Kombinace podlahové topení + radiátory

Rubriky:

Reklama
VV Venda Vlček @venda.vlcek před 6 roky03.04.2018 02:34:00
Kombinace podlahové topení + radiátory

Dobrý den všem, máme starší nezateplený dům (kámen, cihla) u kterého proběhla kompletní rekonstrukce. V současném stavu tepelné ztráty 12,6kw.
Topení bylo provedeno v kombinaci podlahovka + radiátory. Obytná plocha domu je 120m2. Hlavní zdroj vytápění krbová kamna aquflam Flamingo 25kw s automatickou regulací hoření, propojeno s elektrokotlem Protherm 18kw. Podlahovky je celkem 100m2, radiátorů celkem 9, většinou 80x60x10cm korado radik + žebřík 45x160cm v koupelně.
V sytému je ještě kombinovaný bojler Dražice okc 160.
Zpětná voda do krbových kamen hlídána trojcestným ventilem Esbe vtc 511 - 50C.
Nyní můj problém:
Pokud je v provozu elektrokotel, tak vše funguje jak má, podlaha hřeje a radiátory jsou teplé po celé ploše ale s rozdílem vršek/spodek cca +-5, bohužel při takových tepelných ztrátách jaké dům má, je tento způsob vytápění poněkud nešetrný, proto byl zvolen pouze jako záloha, když např. nebudem doma. Jako hlavní zdroj jsme tedy zvolili krbová kamna s výměníkem, na kotelnu není prostor a bohužel ani pro aku nádrž.
Jenže když topíme kamny, tak se musí topit na teploty okolo 72-75C aby to do radiátorů lezlo, i tak jsou nahřáté oproti topení el. Kotlem ještě více nestejnoměrně, vršky cca 55C a spodky 35C. Hlavní problém nastává v moment kdy sepne podlahovka. Původní záměr totiž byl takový, že jelikož nejsme přes den doma, tak cca od 4 hod začnem topit, radiátory rychle nahřejí místností, poté se zavřou term hlavice a pojede podlahovka, ale zde je kámen úrazu, pokud sepne podlaha, která spíná přes příložný termostat, tak to radiátory během 5 min. vycucne a jsou uplně studené, samozřejmě i zpátečka od systému, ale na kamnech teplota stále drží kolem 70C, což nechápu, připadá mi jako by se voda potom točila jen v krátkém kotlovém okruhu, jinak si neumím vysvětlit, kam to teplo jde, podlahovka má na směšovačí nastavenou teplotu vstupní vody cca 35C a na výstupu to potom má nějakých 28C (mám vyzkoušeno ) na kamnech 72-75 a všechny radiátory studené.Chápal bych to že podlahovka má odběr, ale takto můžu topit non stop a kamna stále drží teplotu a radiátory jsou hluché a to se bavím o výkonu kamen 21kw do vody. Na el. Kotli stačí dát teplota 36C a stíhá při 8kw krásně podlahu i radiátory a to +- 5C rovnoměrně. Už jsem v koncích, zkoušel jsem i vyměnit trojcesťák, připadá mi to jako by když sepne podlaha že neotevírá na plno, ale ta teplota na kamnech? Nepomohlo to. Zkoušel jsem i všelijak přivýrat ventily u trojcesťáku u kamen i pod trojcesťákem v rozvaděči PT ale marně. Prostě nevím a tímto vás prosím o každou radu.Posílám i obrázek zapojení, na pravo od čerpadla - z prava přívod, z leva zpátečka pro malý okruh. Na levo od čerpadla z leva přívod systém z prava zpátečka sytém. Mezi čerpadlem a levou částí potrubí ( to co jde do baráku - systém ) je trojcestný ventil.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

102 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.