Úloha prostorového termostatu při regulaci kotle

Rubriky:

Reklama
RK Roman Kohout @roman.kohout749 před 5 roky14.07.2018 00:49:00
Úloha prostorového termostatu při regulaci kotle

Zdravím,

mám takový dotaz:

plánuji nové topení při rekonstrukci starého rodinného domu a zamýšlím se nad regulací. Zatím se kloním k ekvitermní regulaci + osazení radiátorů programovatelnými hlavicemi. Otázka je, jestli je vhodné tuto kombinaci ještě doplňovat prostorovým termostatem.

rozvedu myšlenky: Kotel si bude regulovat teplotu topné vody dle venkovní teploty a hlavice v jednotlivých místnostech se budou otevírat a zavírat podle nastavené teploty. Doplnění o termostat z mého pohledu bude spíše na škodu - např v situaci, kdy na hlavici v koupelně bude nastavený časový program, podle kterého tam bude přes den teplota např. 20 stupňů a na večer přitopení na 24. Pokud by v době přechodu z 20 na 24 byla referenční místnost s termostatem natopená, pak by termostat držel kotel vypnutý a otevření hlavice v koupelně by nemělo žádný vliv.

Co mi jediné není úplně jasné je, co se bude dít když celý dům bude natopený, hlavice se uzavřou a kotel pak bude dál regulovat topnou vodu na teplotu dle ekvitermní křivky - například při mrazivém, ale slunečném počasí, kdy mi byt vyhřeje sluníčko (u mě poměrně častý jev - velká okna, téměř všechna orientovaná na jih) - pak teoreticky může dojít k situaci, kdy všechny radiátory budou zavřené, protože v bytě bude teplo, ale kotel bude topit vodu na poměrně vysokou teplotu (podle topné křivky), je to problém?

díky za názory

edit: ještě mě napadá, co by v takovém případš - při zavření všech radiátorů - dělal kotel resp. jeho čerpadlo, když voda v tu chvíli nemá kudy obíhat

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

6 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.