Regulace a termohlavice

Reklama
JT Jan Trmal @jan.trmal před 6 roky24.04.2018 02:39:00
Regulace a termohlavice

Dobry den, snazim se zorientovat v problematice a zatim mi to moc nejde. Chtel bych nejak chytre vytapet dum -- zatim mame kotel na plyn, ktery jednak topi a jednak ohriva uzitkovou vodu, a v kazde mistnosti pak radiator s manualni hlavici. V obyvaku pak mame vzdaleny ovladac ktery meri teplotu v mistnosti a na zaklade toho spina kotel (jak principialne ta regulace ci spinani funguje nevim).

Jsem casto na cestach a tak mam treba v pracovne topeni vypnute temer uplne. Stejne tak je stazene topeni v ostatnich mistnostech krome pokoju, kde se vyskytuji ostatni clenove domacnosti. Teplotu (krome toho obyvaku) si ridi vice mene pocitove, i kdyz se snazime ji drzet pod 22 (ale slychavam hudrani na zimu, hlavne pozde v noci, kdy se asi telo pripravuje na spanek). Nicmene, i kdyz mame nove zatepleny dum, tak jsou naklady na vytapeni pomerne vysoke -- mozna to bude spis spotrebou teple vody, ale to neumim odhadnout -- mimochodem, jde to nejak? Vedet jak na to by se mi hodilo i k odhadu navratnosti, preci jenom dat 50k za hlavice je investice, kterou pred sebou neobhajim jinak, nez ryze ekonomickymi argumenty. Hracky musi byt levnejsi.

Kvuli tem nakladum bych chtel zkusit nejakou chytrejsi egulaci teploty (npr. v loznici neni potreba topit od 9:00 do 18:00). Koukal jsem na hlavice Danfoss (komunikace pres z-wave), ale neni mi jasne, zda neni potreba jeste nejak ridit kotel? Pokud nainstaluju hlavice na vsechny radiatory a nastavim je na nejakou teplotu T_pokoj, nemelo by se treba po dosazeni teplot rict kotli, ze uz skutecne nema topit? Jinak si nedokazu predstavit, kam by se to teplo ztratilo (a navic, i kdyby se ztratilo, obecne cilem asi je, aby se teplo jen tak neztracelo, ale aby bylo vyuzito k topeni, ne?). S tim spojene nebezpeci (se domnivam), je mohou existovat konfigurace, kdy bude jedna hlavice otevrena, zbytek zavreny a potom kotel muze produkovat vice tepla, nez ten jeden radiator umi vyzarit.

Konzervativni argument je asi ze by to Danfoss neprodaval, pokud by to melo pravidelne koncit vybuchem, ale ja potrebuju mit pocit, ze tomu alespon trosku rozumim. Dokazu si predstavit, ze ty hlavice budou fungovat v nejakem dome s centralnim vytapenim, kde se to teplo vyzari u sousedu nebo v druhem dome, ale dava smysl doma instalovat hlavice bez nejake sprazene regulace, ktera vi o tech hlavicich?

Dalsi, s cim se nemohu uplne smirit je to, ze teplota na hlavici preci nemusi byt vhodnym indikatorem teploty v mistnosti, ale to uz je jen detail v zasade.

Omlouvam se, pravdepodobne naivni dotaz, ale nevim, kde zacit s ucenim se -- vetsina prispevku tady je na mne odborna (zkratky a nedoreknute myslenky), i kdyz jsem technik a mam rizeni vystudovano, i kdyz nebylo mym hlavnim oborem.
Dekuji.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

21 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.