jaké elektrické vytápění na chatu?Zdravím. Mám chatu kterou bych chtěl obývat trvale i přes zimu a řeším jak jí vytápět.
Vytápěl bych pouze hlavní obytnou místnost kde i spím. Podkroví nevyužívám a dal bych na strop 10-20cm vaty jako zateplení, jinak chata nijak zvlášť zateplená neni, dveře, okna stará dřevěná takže tam budou asi největší ztráty.
Vytápění dřevem nepřichází v úvahu jednak jelikož na kamna tam neni moc místa a pak přes týden když se domu jezdím jen vyspat by to nebylo moc efektivní zatápět na 1h než bych šel spát a tak řeším vytápěním elektrikou.
Jinak ona hlavní místnost má cca 40-50m3 a přes týden tam jezdím opravdu jen na večer a noc takže neni potřeba topit přes den. 2kW topidlo by snad mělo stačit.
Rozhoduji se mezi sálavým přímotopem 2kW, ke kterému jsem bohužel nenašel žádné zkušenosti jak to funguje apod.
https://www.primotopy.eu/salave-primotop… - investice cca 6 000 Kč
Dále mezi olejovým radiátorem 2kW - investice cca 1 000 Kč
Akumulačním topnám panelem 2kW http://evo.cz/rada-fl-s-vyskou-61-cm-a-t… - investice cca 12 000 Kč (údajně se má 10min nahřívat a zbytek hodiny sálat)
a akumulačníma kamnama která se nahřívají 8h a sálat by měli po zbytek dne.
Současný tarif mám D02d a pokud bych chtěl 2 sazbový s NT tak bych musel nechat předělat kapličku (investice cca 10 000 Kč)
Chtěl bych se tedy zeptat jaké máte zkušenosti s různými tipy vytápění o kterých jsem zde psal. Cenově se mi nejvíce líbí olejový radiátor, ale nevím jak přesně funguje - jestli se 10min nahřívá a třeba 50min sálá jako akumulační topný panel nebo hřeje a spotřebovává elektřinu neustále.
Jde mi prostě o to abych si nastavil, že topidlo zapne 1h před tím než dorazím domu abych nepřišel do zimy a pes noc tu teplotu udrží kolem 20 stupňů. Proto bych se rád vyhnul akumulačním kamnům kde by byl sice fajn 8h tarif, ale zase by kamna měla šílenou spotřebu jak by vytápěla-temperovala chatu nonstop.
Celkovou spotřebu mám dost malou takže tarif D57d kde bych jen za paušál dal 500 Kč se mi nevyplatí (s mojí plánovanou spotřebou 3MWh za rok by mě tarif D57d vyšel na stejné peníze jako D02d).
Děkuji