Uhelný kotel + čtyřcestný ventil + bojler a paralelně plynový kotelPředělávám vytápěcí soustavu. Zatím vyřešeno primární kotlový okruh bez čerpadla z 5/4" trubek, 4CV asi 40 cm nad kotlem. Paralelně ke kotlovému okruhu je připojen bojler. Za 4CV v sekundárním okruhu na teplé vodě je čerpadlo a za ním svisle umístěná zpětná klapka s vyndanou pružinou. V klidu je klapka zavřena, čerpadlo by ji mělo otevřít a naopak čerpadlo plynového kotle, který je paralelně připojen k celé soustavě, by ji mělo zavírat. Nedaří se mi umístit expanzi, když dle jednoho odborného článku by měla být v blízkosti na sací straně čerpadla.
Jde mi o názor na celé řešení, ale hlavně o názor připojení bojleru. V okruhu bojleru bude druhé čerpadlo na přívodu teplé vody (nikoliv v kotlovém okruhu). Všiml jsem si, že v některém řešení je v kotlovém okruhu další zpětná klapka, která zamezuje, aby čerpadlo bojleru tlačilo vodu zpět do 4CV, ale pouze do zpátečky kotlového okruhu.
Jakou klapku použít a jak ji umístit. Asi bych použil klapku s vyndanou pružinou, svisle umístěnou, v klidu otevřenou, takže kotlovému okruhu by nebylo bráněno. Naopak bojlerové čerpadlo by ji při svém běhu přivřelo. Nevím zda je to vhodné řešení a zda by v tu dobu nebylo bráněno samotížnému kotlovému okruhu do 4CV.
DOPLŇUJI že třetí, tentokrát vodorovná zpětná klapka bez pružiny bude v bojlerovém okruhu na topné větví, aby bojler nevycirkuloval do topné soustavy