Tlakové rázy v topném okruhuDobrý večer,
začíná topná sezóna a já už druhý rok řeším problém se kterým mi zatím nikdo nedokázal poradit, tak to zkusím zde.
Mám v baráku tepelné čerpadlo vzduch-voda Buderus s vytápěním do podlahy a ohřevem teplé vody do 400l zásobníku. Oba okruhy jsou s tepelným čerpadlem propojeny přes 3-cestný ventil se servopohonem, který je na výstupu topné vody z vnitřní jednotky čerpadla. Ventil je ovládán automatikou z čerpadla. když je pod napětím, tak má otevřen okruh do zásobníku, bez napětí ho pružiny přepnou do podlahovky.
Problém je v tom, že když se ukončí cyklus ohřevu teplé vody do zásobníku a 3-cestný ventil přepíná zpět do podlahy, tak se z topného okruhu ozve rána, jak kdybych kladivem uhodil do trubky. Na manometru, který je na zpátečce u expanzomatu je vidět zakolísání tlaku.
Loni to dokonce došlo tak daleko, že ten tlakový ráz začal otevírat pojistný ventil a nakonec to šlo ven i plovákovým odvzdušňovacím ventilem až natekla voda do oběhového čerpadla a skončilo jeho výměnou. Bohužel příčinu rázů se objevit a odstranit nepovedlo. Vše na nějakou dobu jen zdánlivě ustalo snížením tlaku v systému o pár desetin baru (z nějakých 1,5).
Nyní to začalo znovu i se sníženým tlakem. Vypozoroval jsem, že se ty rázy objevují jen když běží zároveň oběhové čerpadlo, které tlačí vodu právě proti tomu 3-cestnému ventilu. Což mi dává smysl, za předpokladu, že ventil v určité poloze uzavře vstup a v potrubí mezi čerpadlem a ventilem tak vnikne přetlak.
Akorát nikdo neví co s tím. Jestli je to vada toho ventilu, nebo je chyba v nastavení ovládací jednotky TČ, které vypne oběhovku později než přepne ten ventil, nebo ten problém spočívá úplně v něčém jiném. Jsou to jen mé laické pozorování.
Budu vděčný za jakékoliv nápady. Samozřejmě vyměnit ten trojcesťák už mě napadlo, ale nechávám si to až mezi krajní možnosti, protože mi nějak pocitově přijde, že tím to nebude..
Díky