Jak na nastavení výkonu čerpadla u KK?

Jak na nastavení výkonu čerpadla u KK?

Dobrý den,
Chtěl bych poprosit o radu. Letos jsme přešli od uhlí k plynu. Jedná se o patrový dům z roku 1930, nezateplený. Měli jsme uhelný automat Ekoefekt 24 s ekvitermní regulací Komextherm a servem na 4 cestném ventilu. Tímto kotlem jsme topili cca 10 let. Opsal jsem si teploty vody pro jednotlivé venkovní teploty abych si mohl snáze nastavit ekviterm u plynového kotle. Nicméně – teploty mi vycházejí jinak. Je to dáno tím, že dříve nebyly radiátory (1 byt litina, druhý byt plech) osazená termostatickými ventily a navíc byly ventily nefunkční – zarezlé. Když jsem v zimě měl půjčenou termokameru, zjistil jsem, že radiátor byl i dole skoro stejně teplý jako nahoře, spád asi 4. stupně. Zřejmě čerpadlo bylo nastaveno na větší výkon. U toho uhelného kotle to bylo, dá se říci jedno, tam když se vracela teplejší voda, tak to nebyl problém, vše se řídilo 4cestným ventilem. Nyní mám všude nové ventily s termostatickými hlavicemi. Hlavice jsem měl sundané, všechny radiátory jsem zareguloval (průtoky). Nyní tedy topí všechna tělesa stejně a našrouboval jsem zpět hlavice. Ty jsou zatím všechny plně otevřené. Nastavil jsem křivku dle uhelného kotle a v bytech bylo chladno. Došlo mi, že je to způsobeno tím, že nyní hřejí radiátory jen cca do poloviny výšky a odtéká z nich skoro studená voda. Tzn. Celkový výkon těles je nižší, voda proudí pomaleji. Abych zachoval teplotu v bytě, musel jsem křivku paralelně posunout nahoru. Čerpadlo je v režimu stálého tlaku, na stupni 1. Má 3 stupně, mezi kterými lze nastavovat plynule – potenciometrem. A Nyní k mé otázce. Potřeboval bych poradit s nastavením čerpadla. Co je lepší z hlediska ekonomiky provozu u KK. Nastavit raději čerpadlo na větší výkon s tím, že teplotní spád bude menší, nebo ponechat nižší výkon čerpadla, větší spád a vyšší křivku?

S čerpadlem na 1. stupeň:
Topná voda 43, vrací se cca 29 – spád tedy 14 stupňů

S čerpadlem na 2. stupeň:
Topná voda 43, vrací se cca 35 – spád tedy 8 stupňů

Při nastavení čerpadla na 2. stupeň musím snížit paralelní posun křivky, jinak mi to přetápí. Ekviterm mám zatím bez korekce podle vnitřní teploty. Z hlediska spotřeby plynu mi laicky přijde, že to bude jedno, jelikož s nižším spádem kotel vodu dohřívá méně, a navíc na nižší výstupní teplotu. U většího spádu a čerpadle na 1. stupeň by ale mohla být lepší kondenzace??? Zkoušel jsem změřit množství kondenzátu během jednoho dne a vyšlo mi 1,24L / m3 plynu. U zvýšeného výkonu čerpadla jsem zatím množství kondenzátu neměřil, tak to nejsem schopen porovnat. Děkuji moc za váš čas a případné rady. Pěkný večer Oswald

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

87 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.