Pomoc s regulací vytápění rodinného domu

Reklama
PH Petr Hepner @petr.hepner před 6 roky14.03.2018 01:10:00
Pomoc s regulací vytápění rodinného domu

Dobrý den,

obracím se na Vás s prosbou o radu ohledně zonového vytápění rodinného domu. Je mi jasné, že se to tu už X krát řešilo. Přečetl jsem už spoustu článků a diskuzí (i na tomto portále) a pořád nejsem schopný si vytvořit ideální systém regulace. Rekonstruuji dům a mám v plánu si to rozložit tak, aby to vyhovovalo našim potřebám, ale zároveň i úsporám. Zalíbil se mi systém Fibaro a jeho propojení s dalšími výrobci, jako je například Danfoss. Jelikož fungují na stejném protokolu Z wave.

Jedná se o patrový dům. V obývacím pokoji bude krb a v celém spodním patře podlahové vytápění a v horním radiátory. Moje představa je taková: Teplota vody v kotli by se řídila ekvitermním regulátorem. Dál si myslím, že by měl být nějaký termostat, který spíná kotel a ten by měl být zapojený do systému Fibaro. Dál by se to řídilo ventily a hlavicemi, které by postupně otvírali, nebo zavírali jednotlivé okruhy, nebo radiátory podle dosažené teploty v místnostech.

Jednoduchý scénář, který může nastat. Zatopím v krbu, čidlo v obývacím pokoji zaznamená nárůst teploty a přiškrtí okruh v obývacím pokoji, ale v dalších místnostech a v patře se ventily budou dál regulovat, podle teplot v jednotlivých místnostech. Co mi ale není jasné, jestli termostat, který spíná kotel je nadřazený ostatním termostatům po domě. I když teplota v místnosti, kde termostat pro kotel dosáhne své hodnoty, ale v jiné místnosti kde je větší ztráta tepla, je hodnota menší, tak kotel bude stále topit, do té doby, než všechny místnosti dosáhnou požadovaných hodnot. Ale zároveň, tam kde je hodnota dosažena, tak se ventily uzavřou, aby se zmenšil objem průtokové vody z kotle.

Mohli by jste mí prosím poradit, jak to správně poskládat, aby jsem dosáhl výše zmíněné regulace?
Zatím jsem došel k tomuto:
Centrální jednotka Fibaro home center 2, termostat MCO Home Termostat pro ohřívače vody, regulační hlavice danfoss a nevím, jak regulovat ventily v podlahovém vytápění.
Plánovaný kotel Geminox THRS 2-17C

Dál můj dotaz spočívá, jestli ekvitermní regulátor existuje i do protokolu Z wave a jestli je to nutné. Protože, co jsem se zatím dočetl, tak by jsem měl ekvitermní regulátor v nejchladnější místnosti a vedle něj, termostat pro spínání kotle. Termostat kotel sepne a ekvitermní regulátor ohřeje vodu, podle teplot venku a vevnitř. Ale nejsem si jistý, jestli je toto správné řešení.

Omlouvám se za možná hloupý dotaz, ale nějak tomu nemohu přít na řešení.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

25 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.