Čím topitZdravím lidičky, prosím měl bych takový dotaz, zdědil jsem po rodičích nemovitost ( RD ) a momentálně plánuji předělávat topení a kotel a nevím do čeho bych měl jít aby to nebylo peklo
Momentálně je zde plynový kotel Baxi Slim 25kw (cca 10 let starý) + bojler Johny Wood ( staří netuším, ale ještě s věčným plamínkem nebo jak se tomu říkalo ). Záloha na plyn 4 500,- měsíčně ( 54 000 ,- /rok ) většinou vraceli okolo 8 000,- - 10 000,- Kč takže platba okolo 45 000,-/rok cca 30MWh podle dohledaných faktur, což mě osobně přijde jako šílená pálka tak bych se chtěl zeptat jestli se mi vyplatí jít do nového kondenzačního kotle + bojler konkrétně mi topenář nabídl kotel buderus GB172+ bojler+rc 310 a samozřejmě budu měnit i radiátory a druhý topenář mi nabídl Automat AM Licotherm 26 carbo (4. emisní třída) v kterém bych jel na uhlí ořech 2 + bojeler připojený ke kotli (s možností zapojení do elektriky).
Bohužel Tepelné ztáty domu nevím, dům je zateplený jestli se nepletu 10cm polystirenem (to dělal taťka před cca 15-cti lety). Dům 2 patra + sklep a půda (nezatelplenu) , nová plastová okna a cca 210m2 celkem.
Zajímalo by mne za kolik by se dalo topit s kondenzačním/automatickým kotlem (jaká je cca roční spotřeba) vytápíme na 21 stupnů někdo tvrdí že plyn cca 35 000 ,- ročně a uhlí do 20 000 ,- ročně , ale spíše by mě zajímalo za kolik topíte vy za sezonu a čím. O nemovitosti toho nijak moc nevím vlastním ho chvilku takže teprve se snažím všechno dohledávat.
Předem vám mockrát děkuji.