Zhodnocení projektu RD - pasiv

Rubriky:

Reklama
JH Jan Holub @jan.holub485 před 5 roky01.11.2018 11:23:00
Zhodnocení projektu RD - pasiv

Zdravím,
chtěl bych zde probrat svůj projekt na pasivní dům, na který chci čerpat dotace. Prozatím mám hotový návrh dipozice domu, kde jsem se snažil omezit nutné řezání VPC cihel. Původně jsem plánoval dům patrový, ale nakonec vznikl hybrid s dvěma pokoji s částečným druhým patrem. A/V domu je 0,92. TZ předpokládané kolem 2kW. Podle toho jestli cíl 15W/m2.rok bude snadno dostupný nebo ne, chci upravit tloušťku izolace. Technická místnost, která v domě není je nahrazena skříní s TČ a zásobníkem TUV. Ostatní věci na úklid budou ve skříni v koupelně a v kuchyni. K domu patří taky přístřešek pro auto se skladem a dílnou, který bude s vlhkým sklepem 6x6m. Dům je pro rodinu s dvěmi dětmi. Pracovna může příležitostně sloužit i jako pokoj pro návštěvy. Jeden z cílů je nemít venkovní stínění roletami. Pomoc by mělo stínění střechou, pergolou a stromy venku a závěsy uvnitř. Navíc vnitřní zdi VPC mají mít hustotu 2g/mm2, těžká podlaha a celulóza ve střešní konstrukci. Další prvek je nemít porušenou střechu žádnými prostupy. Výlez je po žebříku (do 3m) a odvětrání kanalizace vyvedeno na severní stranu fasády.

Vytápění a TUV pomocí monovaletního TČ země-voda. I když to není ve všech směrech ideální pro tak nízké TZ, tak ostatní varianty vzhledem k nízkým požadavkům na neobnovitelné zdroje mi nepřišly výhodnější. Navíc požadavek ženy na vytápění v podlaze a automatický režim. Investičně komplet řešení topení a TUV za 250tis. kč.
Větrání pomoci stropní pasivní rekuperace. Zda digestoř může nebo nemusí být recirkulační jsem slyšel různé názory.
Dům je zřejmě těsně v chladné klimatické oblasti. Sněhová oblast III-IV (dle chmi dat 1,75kPa).
Některé konstrukce jsem si předběžně spočítal, ale třeba vzpěr příček VPC tl. 150mm zatížených deskovou konstrukcí v pokojích, nebo podhled v chodbách a koupelně připevněn na trámky pro vyšší nosnost možná jen tak nevyhoví. Taktéž nevím, jak bude dům akusticky fungovat, když napojení příček bude především na pevný spoj. Uvažoval jsem i o použití hliněných příček Heluz nature 12cm, ale je jen pár míst, kde se dají bez další problémů použít a nevím jestli chci mít stěny ze 2 různých materiálů.
Nějaký čas jsem řešil parozábranu a je otázka jakou skladbu použít pod I nosníky. Nyní je navržena OSB3 deska 15mm airstop, případně dražší řešení od fermacellu, nebo parozábrana N150 + OSB3 18mm. Při větším zatížení nosníku nedojte poté při průhybu ke tvorbě prasklin, nebo jsou spoje dostatečně pružné?
V řezech není přesně zakreslen ŽB věnec, který po obvodu má různou šířku a neznám ještě jeho rozměr. Pozednice pak bude jen velmi nízký trámek.
Pokud odpovíte na nějakou z otázek, nebo uvidíte v projektu nějakou nelogičnost, tak budu rád, když se k tomu vyjádříte.
Díky.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

33 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.