Zateplení staršího RD a asfaltový chodník

Rubriky:

Reklama
MC Míla Chuchlík @mila.chuchlik před 6 roky20.04.2018 14:45:00
Zateplení staršího RD a asfaltový chodník

Dobrý den,
Plánujeme zateplení staršího RD. Pročítal jsem spoustu zdejších vláken, díky všem za inspirace a poznatky, které mi určitě pomohly. Nicméně mám jeden problém s asfaltovým chodníkem, který jsem nikde nenašel.
Jedná se o cca 100 letý RD, přízemí 45cm plné cihly (horní část štítů už jen 30 cm). V 2000 jsme se nastěhovali a dodělali podkroví. Zpočátku zlobila vlhkost, provedli jsme chemickou injektáž postupně po celém obvodu (zhruba v úrovni podlahy) – aktuálně se zdá že je to v pořádku. Nicméně rohy jsou uvnitř velmi studené (měřeno termokamerou např. 21 st.C. v centru místnosti proti 3 st.C. v úplném rohu dole) a kondenzuje tam vlhkost.
Takže jsme se rozhodli jít do kontaktního zateplení fasády a to MW 16cm, aby to relativně dýchalo. A problémem je sokl na straně do ulice – pod okny máme asfaltový chodník (vlastníkem je město), který má cca 5% sklon (v jednom rohu je 15 cm pod podlahu a na druhé straně 75 cm). Aktuální návrh počítá se soklem s 8 cm Baumit open zakrytým Cetris deskou s větrací mezerou u chodníku a nahoře. Ten Baumit open neměl jít až do styku s asfaltem – tam měla být mezera 4 cm. Nicméně to by znamenalo, že zateplení v horním rohu bude jen cca 11 cm pod úroveň podlahy. Obávám se, jestli to nebude málo. Nevím, jestli by to třeba nešlo udělat hranolkem trvanlivého XPS 4x4 naraženým jak na asfalt, tak na patu domu a zapěnit případné mezery pod Baumitem open (a potáhnout ho cementovou stěrkou). Nebo jestli spustit nějakou anabázi na úřadech s otevřením chodníku poctivým zapuštěním Perimetru pod chodník (pak zase nevím jak správně navázat (někde vidím třeba nopovku).
Sokly u ostatních stěn budou klasické - Perimetr a půjdou až dolů, minimálně 30 cm pod UT a cca 30 nad UT. Kdybych chtěl jít ještě níže tak tam jsou tuším už nějaké velké kameny a povrch je velmi nerovný, to už asi nemá smysl.
Tj. moje otázka – vzduchová mezera těsně nad asfaltem, hranolek XPS zastěrkovaný nebo bourání asfaltu ?

A druhá otázka - výška toho soklu - je dnes 17 cm nad vnitřní pochozí podlahu a bohužel pokračuje i průběžně dál mimo vlastní zateplovanou budovu (zděný plot). Můžeme ho takto ponechat nebo ho snížit jen do úrovně podlahy (což ale v horním rohu bude jen těch 15 cm nad chodníkem) ?

Předem moc děkuji za názor.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

7 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.