ČOV - výběr, rady a zkušenosti

Reklama
PS Pan Stilip @pan.stilip před 6 roky30.05.2018 14:46:00
ČOV - výběr, rady a zkušenosti

Vybírám ČOV pro rodinný domek, 3-5 osob. Ideálně samonosnou, která nepotřebuje obetonování, s vysokou kvalitou přečištěné vody, aby ji bylo možné použít na závlahu zahrady a přebytek případně pustit do vsaku. Důležitá je pro mě také cena, jednoduchost údržby a kvalita a ochota servisu. K ČOV chci také přídavnou akumulační nádrž, jen si nejsem jistá, jak velkou vybrat.

V bodech je pro mě důležité toto:
- pro RD, 3-5 osob
- samonosná, ale netrvám na tom (výskyt spodní vody)
- použití přečištěné vody na závlahu a do vsaku
- bezproblémové povolení na ohlášku
- kvalitní servis, ochota ze strany prodejce/výrobce
- akumulační nádrž (navíc)

Máte někdo takto řešenou ČOV? Zajímalo by mě, jak se řeší odtok do vsaku z akumulační nádrže v zimě. Přes léto věřím, že všechnu vodu využijeme na závlahu, takže do vsaku nic nepůjde. V zimě to bude jiné.

U jednoho výrobce ČOV jsem četla, že k vypouštění do vsaku je třeba si k ČOV přikoupit i zařízení na srážení fosforu. Je to nutnost?

Poptávala jsem ČOV u několika výrobců a zde je stručný popis a ceny:
AS-IDEAL 5 PZV SSC (Asio) - vhodné do vsaku, na ohlášku, samonosná, cena 44 900,- bez DPH,
AT6 (Aquatec/Ebama) - vhodné do vsaku bez nutnosti pořizovat srážedlo fosforu, samonosná, cena 31 000,- bez DPH
BioCleaner BC4 Basic (Envi-pur) - vhodné do vsaku, na ohlášku, nutno obetonovat, cena 28 250,- bez DPH
BioCleaner BC4 Optima (Envi-pur) - vhodné do vsaku, na ohlášku, samonosná, cena 40 855,- bez DPH
Topas5-0,7 (TopolWater) - vhodné do vsaku, plně automatická, na ohlášku, samonosná, cena 42 000 bez DPH
EKO SBR BIO (Bazénplast) - vhodné do vsaku, plně automatická, na ohlášku, samonosná, cena 39 900 bez DPH + 3090,- za zprovoznění
EK-S4 (Ekocis) - samonosná, cena 29 900,- bez DPH, pro lepší účinnost (až 99,5%) možno doukoupit zemní filtr 15 990,- bez DPH

K ceně čističky však musím ještě připočítat:
- dopravu (není-li v ceně)
- montáž a proškolení technikem (cca 1500 bez DPH)
- šachtu na dmychadlo (cca 1500 bez DPH)
- zařízení na srážení fosforu, je-li nutné (nevím)
- přídavnou akumulační nádrž (od 10 000 výš dle objemu)
- po 4-8 letech výměna dmychadla

Co se týče kvality vyčištěné vody, žádné velké rozdíly nevidím, co se týče ceny, tak sem tam nějaká tisícovka, ale tak - každá koruna dobrá :-) Navíc je možno využít při splnění určitých podmínek sníženou sazbu DPH 15%.
Nejlepší dojem na mě zatím udělala společnost Ebama, paní mi na základě mé poptávky druhý den volala, vše mi vysvětlila a nabyla jsem dojmu, že v případě jakýchkoliv komplikací nebude problém se se servisem domluvit či si drobnou závadu vyřešit sama. Parametry čistírny se mi také líbí. Nicméně stále se ještě poohlížím po nějaké levnější a neméně kvalitní variantě (pokud existuje).
ČOV AT6 by mě 15% DPH celkově vyšla na 40 540 Kč (31 000 ČOV + 2 750 řídící jednotka + 1500 šachta na dmychadlo BEZ DPH) + akumulační nádrž (dle velikosti 11-26 tis.).

Budu ráda za rady a tipy. Jak velkou byste doporučili akumulační (retenční) nádrž a je podle vás vůbec potřeba (v zimě nezaléváme a v létě hodně vody využijeme na zalévání)? Jak funguje odtok do vsaku v zimě (nezamrzá)? Je nutné pořizovat srážedlo fosforu? Vyplatí se pořizovat řídící jednotku pokud není součástí (optimalizuje chod ČOV)? Máte tip na nějakou jinou ČOV, která by splňovala výše uvedené požadavky?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.