

Reklama
JH Jan Hajek @jan.hajek001 před 6 roky26.02.2018 21:39:00
Odstranění vodního kamene z vodovodního systemu

Dobrý večer,
před dvěmi lety jsme koupili dnes již 20 let starý domek. Vzhledem k tomu že se nacházíme v oblasti kde je velmi tvrdá voda a předchozí majitelé bohužel neměli žádné zařízení na změkčování vody bude zejména bojler na ohřev vody pravděpodobně plný usazenin vodního kamene. Máme i pocit že když se pustí dva kohoutky teplé vody naplno, tak voda teče v nedostatečném množství (naše teorie je, že možná zapadal přítok vody, který se nachází prakticky dole)

Zde hrubé parametry našeho systému:

- Staří domu 20 let
- Rozvody vody jsou provedené v nerezu
- Bojler o objemu 300l je napojen na solární kolektory a plynový kotel, má inspekční otvor ve spodní části o průměru ca. 250mm
- Tvrdost vody je prakticky nevyšší možná, vodní kámen ve varné konvici je v našem případě bílý prášek, nemá tendenci se napékat a dělat tvrdé strupy, jde setřít houbičkou až na varnou plochu

A nyní k mým otázkám:
1. Kde všude se vodní kámen usazuje? Je to jen v místě ohřevu vody, nebo i v potrubí? Samozřejmě i dále na místech kde vytéká a má možnost zaschnout
2. Jaké rizika mě čekají, když bojler otevřu, odšroubuju přírubu inspekčního otvoru, výrobce již neexistuje, ale předpokládám že těsnění bude normované.
3. Pokud těsnění nebude dle normy, jaký materiál použít na těsnění? Lze použít případně i nějaký tmel?
4. Četl jsem a viděl nějaká videa na internetu kde čistili bojlery pomocí ca. 7% roztoku kyseliny mravenčí, má smysl se do něčeho takového pustit?


Pokud bych se vydal cestou kyseliny mravenčí, můj plán je pořídit si ochranou dýchací masku se správným filtrem, bojler vypustit, otevřít, vybrat co půjde čistě jen mechanicky a pak se pokusit vyčistit pomocí kyseliny mravenčí. Mám ale obavy abych si tím nezadělal na nějaký větší problém? Rozšíření kyseliny do potrubí se zcela zabránit nedá, bál bych se infarktového efektu, kdy se něco utrhne a ve výsledku průtok vody ucpe.

Zde ještě video z internetu:
https://www.youtube.com/watch?v=s3x9uJdb…

Případně mě zajímá váš názor na instalaci zařízení na změkčování vody, četl jsem o dvou systémech, první na principu soli a druhý na elektrochemickém potenciálu molekul vodního kamene, které by jste pro popsanou situaci nejlépe doporučovali?

Jaké jsou vaše názory, rady a případně zkušenosti? Předem díky, Honza.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

8 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.