Stavba pergoly

Reklama
MK Matěj Kurka @matej.kurka před 6 roky20.03.2018 19:07:00
Stavba pergoly

Zdravím

Chtěl bych postavit pergolu vedle domu. Narazil jsem ale na jeden detail, se kterým si nevím rady, jak ho vyřešit.

Původně měl být schod z obýváku na zastřešenou terasu 3x4m(3m směrem od domu). Ale tak nějak jsme se doma rozhodli, že nebude schod z obýváku, ale až z té terasy. A že podlaha nebude kachličková, ale dřevěná-prkenná. Bude tedy v úrovni podlahy v obýváku a bude ve vzduchu.

Zastřešení mělo být na 4 sloupech a ty na patkách ve tvaru U.

Pokud bych ale měl podlahové prkna vyzvednout do úrovně podlahy v obýváku, musela by ležet na příčných trámcích, aby se nepodhupovala. A tyto příčné trámky upevnit na trámy, který budou upevněny mezi sloupy. A ted ten detail.

Jakým způsobem upevnit tyto trámy mezi sloupy? Uvažuji, že bych je dal na 5mm hrubé, do pravého úhlu zahnuté flahajse. A byly by tak přesně mezi sloupky. Nebo raději odlabat takové ty kolíky(zúžené konce) a do sloupů díry a nasadit sloup na ten kolík?
Nebo se to bude dát udělá tak, že se trámek uchytí na sloupy zevnitř terasy? Tedy tak, že je-li rozměr mezi vnějšími stranami sloupů např.300cm, tak by trám měl také 300cm. A přichytil by se k sloupům přes, do pravého úhlu zahnuté flahajzy?

Nevím si s takovým detailem vůbec rady. Může mi někdo prosím poradit? Děkuji

A ještě mám takový jeden obecný dotaz. Bavil jsem se s člověkem, co má pilu(hamr). Padla řeč i na pergolu a on, že by mi dodal dřevo na ní. A říkal mimo jiné, že mám použít čerstvé dřevo a hned pergolu postavit. Že jak bude dřevo schnout, že sice popraská, ale že se už nevykroutí. A že pokud bych nechal dřevo proschnout, že by se pokroutilo a už bych ho dobře nepospojoval.
Je to pravda? Dělá se to tak?
Ptám se proto, že jsem měl představu, že si koupím dřevo vyschlé na vzduchu a až pak nařezané na hranolky. Že takové dřevo nebude tak praskat a ani kroutit se. Ale tak nějak tuším, že čerstvé dřevo bude výrazně levnější a možná úspora může být zajímavá. Rád bych si nechal poradit i od někoho jiného s nějakou zkušeností s takovými stavbami a kdo je aspoň trochu nezaujatý(prodejce z pily je zaujatý určitě- nemá sušičku, ani neprodává vzduchosuché dřevo). Ta úspora není zase prioritní, ale kdo by nechtěl ušetřit, když by výsledek mohl velmi podobný? Zatím ovšem nevím, může-li podobný být.

Velmi děkuji za váš čas poradit.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

5 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.