TZB-info - Porovnání nákladů na…
Výpočet a grafické porovnání nákladů na vytápění, teplou vodu a elektrickou energii v budovách. Do porovnání jsou zahrnuty náklady na topení, přípravu teplé vody, ostatní spotřebu elektřiny v domě a…
Kam dál pro informace ze stavebnictví
Mám dotaz k vytápění novostavby podlahovkou.Jaký objem by měla mít akumulační nádrž,když celková plocha plochy je cca 120 m2 a vypočtená ztráta prostupu Uem je 0,20 pro vnitřní teplotu 21°C.Dle velikosti nádrže bych hledal zdroj ohřevu.Děkuji za odpověď.Ditt.
V podobných domech, jako máte Vy je nesmysl používat TČ. Stejně tak ale není ekonomicky návratná ani aktivní…
před 6 roky
Něco málo jsme kvantifikoval. Především s ohledem na možné využití TČ u takového domu. Do tabulky přidány kolonky s…
před 6 roky
Dobrý den. Dovolím si upozornit na "strašení" topným faktorem 4 je vůči uživatelům dost nezodpovědné. Ono i…
před 6 roky
103 odpovědí
Zobrazit všechny reakceDobrý den,
ve výpočtu tepelné ztráty, respektive roční potřeby tepla, by zisky z oslunění měly být zahrnuty. Rovněž tak zisky od vaření, provozu různých spotřebičů atp. Samozřejmě že jde o teoretické hodnoty, ale nějak je třeba najít konečné číslo pro volbu zdroje tepla. Pokud je srovnání s domem se zcela stejnou stavební konstrukcí, způsobem využívání, umístěním domu, pak je samozřejmě velmi vhodné porovnat teoretický výpočet s praxí a korigovat ho.
V domech s tak extrémně malou tepelnou ztrátou se dostanete k tomu, že možná polovinu tepla budete potřebovat na přípravu teplé vody, o které se v diskuzi skoru vůbec nemluví. Zde je nutné uvážit, zda tepelné čerpadlo, kotel atp. přípravu teplé vody již řeší, takže není třeba dokupovat další zařízení, jen trubky, nebo ne a pak se musí dokoupit například akumulační zásobník.
Také platí, že pro vytápění, zejména podlahové, lze počítat s větším sezónním topným faktorem tepelného čerpadla, může to být třeba i 4, ale pro přípravu teplé vody třeba jen 2,5, neboť vyžaduje vyšší teplotu.
Takže dělat nějaké přesné závěry bez detailní analýzy vašeho problému, a nebo prokazatelně srovnatelných zkušeností z jiných domů, se vám může vymstít.
Akumulační nádrž může být výhodou, ale i nevýhodou. Její součinnost se zdrojem tepla musí být řízena s ohledem na vlastnosti zdroje tepla a požadavky na teplo a jeho teplotní úroveň. Velikost nádoby se neurčuje jen podle tepelné ztráty, ale i podle vlastností zdroje tepla. Takže někdy není nutná, jindy může být její maximální vhodná velikost omezena jen prostorem, který je k dispozici. Obávám se, že laický zjednodušující přístup je spojen s dost velkým rizikem. Ovšem pokud máte dostatečné znalosti a zkušenosti, pak nejste laik.
Pokud do budoucna uvažujete o co největší nezávislosti na nakupovaných energiích, tak tepelné čerpadlo je ten nejlepší předpoklad, pokud nemáte vlastní les. Ovšem je zapotřebí uvažovat s plochou alepoň cca 60 m2 fotovoltaických panelů. V dnešních cenách TČ plus fotovoltaika sumárně okolo 450 tisíc, návratnost okolo 35 let, tedy delší než životnost zařízení (podle studie zpracované výzkumným pracovištěm UCCEB, ČVUT). Návratnost by mohla zlepšit dotace, viz např.
https://www.novazelenausporam.cz/nabidka…
Takže jde o velmi velké rozdíly v investičních nákladech a tady je každá rada drahá. Jsou i majitelé RD, kteří s AKU nádobou instalují tepelné solární kolektory a zbytek doženou krbovými kamny s teplovodní vložkou. Možných kombinací jsou desítky.
Dobrý den. Dovolím si upozornit na "strašení" topným faktorem 4 je vůči uživatelům dost nezodpovědné. Ono i pro výpočty 3 je na hraně (i pro ta dobrá TČ, natož ta "ožulená")
Cituji:
Autor: Lubomir Švarc
Datum: 29.09.2018 17:40
...
Pane Nováku jste tatar?
Nebo jste to ve 13,20 nebyl Vy?
Ave,
... ČingisChán byl postrachem celé Evropy ... a NEzbyl on nám po něm jen pojem Mongoloidní Potomek?
Jj, a Slované jsou v podstatě ... né Mongolové!!!
SFO
PS?
Problém OdTučněných TČ,
který si mimo jiné uvědomili i dodavatrelé energií a jimi řízené lobby
tkví v jejich nelinearitě.
PPS:
NeLinearita?
Čím víc POTŘEBUJI KRÁST (okolního či dokonce naakumulovaného tepla)
tím méně mi to "de`Bilně" nadimenzovaná TČ umožňují.
A tak jsem tu Lubymu dal ten inverzní příměr BlackOutů při HICech v Jižní Korei ...
a stejně si zase Luby mele svou.
Lež na lež, krádež na krádež...
PPPS:
Leč Luby Negro se tu holedbá (stejně jako třebas HalfEgg) tím,
že ON na
ORGANIZOVANOU
opakovaně OVĚŘITELNOU
ZNALOST
MOUDRÝCH PŘEDKŮ NAŠICH
(teorii)
tedy On na NI zVysoka Se.. .děla Babička u Jetele :-)
iGoNY
Douška?
Opakuji.
Kdo Lže, ten Krade.
A posléze "nepozorovaně" InHumuje.
Ano, zabíjí (promyšleně vraždí) Bližního Svého
a jím nesenou obecnou NOVOVĚKOU VZDĚLANOST.
Třebas tím, že takový "tmář" otevírá
"dveře Temnému STŘEDOVĚKU" O>:-)
Inhumace?
Opak ExHumace.
S Humanitními vědami či dokonce Humanismem
to má (jev/proces INHUMACE)
společný snad jen TEN
slovní základ HUMUS.
Vzdělanost?
Nóóó, proti trénovaným BuranKetérům nemá moc šanci na vítězství.
Tak Alespoň zkusit uhrát PLICHTU?
Ne..., tudy cesta nevede.
Dobrý den. Nejdříve si musíte ujasnit, co vlastně chcete. Píšete, že TZ Vašeho domu jsou cca 4,5 kW. Jenže pro komfortní vytápění vodníkem je potřeba vědět, kde bude umístěn, jaký má výkon do vzduchu a jaká je TZ toho prostoru. Dejme tomu, že bude v obýváku s TZ 1 kW. Je nutné vědět, že TZ jsou vypočteny jako maximum pro danou oblast. Ty max. TZ budou průměrně poloviční a v přechodném období ještě podstatně nižší. Asi neexistuje takový vodník, který by uměl do vzduchu dodat řekněme 1 kW, nebo dokonce 300 W. Z toho vyplývá ( aspoň tedy mě ), že ho budete muset provozovat mimo optimální parametry, nebo jednoduše budete přetápět místnost, kde bude umístěn. Kdo to nezažil neuvěří, jaký je to masakr. Podlahové teplovodní topení je pro Vaše TZ naprosto ideální a v budoucnu umožní změnu zdroje tepla. Já bych si na Vašem místě pořídil nejlacinější elektrokotel a ten přímo zapojíte do systému. Dále bych si pořídil klimatizaci, která umí i topit, protože v létě budete potřebovat hlavně chladit. Do obýváku ta nejmenší krbová kamna , když už potřebujete mít oheň. ( Mě se líbí JOTUL F 601 ). Filip
Konečně návrat k tématu a správný názor.
Ave PT Tazateli.
Cituji:
"...Jaký objem by měla mít akumulační nádrž..."
Odpověď je jednoznačná a jednoduchá:
Objem je nepřímo úměrný
a) TEPLOTNÍMU POTENCIÁLU ZDROJE,
b) časovým tepelným konstantám BYDLA,
a přímo úměrný
c) parciálním diferenciálům tepelných a hmotnostních toků mezi bydlem a podstatným okolím (meteo, aktivity obyvatel, požadavky na teplotu, vlhost, "smrdutost", ...).
Přes jednoduchost odpovědi je tato prakticky nepoužitelná,
neb nelinearity...
SFO
asi vás otravuji,ale díval jsem se do výpočtu doby ohřevu a při zadání
15°C-55°C tělěso 4,5kW je doba ohřevu 600l AN 6,5hod a při D57d +stálý plat 25Ajistič tak to vychází na cca 5500,- za 6měs.Předpokládám,že by obsah podlahovky cca 300l,by to mohlo s AN stačit a kdybych se díval do budoucna,tak jaro + podzim ss sluníčkem by to mohlo být zajímavé,nemyslíte?,nebo se opět pletu
Velikost AN opravdu nesouvisí ani s plochou a ani s vodním objemem PT. Jestli máte 100l nebo 300l vody v PT je jedno. To určuje jen setrvačnost.
Stejně tak ani ten výpočet neplatí. Pokud si chcete spočítat odhad spotřeby tak použijte kalkulačku zde:
https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a-v…
Nastavte si svoje klimatické pásmo, TZ, plochu,počet osob pro ohřev TUV, upravte větrání z 0.4 na 0.3, TČ je nutno přepnout na Vzduch/voda a upravuji COP na cca 2.7. Do topného výkonu se započítávají i ztráty všech elektrospotřebičů u kterých máte zaškrtnuto, že se mají započítávat. Výsledkem je roční cena za topení, ohřev TUV, ostatní elektro a fixní náklady případně i rozpočet investičních nákladů.
Sluneční kolektory a ani FVE nemají ekonomickou návratnost. Buď musíte mít dotaci, nebo si musíte maximum udělat sám, jinak to nemá význam.
Pokud chcete šetřit, tak mohu jen zopakovat. Buď kompletní TČ, ale nějaké levnější třeba LG (to je asi i nabídka p. Švarce), nebo použít bojler s TČ pro ohřev TUV a klimatizaci.
Děkuji všem za snahu mě pomoci,musím to nějak zkousnout,moc se mě do TČ nechce a plynovou přípojku bych musel dělat
Já žil v domění,že když znám TZ domu,plochu vytápění,teplotu v místnostech,tak se dá od toho spočítat kolik vody mě musí protéct,aby se to vyhřálo + TUV pro 3 osoby.A od toho množství odvodím velikost AN a následně sílu zdroje na ohřátí toho množstv.Krb uvažuji jenom jako posilovku v nouzi.
Já žil v domění,že když znám TZ domu,plochu vytápění,teplotu v místnostech,tak se dá od toho spočítat kolik vody mě musí protéct,aby se to vyhřálo + TUV pro 3 osoby.A od toho množství odvodím velikost AN a následně sílu zdroje na ohřátí toho množstv.Krb uvažuji jenom jako posilovku v nouzi.
Tak to opravdu není. Problém je v tom, že většinu topného období budete potřebovat výkon kolem 2 kW na celý dům. Musíte tedy vybírat krb s co nejmenším výkonem do prostoru. Ten ale nebude mít ani velký výkon do vody a proto nemá význam velká AN. To ale uvidíte v té kalkulačce. Pro Vaše požadavky bych použil nádrž cca 500l.
Jinak pokud nemáte levný zdroj dřeva, tak spíše pouvažujte o TČ.
celkem tomu nerozumím,ale jak by asi měla být velká AN,když je otopná plocha cca 110m2 při danéTZ ? dům je plánován pro 3 osoby.s výměníkem mám dobrou zkušenost,akorát mám nyní kompaktnější,ale s čerpadlem.díky za odpověď
K stanovení velikosti AN je potřeba vědět:
Jaký je zdroj od kterého se bude energie ukládat.
Kolik hodin počítáte, že bude v provozu.
Zřejmě, pokud tato uložená energie nepokryje denní spotřebu, tak zbytek dne budete topit elektřinou. Že ano.
Využitelný teplotní rozsah se bude zřejmě pohybovat mezi 60 a 50K.( max teplota ohřevu 90°C a teplota topné vody 30 až 35°C).
asi jsem opsal špatný údaj z PENB i když celkově v"B".Jinak se mě líbí myšlenka s patronou v AN,která by mohla být eventuelně někdy v budoucnu napájena FTE.
dle vyjádření projekce je TZ cca 4,5,chci použít el.kotel + krb,tak jsem si myslel,že AN bude vhodná pro rovnoměrnější využití zdroje.proto sem píši o radu co je pro dům vhodnější,ale podlahovku preferuji pro její nízkoteplotní potenciál,a myslím si,že pouze eletrika není do budoucna spasitelná.kdo ví co bude za několik málo let
Tak to je zásaně jinak. Takže se bavíme o tepelné ztrátě kolem 4 až 5 kW. Tomu Vašemu původnímu údaji Uem=0.2 totiž odpovídá tepelná ztráta kolem 1 kW. V tomto případě není topení čistě elektřinou nic moc.
Jednou z možností je použít tepelné čerpadlo + jednoduchá krbová kamna. Je to plný komfort jak pro ohřev TUV tak i topení. Pokud trváte na topení krbem a elektřinou, tak bych Vám doporučil vykašlat se na elektrokotel. Použijte AN např řada LMT s výměníkem DN32. Výměník slouží k průtokovému ohřevu TUV. Proti klasickému bojleru je zde výhoda, že se voda ohřívá v okamžiku spotřeby a tudíž nejsou problémy s legionelou. Místo elektrokotle použijete elektropatronu s termostatem. Ve výsledku Vám to nahradí bojler, AN i elektrokotel. Pro výpočet velikosti AN můžete použít kalkulačku, kterou najdete zde:
https://vytapeni.tzb-info.cz/vytapime-tu…
Je tam počítáno i s ohřevem TUV. Zadáte si tepelnou ztrátu, výkon krbu, spotřebu TUV a další a uvidíte dobu nabíjení a vybíjení. Je pak na Vás zda použijete větší nadrž ale dražší nebo menší ale zase bude nutné častější topení. V každám případě by Vám měla nádrž vystačit na celý den s jedním zatopením.
Máte to nějak popletené. Podle TZ se vybírá zdroj tepla pro topení a TUV. V podstatě jen ve výjimečných případech je nutné použít AN. Vy otázku stavíte jako by AN byla podmínkou pro podlahové topení. Tak to není. Navíc, pokud opravdu máte Uem=0.2 W/m2K, pak se jedná o pasivní dům a v tom případě je AN pro topení nesmysl a i to podlahové topení je diskutabilní.
Nevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení
Přihlášení
nebo se přihlaste emailem
Nemáte účet?
Vypadá to, že nejste přihlášen
Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.
Technická podpora
Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.