Nastavení automatického kotle - ekonomika provozu

Reklama
SH Stanislav Hrnčíř @stanislav.hrncir před 5 roky02.12.2018 11:29:00
Nastavení automatického kotle - ekonomika provozu

Hezký den všem. Radiátory už mám jaks taks vyregulované, takže se pouštím do další laborace. Tentokráte na téma ekonomiky provozu kotle. Aktuálně vše funguje tak, že je kotel nastavený na 76*C kotlových, 70*C na mixu do radiátorů a k tomu patrně ne příliš vhodný bezdrátový pokojový termostat HoneyWell tuším 727. Celé to funguje tak, že termostat v referenční místnosti - ložnice - s hysterzí 1,5*C vyhlásí, že je mu zima, kotel otevře mix naplno, úustí vodu do radiátorů, za chvilku mu spadne teplota zpátečk, takže všechno zase zavře dohřeje si zpátečku a cyklick to pouští do radiátoru. V momentě, kdy termostat hlásí natopeno pak zavírá uplně a teplota do radiátorů padá k 20*. V místnostech mám namyšleno zhruba 19* a v noci termostat snižuje na 17 - 18. Vím o možnosti samotného ekvitermu a pak kombinace s pokojovým termostatem. První mořnost se mi moc nezamlouvá, druhá už vypadá veseleji. Tím by tedy vše fungovalo patrně tak, že by teplota kotle bla stále dejme tomu 76* mix by si pak řídil nižší teplotu do radiátorů, řekněme třeba 55* a nemuselo by tak docházet k taovému cyklování serva 4C ventilu, protože by pořád byla "rezerva teploty v kotli.
Otázkou je tedy ekonomika takového provozu. Dům je obývaný obzvlášť navečer, přes den tu nikdo není. V noci taktéž nevadí snížení celkové teploty v domě někde k 17*. Nastaveno mám taktéž vypínání čerpadla při dosažení teploty termostatem. Předpokládám, že tak postupně dochládnou radiátory s plynulým dojezdem, než když by čerpadlo honilo vodu okruhem standardní rychlostí. Jednou z možností nastavení je pak také snížení teploty do radiátorového okruhu po natopení termostatu. To mi ale přijde nevýhodné, vzhledem k tomu, že by se měla pořád v radiátorech udržovat vyšší teplota, i kdyby třeba 50* / pakliže se bavíme o funkci bez ekvitermu a základní teplotě 70* do radiátorů / v případě ekvitermu by to pak patrně padalo třeba z 60 na 40. To nemám vyzkoušeno, jelikož ještě nemám instalované čidlo venkovní teploty.

Jaké je dle vás nejrozumnější nastavení z hlediska spotřeby paliva ? Já jakožto panelákový člověk, technicky založený, hrozící se, že protopím vagon uhlí, vzhledem k podlahové ploše starého domku 100m2 dole a 50 v patře. Horní patro se pouze temperuje na 1 stupeň termohlavic, zde zatím nic není.
Jedná se mimo to o kotel Kovarson Gekon Kombi, uhlí, regulátor tahu na 20Pa. Aktuálně dle statistiky kotle vypáleno 550kg uhlí a 150 hodin provozu, 580h v útlumu.
Pár screenů zde https://photos.app.goo.gl/Y5mV78uzCsVYG8…
Jinak co říkáte na nastavení podavače - v útlumu dělá spékance, ale zdá se prohořené. Jinak krásný prášek. Mastnota v kotli nikde.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

86 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.