Samovolná cirkulace otopné vody po výměně za automatický kotel

Samovolná cirkulace otopné vody po výměně za automatický kotel

Zdravím,
měl bych jeden dotaz ohledně topení.

Po výměně za automatický kotel a změně zapojení topné soustavy mám problém se spotřebou kotle.

Začnu od začátku. V domě jsem měl klasický kotel na dřevo/uhlí. Topná soustava byla na samotíž s expanzní nádobou.

Při změně kotle byla odstraněna expanzí nádoba a nahrazena nádrží se vzduchem. Nainstalovali se termostatické hlavice, do systému se přidaly čerpadla a nulátor. Ovšem rozvody otopné vody zůstali v původních širokých trubkách.

System jako takový funguje tak, že kotel zahřívá malý okruh uvnitř sebe sama. A udržuje teplotu mezi 69 a 59 stupnů. S tím, že se jednou za čas zapne, vytopí na 69 a pak zase jde to útlumu. Pokud chci topit, zapnu čerpadlo přes vzdálený termostat. Tím se spojí malý okruh a velký okruh a kotel se zapne a snaží se vytopit na 69 stupňu. A pak zase až to udělá tak se přepne do útlumu. Počká až klesne na 59 a zase začne topit.

Tohle všechno jede bez problémů.

Ale problém je v tom, že jak jsou trubky široké, tak podle mě, probíhá cirkulace vody samovolně. Tedy studená dolů teplá nahoru. Tím pádem kotel se velmi často spouští aby se dohřál => velká spotřeba.

Soudím tak podle toho, že v referenční místnosti, kde není termohlavice je radiátor stále horký i když čerpadlo ovládané termostatem nejede i klidně celý den.

Předpokládám, že do kotle neustále proudí studená voda, samozřejmě méně než když je zapnuté čerpadlo. Tím se malý okruh ochlazuje a kotel neustále topí.

Napadlo mě tedy, přidat do soustavy jeden případně dva ventily, které by se otevřely současně s čerpadlem. Tím bych zcela oddělil velký a malý okruh.

Jen nevím jestli je to dobrý nápad a jestli mám dát jen jeden nebo dva? A případně jaký typ ventilu použít.

Pokusil jsem se to nakreslit a moc dobrý malíř nejsem.

Prosím tedy o radu.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

11 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.