Zateplení soklu

Rubriky:

Reklama
RH Robert Hluchník @robert.hluchnik před 6 roky13.05.2018 12:09:00
Zateplení soklu

Dobrý den,
pořídili jsme asi 20 let starý dům. Fasáda je zateplená 10cm polystyrénem, sokl domu zateplen není, přízemí je 40-70cm nad terénem. Vertikální izolace není, horizontální předpokládáme (byla by nad hranou zateplení fasády).
V době pořízení (před rokem) byly měřeny vlhkosti konstrukcí, vše do 3%. Dům jsme částečně rekonstruovali - včetně nových oken. V zimě se objevila plíseň - na návětrné straně v rozích u podlahy a za kuchyňskou linkou (u vnější zdi), v prostoru, který nebyl nijak větraný (dobře utěsněné soklem linky). Termokamera potvrdila tepelné mosty (rosné body) v místě výskytu plísně - teplota povrchu zdi zevnitř i 9 stupňů C.
Na tomto základě jsme se rozhodli sokl zateplit a při té příležitosti udělat i drenáže.
Nejsem stavař, takže využíváme stavební dozor. Problém bohužel je, že se špatně domluvil s firmou, která zateplení zrealizovala.
Stavební dozor doporučil použít nopovou fólii kašírovanou ztužující síťkou.

Firma to provedla tak, že:
Na celou výšku soklu byla instalována nopová fólie, zatažená do štěrkového lože drenáže až pod stávající tepelnou izolaci domu. Na nopovou fólii byl instalován polystyren EPS.
Podle dozoru je to špatně, protože:
- Nopová fólie instalovaná ventilačními kanálky přímo na zdivo snižuje případně eliminuje účinnost tepelné izolace aplikované až na nopovou fólii.
- Zatažení nopové fólie k drenáži vytváří u domu spáru přímo napojenou na sběrný prostor dešťové vody, tím zvyšuje možnost vzlínání vody do konstrukce soklu.
- Na horní hraně tepelné izolace soklu není instalována průběžná provětrávací lišta, tím by docházelo ke kumulaci vlhkosti mezi nopovou fólií a zdivem soklu.

Podle dozoru je nutné celé zateplení dát dolů a realizovat takto:
- Na srovnaný povrch zdiva soklu instalovat tepelnou izolaci v polystyrenu EPS – na celou výšku soklu v tl. Cca o 30 mm menší než stávající tepelná izolace na domě.
- Dále instalovat nopovou fólii, provětrávacími kanálky směrem k tepelné izolaci.
- Pokud bude nopová fólie kašírovaná ztužující síťkou – provést fólii na celou výšku soklu a pod hranicí tepelné izolace domu instalovat průběžnou odvětrávací lištu, na síťku provést lepidlo a dále povrchovou úpravu.
- Pokud bude nopová fólie bez ztužující síťky – ukončit fólii nad niveletou okapového chodníku a instalovat průběžnou odvětrávací lištu, dále ztužující síťku do lepidla na polystyren včetně povrchové úpravy.

Firma se samozřejmě obhajuje, že to je dobře a pokud měli použít nopovou fólii se ztužující síťkou, musí to přijít přímo na dům pod izolaci.

Kdo má pravdu? Je stávající řešení k ničemu a je to nutné shodit?

Pro kompletnost - vertikální hydroizolaci dozor nedoporučil, aby se případná vlhkost neuzavřela ve zdi.

Děkuji za radu, RH.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.