Dotaz, jak snížit teplotu vratné vody u kondenzačního kotle

Rubriky:

Reklama
JK Jan Kos @jan.kos před 5 roky10.09.2018 21:45:00
Dotaz, jak snížit teplotu vratné vody u kondenzačního kotle

Dobrý den
Uvažuji, jak snížit teplotu zpátečky u KK.
Napadlo mě, kdyby se snížily otáčky čerpadla, tak by voda měla čas předat v radiátorech teplo a vracela by se studenější. Musel bych ale pořídit frekvenční měnič nebo DC čerpadlo a nastavovat to tak, aby se výkon kotle dokázal přenést do radiátoru a kotel se nepřehříval. Nastavit to tak, aby se při 65°C otáčky začaly zvyšovat. Nebo by šlo ventil topné vody na kotli trochu přiškrtit, aby voda tekla pomaleji a při nastavené teplotě by začal otevírat.
Další možnost, nad kterou uvažuji je spojité řízení trojcestného ventilu tak, aby průběžně připouštěl studenou vodu z topného hada v bojleru a tím snižoval teplotu zpátečky při topení. Zároveň by se postupně pomalu ohříval i bojler.
Nemáte někdo zkušenost s tímto řešením. Myslíte, že by to mohlo mít nějaký přínos pro ekonomiku vytápění? Nebo by to mohlo škodit kotli.

K mé otopné soustavě uvedu, že mám kondenzační kotel Dakon 14 kw který jsem koupil za 20 000, radiátory, které mají při spádu 80/60 výkon 25 kW a nepřímotopný bojler 120l z Dražic. Byt má plochu 120 m2 a není zateplený. Zespoda a od severu mi "topí sousedi", na stropě je 20 cm vaty. Před instalací kotle jsem oslovil několik topenářů, co dělají topení už spoustu let, a dojmy mám rozpačité. Jeden říkal, že se kondenzační nevyplatí, jeden že je to dobrý, ale neuznává složité ekvitermní regulace. Další by mi to všechno spočítal, ale montuje Wiessmann a cena by byla vysoká. No nakonec jsem to za pomoci jednoho staršího fachmana i přes jeho odpor ke "kondenzačnímu a ekvitermnímu" zapojil podle návodu ke kotli a koupil i ekvitermní regulátor. Radiátory jsou bez termostatických ventilů a jsou nastavené tak, aby z nich vytékala přibližně stejně teplá voda.
Chvíli trvalo, než jsem nastavil ten regulátor a nyní to topí docela komfortně. Teplotu v místnosti drží +- 0,2 °C. Regulátor s ohledem na venkovní teplotu nastavuje kotel tak, aby teplota topné vody byla akorát na udržení nastavené teploty v místnosti. Oběhové čerpadlo je nastavené na 1. stupeň ze 3. Dříve jsem měl kotel Destila 12 Kw. Výměnou za kondenzační Dakon mám při stejné spotřebě plynu navíc i teplou vodu v bojleru, která se dřív ohřívala elektricky.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.