Nastavení ventilů - škrcení obecně s nomogramy

Nastavení ventilů - škrcení obecně s nomogramy

Hezký den.

Konečně jsem dokončil fyzicky soustavu a dopočítal ztráty odpory.
Mám tedy dispoziční tlaky na každé části rozvodu. Jaký je další postup s nomogramy ?Bez ručních počtů s Kv/S
Například k hydraulicky nejvzdálenější části mi vychází ztráta se vším 6kPa. Poslední radiátor potřebuje dle nomogramu 130l při 3kPa při ventilu na maximu - bez škrcení.

Napadají mne dvě možnosti:

1. Na čerpadle nastavím 9kPa, tím je na posledním ventilu co má být 3kPa a posunu se o radiátor blíže. Zde mám třeba "teoreticky" dispozičních 4kPa a radiátor s potřebou 82l/h, tak dle nomogramu bude na šestce. Zjednodušeně řečeno, že vždycky nastavím, aby při daném dispozičním tlaku v daném místě trubky teklo dle nomogramu to, co má tést výpočtově. Tj jakoby to "znuluju"

2. Budu se snažit dosáhnout na každém ventilu něco mezi 10-20kPa.
Na čerpadle nastavím 16kPa, tím bude na posledním ventilu dostupných 10kPa a i poslední budu škrtit o 7kPa dolů. Tj, že poslední už bude muset být při 10kPa stažený na stupeň 6 z 8 aby bral to co má. Čím se budu blížit k zdroji tím bude dispoziční tlak větší a já budu škrtit víc, tak, aby vždycky bylo na ventilu diference mezi 10-20kPa.

Co z toho je prosím správně ?
Pro ilustraci přikládám nákres soustavy od p. Homoly. Malinko se změnily dimenze do větších., Nicméně to v podstatě vychází tak, že psané tlaky jsou teď zhruba stejné včetně místních odporů.

Venily s nomogramy zde https://www.akvedukts.lv/userfiles/files…
Pro kuchyň s potřebou 275kg/h, tj !C! zde https://productcatalog.honeywellhome.com…

Díky všem.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

28 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.