Starý dům / podlaha / vlhkost - jak kombinovat (odvětrání, rekuperace, izolace, drenáž, osmo dry) - co dává smysl?

Reklama
JH Jan Hrabík @jan.hrabik před 6 roky14.05.2018 10:45:00
Starý dům / podlaha / vlhkost - jak kombinovat (odvětrání, rekuperace, izolace, drenáž, osmo dry) - co dává smysl?

Dobrý den,
mnohokrát se zde řešilo, přesto nemám jasnou odpověď, případně osobu, která je to schopna vyhodnotit. Kdyžtak mě prosím odkažte.

Rekonstruuji starý dům (cca 100let (?)), ve svahu pod skálou / pískovec / Kokořínsko, částečně odkopáno od svahu, metrové smíšené zdi, teď kopu pryč komplet podlahu, všude písek, základy pískovcové bloky zatim. Potřebuji udělat podlahu v celém přízemí najednou, tedy plán jít do hloubky co dovolí základy a pak navrstvit. Nechal jsem si nainstalovat systém Osmo dry a taky nevim, co to udělá.

Hypotéza k řešenívlhkosti:
- vzduch - rekuperace
- stěny - systém osmodry
- podlaha - drenáž + odvětrání
- vnější zdivo - izolace + drenáž
- podřezání ne, injektáž ne

Otázky:
a) co všechno vůbec dává smysl kombinovat (nevyschne to moc a nespadne mi na hlavu?)

b) podlaha - cíl vykopat a navrstvit od hrubého po jemné, případně jsem slyšel o jímce/jámě z kamenů, zároveň by to šlo vyspádovat a vyvést drenáž z domu ven, neb je ve svahu a dále mi byla doporučena odvětrávaná podlaha + vytáhnout podél komína nad střechu.. nevim, co zkombinovat. Samozřejmě pak horizontální izolace atd. Jde o to, co dát pod to.

c) nebyla mi potvrzena hypotéza, že pokud uzavřu izolací podlahu zvýší se vztlak pro vzlínající vodu do stěn - jestli je to tak, pokud by to utáhlo to osmo dry (funguje to?), tak by bylo vyřešeno?

d) rekuperace / řízené větrání (čistota vzduchu) + benefit úspory tepla - má smysl to dělat ve starém domě (složitost instalace, hluk, vedení v plastu)?? Dům jsem se rozhodl neizolovat zvenčí, ale okna jsou relativně nová, tedy těsnící a větrat je třeba, takže řešení vzdušné vlhkosti + povrch stěn?

e) pokud tato opatření udělám uvnitř, má smysl řešit odkopání a drenážování zvenčí (ono tam něco historicky je, z jedné strany vykukuje nopkovka, ale nemám naprosto tušení, jak to vypadá pod zemí)

f) pro vytápění jsme se rozhodli pro podlahovku po celé ploše, uhlíkové folie + v centru bytu bude krbová vložka. Taky mě zajímají názory. Argument pro finance je bezúdržbovost, tedy mě zajímá spíš jak efektivně se to vytopí + často diskutované zdravotní aspekty (?)

Otázka je možná trochu zmatená, ale věřte, že mi každý říká něco jiného. Potřebuji udělat komplet podlahu v přízemí starého domu a prostě nevím, jak je to správně. Říkám si - lidi tam taky dřív bydleli a nic z toho neměli a že by to všechno řešili starými okny a topit a topit? Moc díky za jakékoli rady.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

11 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.