Uhelný kotel + čtyřcestný ventil + bojler a paralelně plynový kotel

Uhelný kotel + čtyřcestný ventil + bojler a paralelně plynový kotel

Předělávám vytápěcí soustavu. Zatím vyřešeno primární kotlový okruh bez čerpadla z 5/4" trubek, 4CV asi 40 cm nad kotlem. Paralelně ke kotlovému okruhu je připojen bojler. Za 4CV v sekundárním okruhu na teplé vodě je čerpadlo a za ním svisle umístěná zpětná klapka s vyndanou pružinou. V klidu je klapka zavřena, čerpadlo by ji mělo otevřít a naopak čerpadlo plynového kotle, který je paralelně připojen k celé soustavě, by ji mělo zavírat. Nedaří se mi umístit expanzi, když dle jednoho odborného článku by měla být v blízkosti na sací straně čerpadla.
Jde mi o názor na celé řešení, ale hlavně o názor připojení bojleru. V okruhu bojleru bude druhé čerpadlo na přívodu teplé vody (nikoliv v kotlovém okruhu). Všiml jsem si, že v některém řešení je v kotlovém okruhu další zpětná klapka, která zamezuje, aby čerpadlo bojleru tlačilo vodu zpět do 4CV, ale pouze do zpátečky kotlového okruhu.
Jakou klapku použít a jak ji umístit. Asi bych použil klapku s vyndanou pružinou, svisle umístěnou, v klidu otevřenou, takže kotlovému okruhu by nebylo bráněno. Naopak bojlerové čerpadlo by ji při svém běhu přivřelo. Nevím zda je to vhodné řešení a zda by v tu dobu nebylo bráněno samotížnému kotlovému okruhu do 4CV.
DOPLŇUJI že třetí, tentokrát vodorovná zpětná klapka bez pružiny bude v bojlerovém okruhu na topné větví, aby bojler nevycirkuloval do topné soustavy

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

29 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.