Topení elektrické vs tepelné čerpadlo vzduch/voda

Topení elektrické vs tepelné čerpadlo vzduch/voda

Dobrý den,

pořeboval bych poradit ohledem tohoto tématu. Četl jsem už dost článků na téma tep. čerpadel a el. vytápění a mám jakousi představu. Můj případ je ale také trochu specifický (to je možná většina) a tak bych prosil o rady a komentáře.

Dům:
- je z roku 1995
- nemá zateplení obvodových stěn, obvodové stěny jsou tloušťky 40, cihla dutá a plná
- má starší plastová okna s dvojskly (místy profukují)
- podlahová výměra cca 81 m2
- přízemí + obyvatelné podkroví
- izolace mezi střechou a podkrovím - ve stropní příčce je nějaká Mineralwolle 12 cm, a dál v konstrukci jsou dvě vrstvy TDPT 3 cm a TDPT 5 cm (nevím v jakém stavu)
- podlahová izolace Mineralwoll WDPS 10
- momentálně je topení řešeno několika starými el. přímotopy ECOFLEX a krbovými kamny Nestor Martin v obývacím pokoji
- skoro jedna celá stěna je francouzské okno
- nynější sazba elektřiny je D45d = 20 hodin levného tarifu, 4 hodiny drahého, spínání přes HDO
- bojler na eletřinu, elektrický průtokový ohřívač vody v koupelně
- sporák je teď na plyn (plynová bomba), v budoucnu možná taky na el. nebo ponecháme plyn.
- umístění domu v chladnější oblasti Hostýnské vrchy

Proč nemůžeme/nechceme topení na tuhá paliva, peletky a plyn? Plyn není v dosahu, tuhá paliva apod. nechceme tahat v ruce kvůli členitosti terénu (stačí ono občasné přitápění v krbu) a kvůli nevhodné technické mistnosti/kotelně a také chybí komín. Stávající komín od krbových kamen je veden středem domu.

TČ země/voda nebo voda/voda také není možné z důvodu členitosti terénu.

Nevím do jaké míry má smysl investovat do solární energie k ohřevu nebo napájení domácnosti, ať už GridFree systém nebo s připojením do distribuční sítě. Tuto možnost zatím neřeším a asi ani nebudu, ale z technického hlediska mi GridFree připadá zajímavé řešení, kdy bych neplatil nic za dodávku do síte, protože dům by byl defacto odříznutý a přebytky by ven neunikaly.

Tepelné čerpadlo vzduch - voda plusy a mínusy:
velké + nízké provozní náklady
velké - vysoké pořizovací náklady (Thermia Atec 11 kW) cca 270 000 bez DPH a montáže, připočíst ještě rozvody radiátorů nebo podlahového topení a akumulační nádrž 180 l a může to být ke 400 000 až 500 000 Kč...
- členitost terénu tzn. obtížnější umístění venkovní jednotky (ale ne nemožné) = jednotka bude muset být umístěna na straně domu, kde je ložnice tzn. hluk pod ložnicovým oknem cca 60 dB
- životnost vs návratnost investice? Všude se píše, že za rok lze takto hodně ušetřit na el.energii a že návratnost je taková a taková, ale nejsem si jist, jak onu návratnost počítají. Počítají s aktuální cenou el.energie, nebo započítávají i to, že každý rok je el. energie dražší a dražší? Pokud bych se dostal na návratnost investice za 20 let, což je na hraně životnosti čerpadla nebo kompresoru (nebo i dříve, pokud narazím na poruchový zmetek), tak se mi zdá, že se to nevyplatí.

Elektrické podlahové topení (firma V-system) nebo topení el. přímotopy i nadále, jen je vyměnt za nové s termostatem, popř. doplnit sálavými infra panely Ecosun, plusy a mínusy:
+ nízké pořizovací náklady
+ snadnější instalace
+ dlouhá životnost
+ ovládání
+ bezhlučnost
velké - drahý provoz a spotřeba el. energie

Můj problém spočívá v tom, že nevím, pro co se rozhodnout. Když půjdu do TČ, tak vstupní náklady způsobí, že už nebudu moci tolik a tak dobře investovat do zbylé reknstrukce (zateplení obvodových stěn, nová okna, podlahy, kuchyně, koupelna a za pár let střecha...), aniž bych se hodně zadlužil (na vše bude bankovní půjčka).

Naproti tomu, když půjdu do el. podlahového topení nebo přímotopů, tak si mohu dovolit více investovat do výše zmíněného zateplení a rekonstrukce apod. Ale děsí mě pomyšlení na ekonomickou sebevraždu při spotřebě elektřiny a peněz při provozu.
Nicméně si říkám, že pokud bych onu rekonstrukci a zateplení udělal opravdu pečlivě, tak bych se snad nemusel tolik bát spotřeby elektřiny a peněz. Např. pokud by to bylo cca do 30 000 Kč nebo 35000 Kč/rok tak by se s tím dalo žít.

Tak jako tak v obou případech počítáme s přitápěním krbovými kamny (dřevo), jde o to, ať si můžeme dovolit občas krbem netopit (vstávat v noci a přikládat, nebo při nemoci tahat dřevo) nebo odjet na měsíc pryč a nebát se pak návratu do zimy. Zmíněné systémy topení, ať už podlahové elektrické, přímotopy nebo TČ hodláme používat tak na vytopení na cca 20 - 21 stupňů Celsia.

Voda je ze studny takže tudy nám peníze zatím neutíkají.

Děkuji za jakékoliv komentáře k zamyšlení.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

5 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.