Sokl - lepidlo a marmolit jak hluboko pod terén

Rubriky:

Reklama
JN Jan Novotný @jan.novotny002 před 5 roky30.10.2018 11:21:00
Sokl - lepidlo a marmolit jak hluboko pod terén

Dobrý den kolegové a kolegyně stavebníci,

chtěl bych Vás požádat o radu a konzultaci ohledně soklu. Zateplení jsem jakžtakž vyčetl a udělal (zda naprosto správně nevím, ale dofám v to).
Nyní bych chtěl na sokl (na polystyren) natáhnout lepidlo + marmolit, ale nevím do jaké hloubky pod terén aby to nenasákalo vlhkost.

Popis celé situace:

- dům je podsklepen
- na ztraceném bednění jsou navařeny pásy hydroizolace napojená na plochu základové desky (červená čára)
- obvodové zdivo založeno na zakládací vrstvičce malty (šedá barva)
- obvodové zdivo je oproti ztracenému bednění předsazeno, ale po zateplení soklu bude sokl předsazen (zdi nebudu zateplovat, je to zateplený YTONG 450) - proč tahle situace vznikla a sokl není zapuštěný se neptejte a nespekulujte ;)
- volný spáry okolo malty jsem vyplnil PU pěnou pro jakýsi pocit zaplnění a zateplení (růžová)
- PU pěnu a část zdiva z YTONGu jsem přetřel penetrací a gumoasflatovou hydroizolací - protože terén bude zasahovat ještě do úrovně ytongu, tak jsem ho chtěl co nejvíce zaizolovat a zamezit jakémukoliv nasájkání (hnědé čáry) - proč bude terén do úrovně zdiva z YTONgu se opět neptejte :)
- rozdíl odskočeného zdiva jsem vyrovnal PERIMETR polystyrenem (světle zelená)
- přes vyrovnávací polystyren a část zdiva jsem dal opět polystyren PERIMETR tl. 7cm - pro zateplení soklu (tmavě zelená). Lepeno PU pěno na sokly.
- nad tímto polystyrenem bude okapnička (fosforově zelená), která bude upevněna ve drážce (která je pro sichr také vytřena hydroizolací), drážka bude zaplněna lepidlem a přetažena perlinkou pro pevnost aby se pak neodlupovala finální fasáda (šdá + modrá barva)
- okapnička má význam aby voda neztékala po zdech rovnou na soklový polystyren

A nyní přichází to co mě nejvíce zajímá
- soklový polystyren chci ještě natáhnout do lepidla s perlinkou (šedá čára) a na to pak marmolit (růžová)
- moje otázka je do jaké hloubky pod terén? Více znamená lépe? Anebo tak těsně pod terén aby lepidlo i marmolit nenasákaly vlhkost z terénu??
- nutno říci že ještě bude mezi terénem a polystyrenem s lepidlem nopová folie (modrá čára)
- a další otázka zda musí být kačírek neprodleně u zdi? Slyšel jsem názor že u baráku by měla být zemina, a kačírek kousek dál..aby kačírek nepřitahoval vlhkost a pak ji vlastně nedržel u zdiva základů. Drenáž mám dvojí přímo u základů (pod i kousek nad)

Předem vám všem děkuji za rady
Honza

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.