EL kotel s podlahovým topením a radiátory v podkrovíZdravím,
mám dotaz ohledně kombinovaného topení el. kotlem do podlahy a radiátorů.
Prosím nekomentujte tento způsob vytápění ale přímo můj dotaz. Vím, že kombinace podlahy a radiátorů není nejlepší, ale hledám způsob jak to nastavit topení aby bylo nejefektivnější.
Jde mi o to, že v podkroví mám tři radiátory do kterých teče max. 40°C voda. Vyzařovací výkon radiátorů by měl být dostatečný i při této teplotě, ale problém je v tom, že dům je převážně obyvatelný v přízemí kde nedochází k takovému ochlazování. Tzn. kotel topí do podlahy max. 3 hod denně a setrvačností to stačí na celý den. Nehledě na to, že tam běží další spotřebiče atp.
Termostat je pouze jeden bezdrátový a je nastaven na 22°C. Bohužel horní patro se nestačí vytopit natolik aby to celý den udržel.
Napadlo mne tak možné řešení a to takové, že kotel bude řízen podle termostatu v podkroví a podlahovka v přízemí bude vypínatelná přes elektrický ventil s termostatem. Tzn. při dosažení příslušné teploty dole se podlahovka uzavře a bude topit druhé patro dokud nedojde k dosažení příslušné teploty.
Moje otázky jsou vcelku jednoduché. Je toto řešení aplikovatelné? Co se stane, když se uzavřou termohlavice na radiátorech? Kotel vypne oběhovku?
Možná by pomohlo směsovací čerpadlo a pouštět do radiátorů teplejší vodu, ale vcelku mě těch 40°C vyhovuje, jelikož jsou radiátory v budoucích dětských pokojích.
Případně jakou úpravu by jste mi doporučili, aktuální stav není příliš efektivní a nejspíš jsme ho v začátcích stavby podcenili. Ještě podotýkám že se jedná o dřevostavbu.
Děkuji.