TZB-info - Porovnání nákladů na…
Výpočet a grafické porovnání nákladů na vytápění, teplou vodu a elektrickou energii v budovách. Do porovnání jsou zahrnuty náklady na topení, přípravu teplé vody, ostatní spotřebu elektřiny v domě a…
Zdravim.
Aktuálně mám elektrokotel Protherm Ray 12K, tedy 12kW. Topí přímo do podlahovky (2 patra). Nevím tepelné tráty, ale je to větší dům a těch 12kW z kotle ho i v krutých mrazech vytopí (ale jede na max, tedy opravdu 12kW, prakticky celý den. Tdy 99,9% času, kdy jede jeho výkon zcela dostačuje.
Za zimu se na tarif D45D v NT protopí cca 45k Kč (1,10 s DPH za kWh).
Tarif D25D je v NT o poznání levnější. Vycházím například z https://www.skautskaenergie.cz/ceniky/ce…
Mám k dispozici také AKUnádrž a v ní celkem 12kW tělesa. Je napojena na podlahovku. Regulace teploty vystupni vody je zajistena, proste vsechno jede (nyni ji pouzivam k nabijeni z krbu) Objem pouze 350l.
Napadlo mě toto. Zvýšit objem řekněme na 1,5 kubiku a instalovat topna telesa o vetsim vykonu. Pri levnejsi elektrice, ktera ale bude pouze 8 hodin denne (D25D) by se natopila AKU a preklenula by tak dobu, kdy NT nebezi.
Samozrejme by se asi musel zvetsit prikon jistice (nyni 32A). I kdyz....mozna ani ne, protoze ten D25D jde vice v noci a na 12kW kotel je 32 trochu naddimenzovany (no, je tu ale jeste bojler vlastne, 1kW).
Myslite, ze by se timto dalo usetrit ? Cenu teles a dalsich AKU nepocitejme. Posuzujme pouze vetsi ztraty energie v dusledku akumulace proti primemu topeni do podlahy verus levnejsi elektrina v dobe natapeni.
Nazory? (smysluplne) diky.
Jen pro doplnění. Díky vysokému TZ zřejmě vyjde akumulační topení neboli sazba D26d nepatrně levněji. To souvisí také…
před 6 roky
"Skautská elektřina" by byla prima, ale jste členem skautského oddílu? Jak prolítlo v mnoha médiích, tak…
před 6 roky
Vytápět 3m3 s příkonem 38kW po 8 hodin to je dobrý úlet. Už jenom na tyto ztráty topit el. TČ a návratnost velice…
před 6 roky
6 odpovědí
Zobrazit všechny reakceNevhodný příspěvek
Pokud chcete upozornit redakci na diskusní příspěvek, který svým obsahem porušuje pravidla diskusí na portálu TZB-info, klikněte na tlačítko Odeslat. V diskusích jsou nepřípustné zejména příspěvky vulgární, urážlivé a nesouvisející s tématem dané diskuse.
Vyberte způsob sdílení