Podkladní vrstva - zámková dlažba - rozpory výrobců - zvednání mrazem

Reklama
MS Martin Srbecký @martin.srbecky před 6 roky16.05.2018 23:45:00
Podkladní vrstva - zámková dlažba - rozpory výrobců - zvednání mrazem

Dobrý den,

mám dotaz ohledně podkladních vrstvev pod zámkovou dlažbu. Jedna věc je co uvádí výrobci dlažeb, druhá co je z praxe.

Jak to vidíte se správností Vy?

Konkrétně: zámková (skladebná ze 3 kamenů) síla 6cm, pouze pochozí plochy kolem RD. Podkladní zemina zhutněná je více-méně jílovitá.

Někteří výrobci uvádějí:
dlažba 6cm, pod to podsyp 4-8mm v síle 3-4cm,pod to 10-15cm 11-22/16-32, pod tím zhutněná zemina

Někteří výrobci uvádějí:

to samé, jen je rozdíl, že v té síle 10-15cm nedávají čistý kámen 11-22/16-32 apod, ale 0-32.

A co tedy zvolit?

Osobně se kloním k 11-22, na to poházet cca 1cm 0-8mm(nebo 4-8mm), zhutnit aby se vrchní vrstva trochu uzamkla a pak dát 3-4cm znovu 0-8mm a do ní klást dlažbu.

Samozřejmě, že samotná 11-22 se proti 0-32 hůře hutní, respektive je po hutnění "dobře uvolnitelná", což 0-32 se ubouchá "na beton". Proto bych tím 1cm 0-8mm a zahutněním tu vrstvu 11-22 "zatáhnul".

Věřím, že bude dost názorů jednoznačně na 0-32. Nicméně jsem se zřejmě rozhodl pro výše popsaný způsob.

Pouze se bojím, že časem bude postupně onen 0-8mm podsyp stále propadávat (vlivem deště, následného sucha) do 11-22 a tím si plocha bude různě sedat.

Myslíte, že je to nesmysl (pokud tomu pomůžu tím zatažením 0-8mm před samotným nanesením kladecí vrstvy 3-4cm)? Nebo, že je to reálná obava? A že bych měl tedy onu prosívku rozházet a uhutnit třeba 2-3? Abych tu 11-22 více zpevnil a zamezil tak v budoucnu k propadávání?

Pro ty, co by mi radily tam dát 0-32 již jen říkám, že mám již 11-22 v celé ploše do výšek roztahanou. Dle pokynu výrobce.

Pouze mě to nyní "hlodá", zda jsem tam přeci jen neměl dát 0-32..

Ale nedal, a to z důvodu: dal bych ji např. na krytou plochu, třeba zastřešenou pergolu, kam neprší.. Ale ne na otevřené chodníky kolem RD.

Důvod proč sem dal dle výrobce 11-22 je ten, že je to podkl.vrstva, která údajně lépe propouští vodu a vyspádovoanou podkladní zeminou lépe odtýká, tedy se nezvedá mrazem dlažba atd.

Utažená velmi pevná 0-32, do které se již prach nepropadá údajně tím, že je takto pevně utažená hůře absorbuje a odvádí vodu, tedy ji více drží a v období tání a nočních rychlých mrazů tak tato podkl. vrstva více promrzá a může zvedat zámk. dlažbu - což můžu od jednoho známého dle reality potvrdit.

Proto jsem šel do propustné 11-22, ale nyní se bojím toho propadávání podsypu do 11-22...

Proto 0-32 pod střechu kam neprší bych dal.. nemá se tam co držet voda a podklad bude perfektní.

Co si o tom myslíte?

Prosypat vícekrát? hutnit? A třeba i prolejt hadicí a hutnit, aby se přece jen ta 11-22 trochu utáhla. Což z ní v podstatě začnu dělat směs, kterou jsem původně nechtěl...

A tak nevím..

Poradíte?

Každej názor z prace uvítám.

Díky všem!!!

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

3 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.