TZB-info - Měření povrchové teploty…
Článek se zabývá měřením povrchové teploty šesti podlahových krytin při podlahovém vytápění, výpočtu měrného tepelného toku podlahy dle metodiky normy ČSN EN 1264 a porovnáním získaných hodnot.
Kam dál pro informace ze stavebnictví
Rubriky:
Dobrý den, mám projekt teplovodního podlahového topení. Jsou zde navrženy okruhy, kdy nejkratší je 25m a nejdelší 88m. Lze toto vyregulovat pomocí průtoků na rozdělovači nebo by bylo lepší uvažovat o sloučení kratších okruhů?
Okna na zem jsou v té prostřední největší místnosti a jedná se o JJV. Rohová je TM, koupelna na Z. Díky za reakci.
před 7 roky
Ave, menší zlo vidím v sérii Koupelna (vždy ji chci teplou), následována Kuchyní (kdy občas "voda odnese…
před 7 roky
Dobrý den, tak dřevěná plovoucí podlaha rozmluvena. Jen bych si chtěl ještě jednou pro jistotu ujasnit jednu věc. V…
před 7 roky
88 odpovědí
Zobrazit všechny reakceDobrý den, tak dřevěná plovoucí podlaha rozmluvena. Jen bych si chtěl ještě jednou pro jistotu ujasnit jednu věc. V příloze je půdorys domku, kdy jsou zde menší změny v projektu. WC je trochu rozšířeno a bude v něm sprchový kout(tedy menší koupelna) a TM a koupelna jsou rozděleny tak jak je naznačeno červenou čarou. Rozdělovač PT je zakreslen zeleně. V chodbě bude zpátečka z té menší koupelny. Je pro regulaci lepší udělat extra okruh v kuchyni a extra okruh v koupelně, kdy tyto budou dlouhé 25 m (proti 80 v pokojích vlevo) nebo kuchyň zapojit na zpátečku z koupelny? Jinou možnost nevidím.
Ave,
menší zlo vidím v sérii
Koupelna (vždy ji chci teplou),
následována Kuchyní
(kdy občas "voda odnese trochu technologického" tepla).
SFO
PS?
Koupelka je "rožák", kladení "určo na husto"!
PPS:
Dochlazení v chodbě by taky mělo fungovat.
PPPS:
Kde předpokládáte největší sluneční zisky v HICech?
Máte FrOkna až na Zem? Nevidím uSevernění, ale vidím "terásku"... a tu všichni cpou ideálně na SW starnu pastóšky, takže v HICech se hodí tak leda ku létání...
Jo? Velký příkony?
Hady podlahovky Zahustit!
A ideálně "do série" někam odtáhnout to přebytečné teplo.
Koupelka zn.ideál!
iGoNY
+1 noticka: ... a nevěřit na "dvojité hady".
Nemáte administrativní budovu, nemocniční komplex, ...
ale hranol, samý (možná ne jen) geometrický tepelný most.
Ještě k těm rozdílům v přenášených výkonech:
https://vytapeni.tzb-info.cz/podlahove-v…
Za povšimnutí stojí, že "linolea" 2.0 a 2.5 mm přenáší v laboratorním měření na 4m^2 cca 350W,
"tlustý 10mm koberec" asi tak 220W
a 5mm koberec nebo 10mm CETRIS deska shodně kolem 300W.
Topí se do "kulové teploty" 25°C, betonem 35°C. Stále plocha 2x2m!!!
Ergo Kladívko? Obýváko-kuchyně s velkými a blbě regulovatelnými tepelnými zátěžemi je schopna být dotována přes koberec 1 až 1.5 kW!!! Velké cimry (40 až 60 m^2) s tenkým linem až 4.5 kW.
Tak lidé, pls, neblbněte..., když bude fakt KLENDRA, tak Babizně dejte k nohám "olejovej radiátorek", a je to.
SFO
PS:
Jen si nezapomeňte koupit ten "dýzlAgregátek" ;-)
A vykopat si soukromý naftový pramen ...
Inu, Grýn Auty, to je téměř jistota.
PPS?
Čím víc budeme NadUžívat (nestřídmých) energeticky efektivních řešení, tím je nástup častých a rozsáhlých pádů ElektroRozvodné Sítě neodvratnější. Cosi jako válka po dobách NeNaŽhRaného Míru.
PPPS:
Začne to Setím Větru, pokračovat to bude Sklízením Bouří, ...
a neznalostí fyziky plovoucích LEDOVÝCH KER.
Ale na Horních Palubách se Stále Tančí.
No tak jo, není to tak hrozný, neb existují i relativně moudří, co legislativně vyžadují třebas "dřevopal" do hyperaktivních PassivHousat :-) Inu, příprava na Válku. Třebas s Mamčou Přírodou? Leč spoustě Plkérů tyto KOnotace nic neříkají... a budou do roztrhání těla tvrdit, že kamna do nové, technologicky vyspělé výstavby, nepatří.
iGoNY
Moje řeč, bez kamen ani ranu
ještě požádám o názory k okruhům. Okruhy jsem přepočítal a vychází mi okruhy od 58 m do 90 m. Celkem 7 okruhů. nejdelší okruh je současně nejvzdálenější pokoj. Byla by možnost tam dotáhnout dvě smyčky po cca 55 m. Potom by byl nejdelší okruh 70 m a všechny ostatní od 55 do 60 m. Má cenu toto řešit? nebo okruh 90 m ještě není žádný problém? Jinak v programu Univenta forfox mi vyšlo pokrytí TZ při daných roztečích a zadaných tep. odporech krytin. tedy, zde by problém neměl nastat.
Pokud máte trubky 16mm, tak bych to rozdělil. Těch 90m je mezní délka.
Dobrý den, dovoluji si dát sem dotaz abych zbytečně nezakládal vlákno. Jsme v rozpacích zdali zvolit podlahové vytápění, plánujeme dům v pasivním standardu, ale podlahy bychom chtěli dřevěné (výběrový jasan za hodně peněz) a plánujeme i kusové vlněné koberce. Co si o tom myslíte, bude problém s přenosem tepla z PT?
Pak mě ještě děsí životnost takového sytému, píše se že jsou problémy i po 10letech, ale i po 40-50 letech mi to přijde drsný vzhledem k ceně podlahy, jsme zvyklí v současném bytě na parkety co mají již 60 let a stále jsou funkční a i od podlahy co plánujeme očekáváme, že bude dělat službu víc než 40-50let. Děkuji.
Musíte se na toto téma pobavit s dodavetelem konkrétní podlahy. Obecně se jasan nedoporučuje pro podlahové topení. Např. zde
http://www.podlaharium.cz/content/6-info…
Kusové koberce nevadí. O problémech se životností po 10 letech jsem neslyšel.
Ještě jedna otázka v souvislosti s tím, že manželka se snaží prosadit si v hlavní obytné místnosti dřevěnou plovoucí podlahu. Proto jsem se koukal na tuto tabulku https://www.easypex.eu/d-orientacni-stan… a koeficienty pro různé podlahy. Naprojektovány mám rozestupy 225 pro vinylovou podlahu. Má vůbec smysl řešit hustější pokládku topení, kdy rozdíl při 225 mm a 150 mm ve výkonu při požadované teplotě 20 st. C a střední teplotě vody 30 st. C je 4W na metr a tedy 170 W na celou místnost?
Otázkou je, zda si uvědomujete všechny důsledky použití dřevěné plovoučky.
1) Výkon podlahovky se tím zmenší na polovinu. Pro korekci je nutno zmenšit rozteč trubek a i tak bude nutné topit na vyšší teplotu oběhové vody.
2) zvednutí teploty oběhové vody znamená, že by jste měl v ostatních pokojích zvýšit rozteče nebo je bude nutné škrtit. Snažíte se vyrovnat topné okruhy a tímto to spolehlivě zhoršíte. Projekt topení měl být od počátku počítaný s tímto typem krytiny.
3) zvýší se tepelná ztráta směrem dolů. Pokud ale máte dostatečnou tloušťku izolace, tak to nebude zásadní.
Ještě malá poznámka, píšete o elektrokotli a prostorovém termostatu. Měl by jste počítat i s instalací ekvitermního čidla. ím
Tak jsem rozhodnut ty okruhy spojit. Jak jsem psal níže, nemyslím, že bych mohl v malém (110m2 podlahy) NED (TZ 3,3 kW) udržet nějak rozdílné teploty a kuchyň vůči celému tomu otevřenému prostoru by velký vliv mít neměla. Rozteče dodržím z projektu 225 mm a 150 mm koupelny. Rehau 17x2, elektrokotel, termostat v obýváku a mělo by to fungovat.
Osobně bych kratší okruhy sloučil,dělal jsem to dodatečně,protože nebylo možné to dobře zregulovat.Po propojení malých okruhů vše funguje dobře.
Thumbs Up,
a jako BingHo BonusA jste si mohl vyzkoušet,
v jakém pořadí tu SÉRII PRVOTNÍCH (z)KRAŤASŮ vytvořit ;-)
SFO
PS:
Z5 k PT Tazateli:
3:1 DÉLKY smyček, hmmm, nic moc. Ne že by to nešlo,
"De to, ale Dře to."
PPS:
Velmi podobné je to
s rozvody vzduchu.
Jen ty smyčky jsou řádově složitější, pružné, průřezově "úplně mimo představivost", ...
PPPS:
A PROTO?
U rozvodů vzduchu
MUSÍM JAKO JEJICH SOUČÁST
brát i místnosti,
kudy ten vzduch prochází!!!
A první "šťouravá"?
Beru taky aspoň 10m kolem pastóšky,
abych si třebas
nezamíchal smrad z povinného odvětrání kanalizace
do sání rekuperky...
... A V MNOHA LOKALITÁCH TO v určitých obdobích roku stejně nemá řešení.
iGoNY
Dobrý den. Z logiky věci vyplývá, že stejně dlouhé okruhy budou mít i stejně hydraulické odpory, čili tlakové ztráty budou stejné. Jistě se ozve nějaký šťourač, že záleží i na poloměru ohybů a na rozteči kladení. Nicméně výhoda vodní podlahovky je mimo jiné i v tom, že postupem času vyrovnává teploty v celé ploše. Čili nemusíte si lámat hlavu s umístěním nábytku a ledničky a jiných předmětů. Z toho taktéž vyplývá, že regulovat podlahovku se stejně dlouhými okruhy je hračka a ve většině případů malinko přiškrtíte okruh do ložnice. ŽE se dá vyregulovat průtok i bez průtokoměrů evidentně jisté, protože dříve žádné průtokoměry nebyly k dispozici. Nicméně v dnešní době je to triviální záležitost a většina rozdělovačů průtokoměry již má standatně namontované. Pokud si ještě spočítáte potřebné průtoky v závislosti na TZ vytápěných prostor, tak to nastavíte před spuštěním topení a není možné, aby to nefungovalo. Filip
"... šťourač, že záleží i na poloměru ohybů ..."
Hmmm, spěte sladce!
SFO
PS:
S tou roztečí: definuje především délku. A/nebo pro změnu délku O>:-)
PPS:
Pořadí zapojení na rozdělovačích různých délek a průtočných průřezů, taky dost podstatná "ŠŤOUROdrobnička" :-)
PPPS:
Gradienty všeckněch barev duhy, nejen teploty... Jo, a 1D+ závislost Re je asi tak to první, do čeho bych si "zdovo' rýpnul".
Ale na to konto mi už Elegum smazal mnoho příspěvků, které si dělaly pr... z "Navěky Zasloužilých" ...
Z5 k prvotní otázce: jednoduchá odpověď?
https://forum.tzb-info.cz/141162-okruhy-…
Tato odpověď je PREGNANTNÍ a nenacházím v ní jediného rozporu...
Zahrnuje v sobě totiž např./(třebas)
i klasický prů...
geometrických mostů,
proudění vzduchu,
inSOLANCE,
radiace vysokopotenciálních a nízkopotenciálních zdrojů,
effusivity nášlapné vrstvy,
VIVALDIHO,
...
Tož asi tak to vidí Samozvanec...
iGoNY
Smyčky se navrhují především podle provozních potřeb domu. Je obvyklé, že smyčky mají různé délky a také různé teplotní spády, tedy i průtoky. Jen je potřeba to správně spočítat a nastavit na regulačních šroubeních podlahového rozdělovače.
Ale vůbec není problém sloučit dvě "místnosti" na jeden okruh když to nebude proti smyslu. např koupelnu a za ní jen temperovaný prostor, WC atp. Záleží na projektantovi, jak si s takou možností poradí.
To není dobrý návrh podlahovky. Profesionál skutečný to dělá jinak.
Na ukázku jak takový profesionální návrh vypadá. Dobré je si všimnout všeho i detailů (tlakový spád, teplotní spád) a nebo serpentínové kladení některých okruhů. Všechno má svůj význam.
tento příspěvek byl redakcí odstraněn
Pokud je to možné, je lepší mit okruhy cca stejně dlouhe.Ale jde to samo i prutokove zaregulovat. Jsou tu borci, kteri to umí bez prutokomeru😚
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.