Jak na nastavení výkonu čerpadla u KK?Dobrý den,
Chtěl bych poprosit o radu. Letos jsme přešli od uhlí k plynu. Jedná se o patrový dům z roku 1930, nezateplený. Měli jsme uhelný automat Ekoefekt 24 s ekvitermní regulací Komextherm a servem na 4 cestném ventilu. Tímto kotlem jsme topili cca 10 let. Opsal jsem si teploty vody pro jednotlivé venkovní teploty abych si mohl snáze nastavit ekviterm u plynového kotle. Nicméně – teploty mi vycházejí jinak. Je to dáno tím, že dříve nebyly radiátory (1 byt litina, druhý byt plech) osazená termostatickými ventily a navíc byly ventily nefunkční – zarezlé. Když jsem v zimě měl půjčenou termokameru, zjistil jsem, že radiátor byl i dole skoro stejně teplý jako nahoře, spád asi 4. stupně. Zřejmě čerpadlo bylo nastaveno na větší výkon. U toho uhelného kotle to bylo, dá se říci jedno, tam když se vracela teplejší voda, tak to nebyl problém, vše se řídilo 4cestným ventilem. Nyní mám všude nové ventily s termostatickými hlavicemi. Hlavice jsem měl sundané, všechny radiátory jsem zareguloval (průtoky). Nyní tedy topí všechna tělesa stejně a našrouboval jsem zpět hlavice. Ty jsou zatím všechny plně otevřené. Nastavil jsem křivku dle uhelného kotle a v bytech bylo chladno. Došlo mi, že je to způsobeno tím, že nyní hřejí radiátory jen cca do poloviny výšky a odtéká z nich skoro studená voda. Tzn. Celkový výkon těles je nižší, voda proudí pomaleji. Abych zachoval teplotu v bytě, musel jsem křivku paralelně posunout nahoru. Čerpadlo je v režimu stálého tlaku, na stupni 1. Má 3 stupně, mezi kterými lze nastavovat plynule – potenciometrem. A Nyní k mé otázce. Potřeboval bych poradit s nastavením čerpadla. Co je lepší z hlediska ekonomiky provozu u KK. Nastavit raději čerpadlo na větší výkon s tím, že teplotní spád bude menší, nebo ponechat nižší výkon čerpadla, větší spád a vyšší křivku?
S čerpadlem na 1. stupeň:
Topná voda 43, vrací se cca 29 – spád tedy 14 stupňů
S čerpadlem na 2. stupeň:
Topná voda 43, vrací se cca 35 – spád tedy 8 stupňů
Při nastavení čerpadla na 2. stupeň musím snížit paralelní posun křivky, jinak mi to přetápí. Ekviterm mám zatím bez korekce podle vnitřní teploty. Z hlediska spotřeby plynu mi laicky přijde, že to bude jedno, jelikož s nižším spádem kotel vodu dohřívá méně, a navíc na nižší výstupní teplotu. U většího spádu a čerpadle na 1. stupeň by ale mohla být lepší kondenzace??? Zkoušel jsem změřit množství kondenzátu během jednoho dne a vyšlo mi 1,24L / m3 plynu. U zvýšeného výkonu čerpadla jsem zatím množství kondenzátu neměřil, tak to nejsem schopen porovnat. Děkuji moc za váš čas a případné rady. Pěkný večer Oswald