D25D(D26D) nebo D45D pro elektrokotel?

D25D(D26D) nebo D45D pro elektrokotel?

Zdravim.

Aktuálně mám elektrokotel Protherm Ray 12K, tedy 12kW. Topí přímo do podlahovky (2 patra). Nevím tepelné tráty, ale je to větší dům a těch 12kW z kotle ho i v krutých mrazech vytopí (ale jede na max, tedy opravdu 12kW, prakticky celý den. Tdy 99,9% času, kdy jede jeho výkon zcela dostačuje.

Za zimu se na tarif D45D v NT protopí cca 45k Kč (1,10 s DPH za kWh).

Tarif D25D je v NT o poznání levnější. Vycházím například z https://www.skautskaenergie.cz/ceniky/ce…

Mám k dispozici také AKUnádrž a v ní celkem 12kW tělesa. Je napojena na podlahovku. Regulace teploty vystupni vody je zajistena, proste vsechno jede (nyni ji pouzivam k nabijeni z krbu) Objem pouze 350l.

Napadlo mě toto. Zvýšit objem řekněme na 1,5 kubiku a instalovat topna telesa o vetsim vykonu. Pri levnejsi elektrice, ktera ale bude pouze 8 hodin denne (D25D) by se natopila AKU a preklenula by tak dobu, kdy NT nebezi.

Samozrejme by se asi musel zvetsit prikon jistice (nyni 32A). I kdyz....mozna ani ne, protoze ten D25D jde vice v noci a na 12kW kotel je 32 trochu naddimenzovany (no, je tu ale jeste bojler vlastne, 1kW).

Myslite, ze by se timto dalo usetrit ? Cenu teles a dalsich AKU nepocitejme. Posuzujme pouze vetsi ztraty energie v dusledku akumulace proti primemu topeni do podlahy verus levnejsi elektrina v dobe natapeni.

Nazory? (smysluplne) diky.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

6 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.