Vytápění RD za použití "radiátoru" JAGADobrý den,
poslední dobou řeším dům mých rodičů(jedná se o dvoupodlažní podsklepenou stavbu,zateplenou 50mm,dřevěná okna dvojskla,mezi 2NP a půdou foukaná izolace)stěžují si ,že je v domě zima i když se topí.Dům je osazen 15-ti konvektory Jaga TEMPO výška 50 tloušťka 15, kombinace délky 70/90/110/140 a dvěma žebříky v koupelnách plus jedno klasické 22 KORADO v kuchyni.Celou tuhle topnou soustavu ohřívá kotel BUDERUS G124 X o výkonu 16kW,který řídí ECOMATIC 2000.K celému řešení je technická zpráva z roku 1997 kdy proběhla celková rekonstrukce domu.V Technické zprávě je že TZ objektu činí 14,4 kW a roční spotřeba tepla je 26,5MWh jsou tam vypsány i jednotlivé ztráty místností a jednotlivé výkony těch rádoby radiátorů přičemž ani jedna z hodnot se neshoduje s produktovým katalogem co je dodnes dostupný na stránkách výrobce, abych nezapomněl v technické zprávě figuruje věta že " Tělesa jsou vypočtena pro teplotu vody 80/60" myslel jsem že tyto konvektory jsou pro nižší teplotní spády...
Abych se dostal k věci,připadá mi že kotel má spíš proměnný teplotní spád(je toto vůbec možné ?) podle venkovní teploty,protože když bylo venku cca.7 stupňů a požadavek na termostatu pro vnitřní teplotu byl 22, tak mi nepřišlo že by výstup z kotle byl 80stupňů(teplota zpátečky je po několika sledování vždy okolo 40 stupňů) a ty JAGY skoro žádné teplo nevyzařovaly ,nyní kdy je venku větší zima tak dokonce i něco vyzařují...Teplota otopné vody na kotli je nastavena na AUT (nevím podle jaké logiky se teda teplota otopné vody řídí)¨.Nicméně v domě je nainstalován i jeden klasický radiátor KORADO 22 který oproti JAGAM topí mnohonásobně více při jakémkoliv stavu otopné vody.
Zajímá mě jestli musí být opravdu dodžen teplotní spád dle tech.zprávy aby ty JAGY měly nějakou účinnost.Popřípadě jestli je všechny vyvalit a dát tam klasické radiátory.Rád bych si nechal překontrolovat i tu tech.zprávu už jednak kvůli těm udávaným výkonům, připadá mi že pan projektant chtěl ty JAGY někde vyzkoušet :)
Na svém bytě jsem měl taky JAGA Tempo a nahradil jsem je klasickými radiátory a výsledek 100 a 1,ale tady k této stavbě vidím zpracovanou nějakou dokumentaci podle které si myslím že to musí nebo mělo by fungovat.
A ještě jeden dotaz,mělo by význam vyměnit krbová kamna co se nachází v 1.NP za krbová kamna s teplovodním výměníkem a vytápět nebo aspoň pomáhat tomu plynu?Popřípadě toto teplo kumulovat v akumulační nádrži ? Nebo připojení druhého zdroje tepla a je zbytečné?V kamnech se v chladných dnech topí docela často...
Děkuji za reakce popřípadě návrhy.
EDIT: Zjistil jsem, že v technické zprávě se vyskytuje ekvitermní okruh což teda vysvětluje proměnou teplotu otopné vody pokud to chápu správně.Je toto vhodné i pro použití JAGA konvektorů ?