Vyhledávání
Naše další weby
Naše další weby
Dobrý den,
čekám na montáž automatického kotle Ekoscroll ALFA 25 kW na uhlí a pelety.
Uvítám Vaše zkušenosti s obsluhou a vhodností paliva do tohoto kotle.
Jde mi především o tyto informace:
- nejvhodnější druh paliva
- možnost střídání topení uhlím/peletami
- cenově výhodný dodavatel pytlovaných pelet
- cenový rozdíl ve spotřebě uhlí/pelet za topnou sezónu
Bydliště v okrese Tachov.
Děkuji
Už jsem Vám odpovídal na Energoportálu ... 32kW ... to máte 40 radiátorů a spotřebu 150q ročně??? ps: upřesněte roční…
před 8 měsíci
Dobrý den, pro topiče je doba nepříznivá. Tak jsem se chtěl informovat zda jste zkoušeli i jinná paliva kromě uhlí.…
před 8 měsíci
Smazáno. Obsah dotazu jsem už vyřešil.
před 3 roky
212 odpovědí
Zobrazit všechny reakceDobrý den, pro topiče je doba nepříznivá. Tak jsem se chtěl informovat zda jste zkoušeli i jinná paliva kromě uhlí. Mam na dvorku dvorku kusové dřevo potřebuji ho spálit zkoušel to někdo ??Měli jste ke kotli rošt?? Já ne ,kotel byl na dotaci. Co se musí nastavit na jednotce Plum 250 při topením dřevem??Bude to umět když byla na dotaci???
Já zkoušel piliny, pšenici při smýcháním s uhlím ok.
Zajímalo by mě jak to jde s čistými peletami bez uhlí??
Zkoušel někdo pelety ze slunečnice??
Jo ještě jedna věc, mám alfu 32Kw z r. 2016 a nejsou tam u ní žárové desky jako v návodu. Jak to máte vy???
JP Jiri Pic @jiri.pic835Už jsem Vám odpovídal na Energoportálu ... 32kW ... to máte 40 radiátorů a spotřebu 150q ročně???
ps: upřesněte roční spotřebu hnědého uhlí.
Opět zdravím všechny majitele Alfy, mám jeden dotaz týkající se hořáku, mezi vlastní retortou a vnějším talířem mám nějaké ocelové mezikruží, otázka zní, máte ho volně nebo se otáčí s retortou?
Ptám se proto, že mi se otáčí s hořákem a tím se zvedá a pak kolem fouká vzduch od ventilátoru který by měl foukat do ohně, což je nejspíš chyba.
Nevím jestli jsem to srozumitelně napsal, když tak doložím obrázky
RB Robert Boháč @robert.bohacZdravím
Vnější prstenec by se neměl unášet, vyčistěte tu mezeru co je mezi točící a netočící se částí. Vnější prstenec je zajištění proti pohybu lehce! utaženými šrouby po obvodu.
Zdravím všechny automatické kotelníky, Ekoscroll Alfa 25kW, před vánocemi nové uhlí Ořech 2 Most, zpočátku OK, když pominu naprosto jiné nastavení než u podzimní várky tak mám ještě jeden problém. Mám mnohem víc popela, velké nespálené bílé kusy s nedopalkem uprostřed. Je to chyba uhlí nebo špatné nastavení? Momentálně nastaveno 27/48 ventilátor 30%. Děkuji
RB Robert Boháč @robert.bohacDobrý den,
toto mi dělala Bílina, uhlí nebylo "vypraskané" aby se dobře rozpadalo na retortě. "Vypraskaný ořech se nerozpadne na prášek, je jen s prasklinkami a při hoření se rozpadne a prohoří jak má. Pokud je uhlí hodně čerstvé a neprošlo procesem "navlhčení a vyschnutí", ořech zůstává celistvý i při hoření. Ale může to být třeba něčím jiným. Toto je moje zkušenost. Stačilo opatrně prokropit vodou a nechat zaschnout. Ale je to otravná práce a nesmí se to s množstvím vody přehnat.
Tak ještě jeden pokus o vložení videa.
MS Milan Sosík @milan.sosikVkládat lze jen obrázky ;-)
Když tak to video uložte někam na net/web a dejte odkaz.
Ahoj ekoscrolláci,
i v čase předvánočním vás chci požádat o radu.
V posledních cca 14 dnech se mi u Ekoscrollu ALFA 25 kW začal objevovat při spuštění podavače kvílivý, naříkající zvuk někde zpod násypky.
Když se podavač rozběhne po útlumu, zvuk se zpočátku neozývá, ale projeví se až třeba po několikátém posunu uhlí.
Nemá někdo zkušenost, neřešili jste někdo?
Pokusím se přidat video.
Děkuji a přeji klidné svátky
MS Milan Sosík @milan.sosikMrkněte na video výrobce:
https://www.youtube.com/embed/xuLAAaiHDa…
Po 9 min. je tam montáž převodovky a axiální podložku nasunutá na šneku tl. cca 1mm, je nutné namazat - bohužel dáma maže vše ostatní a ne tu podložku ....
- u polských podavačů je tato podložka jen z 1 mm mosaz/bronz. plechu ... u českých podavačů je z teflonu/silonu a má tl. cca cca 15 mm
ps: na obr. střeva z B14 - podavač, šnek, bílá axiální podložka atd.
Zdravím všechny spokojené uživatele Ekoscrollu Alfa, mám jeden dotaz, letos jsem zkusil Ořech2 z Mostu a mám problém se zanášením kotle suchými černými sazemi Už jsem odzkoušel nastavení vzduchu od 24 až po nynějších 43%, taky jsem pootevřel klapku na ventilátoru z 1,5 až na 2,5 cm. Stále se mi z komínu lehce kouří černým kouřem a spalovací komora je po jednom dni pokrytá vrstvou 0,5cm sazí včetně žárových desek.
Kotel Alfa 25 kW, regulátor Ecomax 800 R3, podávání 32s, pauza 28s, ventilátor viz výše.
Zkoušel jsem i poloviční časy, ale výsledek je neustále identický.
S Bílinským uhlím bylo vše v pořádku, nějak se mi nechce věřit, že by byl takový velký rozdíl ve spalovaní, děkuji za poznatky
Ještě fotografie:-) Celé množství uhelné drtě, která "v kapse" před ventilátorem dělala překážku volnému proudění vzduchu od ventilátoru. (Případně mohu nakreslit podélný profil řešení hořáku i kapsu.)
Na dalších fotografiích je šnek, vnitřek podavače i hořák - v zcela v pořádku bez výrazných známek opotřebení.
VJ Vojtěch Jelínek @vojtech.jelinekMůžete vložit obrázky typu JPEG, GIF, PNG do maximální velikosti jednoho obrázku 1 MB.
Patřím mezi spokojené majitele kotle Ekoscroll Alfa 25 kW. Dnes jsem proved po dvou sezónách kompletní prohlídku a nalezl "achylovu patu" kotle (netýká se těch, kteří dělají údržbu poctivě podle návodu).
Když jsem odělal dříve spodní (zezdola) kryt hořáku, což se má dělat cca 1 x za měsíc, nikdy tam nic moc nebylo a tak jsem to začal dělat cca 2x za sezónu. Ke konci druhé sezóny jsem řešil nedostatek vzduchu (zvyšoval % vzduchu oproti původním nastavením). Nyní, když jsem kotel komplet čistil, jsem přišel na to, že část drti uhlí - která končí pod hořákem - se přesypávala k ventilátoru. (Na konci sezóny jsem sledoval hoření hořáku více na jedné straně.) Množství uhelné drtě v meziprostoru hořáku, která omezovala množství vzduchu, nebyla malá - viz připojené foto.
Pokud to někomu pomůže, budu rád. Pokud vás zajímají podrobnosti, napište. Pokud by někdo chtěl, nafotil jsem to.
Jen pro zajímavost, co jsem našel:
Automatické kotle EkoScroll
17. říjen v 14:40 ·
Výprodej skladových zásob kotlů ALFA 25 kW
model kotle 2016, záruka 5 let na kotlové těleso
levé i pravé provedení
zásobník paliva na 265 litrů paliva
hořák s otočnou retortou
řídící jednotka TECH ST 480
garanční palivo hnědé uhlí
5.emisní třída
cena 49.000,- včetně DPH
Akce platí do vyprodání zásob. Kotel není určený pro Kotlíkovou dotaci.
K rozdílu mezi uhlím a peletami.
Hnědé uhlí má oproti peletám výhodu v tom, že obsahuje více tzv. pevné hořlaviny, tedy déle žhne. Takže po přechodu spalovacího provozu do útlumu a po zásadní omezení vývinu plynných hořlavin, lze kotel udržet velmi dlouho zapálený a opětné zvýšení výkonu lze dosáhnout jen zvýšeným přívodem spalovacího vzduchu. Toto pelety v takové míře neumožňují a palivo mnohem dříve uhasne. Automatické zapálení spotřebuje relativně dost elektrické energie. Jde v podstatě o analogii horkovzdušné opalovací pistole, která musí ohřát procházející vzduch a tím i pelety na samozápalnou teplotu. Každé zapálení snižuje efektivitu kotle, neboť cena elektrické energie je rozhodně vyšší, než cena pelet a samozřejmě i případně žhnoucího uhlí. Proto je i u automatů - peletových kotlů třeba ve zvýšené míře dbát na přizpůsobení výkonu potřebě a eventuálně doporučován zásobník. Zásobník je někdy vhodný případně i z důvodu uložení tepelné energie, která je naakumulována ve vyzdívce kotle (desítky kiligramů) a která by při snížení výkonu kotle mohla bez využití odejít komínem.
Ještě citace z aktuálního návodu Alfy (dříve to tam nebylo):
Hořák je litinový s otočnou retortou spalující hnědé uhlí ořech 2
a dřevní pelety. Pro spalování uhlí a pelet se používají odlišné vnitřní věnce retorty. Standardním vybavením kotle kombinovaného na uhlí a pelety je vnitřní věnec na uhlí. Při dlouhodobějším spalováním pelet, je nutné použít vnitřní věnec peletový, kterým je osazen kotel ALFA PELLET.
Dobrý den.
1) Nejvhodnější palivo je HU Ořech 2. Pelety jsou zatím dražší a přestože mají obdobnou výhřevnost, tak kvůli jejich hoření rozdílnému oproti uhlí předpokladejte - zejména v přechodném období, kdy je kotel často v útlumu - jejich vyšší spotřebu. Kotle na pelety nemají jiné hořáky a automatické zapalování zbytečně.
2) Pelety jsem nezkoušel. Jejich výhoda je vůně dřeva a menší prašnost; nevýhodami bude vyšší spotřeba a možnost zapékání v koleně retorty (v krajním případě zalití z hasící nádržky i jejich zabobtnání v podavači - prý "sranda" to vypáčit ven?). Ekonomicky jejich použití nedává smysl.
Použití dalších paliv nelze u kotle na dotace. Pokud kupujete sám, tak lze doplnit rošt a topit např dřevem. (Kvůli tomu si ale automat snad nikdo nekupuje.
3) Výhodnější nákup pelet souvisí s píše s obdobím roku. Že byste koupil doporučované certifikované pelety levně "nehrozí". V létě jsou levnější; naopak v topné sezóně výrazně dražší, než uhlí (zatím).
4) Nezkoušel jsem, nemohu proto objektivně posoudit. Z diskusí odhaduji, že v kombinovaném kotli na uhlí a pelety bude spotřeba pelet výšší v desítkách procent (vyšší spotřeba i jejich cena).
Závěr: Rozmyslete dobře, čím chete topit. Když to budou pelety, není kombinovaný kotel vhodná volba a je výhodnější využít výhradně peletového kotle. Pokud chcete uhlí, může být kombinovaný kotel dobrá volba.
Pozn.: Alfu mám jednu sezónu a topím v ní pouze uhlím - ppro tento účel je to dobrá volba.
Hodně zdaru.
Pokud chcete širší záběr v názorech, tak vložte dotaz do diskuse na "Modrá střecha". V rubrice Výpočty, zde na TZB najdete porovnání cen a výhřevností různých paliv.
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.