Fixně regulované podlahové vytápění

Rubriky:

IS Ivan SSSS @ivan.ssss před 5 roky08.11.2018 11:33:00
Fixně regulované podlahové vytápění

Dobrý den,
sonduji, zdali někdo má zkušenost s fixní regulací náběhové topné vody do podlahového topení. Uvedu do situace - syn má chalupu / trvale obydlená a památkově chráněná- tj nemožnost tepelných izolací/ a vytápění je řešeno tepelným čerpadlem a radiátory. Radiátory jsou předimenzované pro snížení teploty topné vody. Vše funguje, ale jedna místnost ještě není zrenovována a o tu se jedná. Zatím je bez radiátorů, ale vzhledem k velikosti / cca 35 m2/ mi zde vychází 3 až 4 poměrně velké radiátory / jedeme v litěných Kalor/. Tyto pak trochu omezují rozmístění nábytku a i vizuelně to není to pravé ořechové. Je zde ještě bohužel druhý fakt a to, že má pro tuto větev mírně poddimenzovanou část rozvodu a tudíž radiátory jsem počítal na menší průtok oproti ostatním. Tím si opět snižuji výkon těchto radiátorů. Tak mne napadla myšlenka použití podlahového topení / podlaha bude dřevěná palubková/ s tím, že pokryje část topného výkonu a množství radiátorů bude nižší. První varianta která mne napadla je použití klasické směšovací stanice pro podlahové topení s termoventilem - předpokládám 2 - 3 okruhy- a zde je bod který mne trápí. Tepelné čerpadlo natápí dle ekvitermy a je to naprosto funkční / i vzhledem k akumulací- zdi 90 až 110 cm/ a termoventilem v směšovací satnici bych tuto potlačil. A tak mne napadlo použití pouze fixně nastaveného 3 cestného ventilu, který by jen "modifikoval" teplotu "vyrobenou" ekvitermou TČ. Tj fixně by bylo nastaveno např 50/50% - cirkulační a čerstvá topná voda. Samozřejmě, že výsledná teplota by nebyla lineární/ tj v nějakém přesném poměru kopírující teplotu ekvitermy TČ/ protože zpátečka z podlahovky by byla poměrně konstantní / a možná že je to i přínosem/. ALE MĚL BYCH PODLAHOVKU REGULOVANOU NA ZÁKLADĚ FUNKČNÍ EKVITERMY Z TČ a zbytek by si mohl doregulovat termoventil na radiátoru. Samozřejmě je mi jasné, a s tímto typem podlahového topení mám osobní praktickou a velmi dobrou zkušenost/, že podlahovkou pokryju cca 35 až 40% TZ místnosti, ale komfort teplé podlahy a snížení viditelných radiátorů je to co si od této koncepce slibuji.
Děkuji za dočtení a případné připomínky

Jen jsem si teď v rychlosti spočetl teploty náběhové vody/ jedná se o HRUBÝ nástřel, nepočítal jsem výkon PT a zpátečku z PT jsem cca ohdadl nástřelem / možná při nižší okolní teplotě bude vyšší a tudíž by rostla náběhová teplota do PT strměji a poměr by musel být upraven- menší množství čerstvé topné vody / - pokud by bylo mixování 50/50%
- vyšší venkovní teploty - topná voda 26°C, zpátečka 22°C- tj náběhová do PT 24°C
- střední venkovní kolem 0°C - topná voda 40°C, zpátečka 23, tj náběh do PT 31,5°C
- nízké venkovní kolem -15°C - topná voda 55°C, zpátečka 26, tj náběh do PT 40,5°C

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

5 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.