peletkový ktel Ferroli GFN 5 SUN P7 a jeho zapojeníDobrý den,
obracím se na vás s prosbou o radu, kterou bych raději prokonzultoval telefonicky (nejraději osobně).
Jde o to, že 7 let používám tento kotel s hořákem. Původní instalace byla špatná. Zjistil jsem to po 5 letech. Nebudu rozepisovat v čem, nicméně ve zkratce- ohřev TUV bylo zapojeno jako další radiátor, bez jakékoli regulace, třícesťáku apod, tudíž vody teplé bylo vždy málo. Nyní jsem sehnal topenáře, co to kompletně (za dalších 40 tis) předělal. Nový bojler na TUV (300l), čtyřcestný ventil, dvě expanzky apod.
Nicméně kam směřuji svůj dotaz. Nainstaloval mi k mé sestavě (kotel, ohřev 6 radiátorů + podlahovka a ohřev TUV) řídící jednotku ADEX COMFORT R.
Jde mi o to, že to musí být špatně zapojena, i když pan servisák, co to šteloval tvrdí, že to jinak nejde.
O co mi jde.V momentu, kdy mi sepne požadavek z pokojového termostatu, se zapne kotel, ihned se spustí čerpadlo pro okruh na ohřev radiátorů a čtyřcestný ventil se přenastavuje do polohy pro tento okruh. kotel topí, vytopí cca na nastavených 75 stupňů.Můj dotaz zní- přeci z logiky věci, by se mělo čerpadlo sepínat až např. při 60 stupních natopených ve výměníku kotle, ne? Stejně tak když požadavek pomine, tak čerpadlo okamžitě vypíná (žádný doběh) a ventil se přenastavuje zpět do okruhu pro ohřev vody. Čímž dochází k tomu, že i když je kotel stále nahřátý na 75 stupňů, neboť chladne poměrně pomalu, tak toto teplo již není využívané pro okruh např. topení. To je přeci špatné a neekonomické, nemyslíte?
Mohu se zeptat, jak by to mělo být zapojeno správně, popř. jaký by jste mi doporučil regulátor topení pro takovouto sestavu?
Moje představa by byla laicky popsána takto:
Zdroj tepla (kotel), dva okruhy- jeden pro TUV , druhý pro topení do domu. V momentu požadavku pro ohřev TUV, kotel se zapíná, roztápí, při nahřátí vody na cca 60 stupňů sepiná čerpadlo pro okruh ohřevu TUV., ventil se nastavuje pro tento okruh. V momentu, kdy požadavek pomíjí, čerpadlo stále běží až do momentu, kdy telpota v okruhu spadne pod 60 stupňů (aby bojler neohříval tuto vodu). To samé pro okruh do baráku.
Je vůbec něco takového možné? Z logiky věci (a nejsem profík ani odborník) by mělo, ne?