Hydroizolační stěrka na ZB

Reklama
TK Tomáš Křikava @tomas.krikava před 6 roky05.03.2018 10:05:00
Hydroizolační stěrka na ZB

Dobrý den,

chtěl bych zde poprosit někoho fundovaného, případně statika o vysvětlení pojmů "přídržnost k betonu" versus "Pevnost v tlaku", kde se hodnoty u obou pojmů, uvádějí převážně v N/mm2.

Dle převodu by 1N/mm2 měl odpovídat tlaku 1Mpa.

Zajímám se o to, jelikož mám opěrnou zeď ze ZB vysokou cca 1,2 metry na kterou bych chtěl buď:

1) natáhnout hydroizolační stěrku v tloušťce cca 2 až 3mm s perlinkou. Výrobce uvádí přídržnost k betonu po 28dnech - 1N/mm2. Zároveň stěrka je elastická i při -20C více jak 0,5mm. Stěrka odolává pozitivnímu i negativnímu tlaku vody 1,5baru s nulovou propustností.

nebo

2) natáhnout hydroizolační stěrku od jiného výrobce, který uvádí tloušťku stěrky min 5mm bez perlinky a uvádí že od tloušťky 5mm je stěrka nepropustná proti vodě a po 28dnech má pevnost v tlaku 25N/mm2 a v ohybu 5N/mm2.

Na takovýto nenasákavý povrch ať už při první nebo druhé variantě bych chtěl lepit přírodní kámen rustikálního tvaru tloušťky cca 1,5 až 2cm - rulu, kde každý kámen má rozměr cca 15x20cm pomocí flexi lepidla C2TE S1 nebo C2F S1 metodou oboustranného lepení a mezi jednotlivými kameny bude spára cca 1cm, která bude vyspárovaná.

U obou typů lepidel se uvádí přídržnost k podkladu >1N/mm2.
U jednoho z nich pak přídržnost po 28dnech - 2,5N/mm2 a pevnost v tlaku 20N/mm2

Celková váha kamene je cca 40kg/m2
První šára lepeného kamene, by se založila na betonovém lemu nebo na nerezové liště přivrtané do zdi a jednotlivé kameny by se během lepení klínkovali.

Zajímá mě, jestli hydroizolační stěrka s perlinkou vzhledem ke své přídržnosti 1N/mm2 k podkladu-ZB, nebude mít tendenci se pod váhou přilepeného kamene kvalitním lepidlem, se odlupovat/odtrhávat od ZB.

Možná jsou mé obavy zbytečné ale může se prosím někdo k tomu vyjádřit?

Pak je ještě otázka, zda zvolit stěrku s perlinkou nebo druhou variantu jiné hydroizolační stěrky bez perlinky, která se aplikuje v silnější vrstvě a měla by zvládnout smrštění, trhlinky.
Mě osobně přijde lepší varianta použití perlinky, kde perlinka pokrývá větší plochu a podle mě se pnutí více rozloží.

Předem moc děkuji za odpovědi.
Tomáš

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.