Atmos C20S

Atmos C20S

Již cca 8 let vlastním uvedený kotel. Je zapojen s akumulačními nádržemi, ochrana zpátečky přes Laddomat 21 a je řízen regulací ACD01. Vyzkoušel jsem topení uhlí ořech 1 a z důvodu ceny i ořech 2. V současné době topím dřevem, převážně polotvrdým. Za tuto dobu jsem neměl výrazné potíže s provozem. Již druhou sezonu mám namontováno čidlo teploty spalin v kouřovodu. Vadilo mě, že po roztopení kotle se pohybuje teplota spalin okolo 300°C. Dle různých doporučení jsem na kouřovod namontoval regulátor komínového tahu. Vzhledem k velkému komínovému tahu byl efekt takový, že teplota spalin zůstávala na téměř stejné úrovní, ale kotelna a přilehlé prostory byly dokonale odvětrané. Nejprve jsem uvažoval o škrticí klapce do kouřovodu. Tu jsem však zavrhl, protože jsem předpokládal zvýšenou kouřivost při přikládání. Nakonec jsem přistoupil k přiškrcení vstupního otvoru vzduchu do kotle. K tomu jsem přidal do výměníku jakousi šikanu pro prodloužení spalinové cesty kotlem.
Nyní mi kotel pracuje s vyšším výkonem a teplota spalin se pohybuje okolo 200°C a velmi zřídka překročí 220°C. Původní problém vidím v tom, že vysokým komínovým tahem docházelo k nadměrnému proudění vzduchu kotlem. Tím nedošlo k řádnému předehřátí vzduchu před vstupem do topeniště. Dále vlivem krátko doby zdržení spalin ve výměníku, nedošlo ani k dostatečnému předání tepla do vody.
Toto píšu pro další uživatele těchto starších typů uvedeného kotle. Nové řady těchto kotlů již mají vestavěnou regulaci jak primárního, tak sekundárního vzduchu. J e jen potřeba na základě změření komínového tahu, vstupy těchto vzduchů upravit.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.