Rada k návrhu zapojení kotleDobrý den všem,
po vyčerpávající diskusi na Redditu se chci zeptat na názor i zde.
Pořídil jsem si kotel Benekov C37 a nechal si ho zapojit dle projektu. Po několika měsících se začal objevovat problém silného hluku jdoucího z míst směšovacího ventilu na zpátečce, který se objevuje při určitém průtoku a teplotě na tomto ventilu.
Po přečtení názorů jsem pojal podezření, že systém je špatně zapojený.
Schéma, fotky a nahrávka hluku jsou v diskuzi zde na adrese: https://www.reddit.com/r/HVAC/comments/a…
Celé schéma je stejné jako nainstalovaný systém až na jednu změnu, kterou je přidaný 3. okruh v sklepě, který je čerpadlem regulován autonomně bez vědomí kotle pomocí teploměru na výstupu z kotle (teplota >55°C) a zároveň termostatem v místnosti.
Dle mého úsudku se primární okruh kotle i sekundární okruh spotřebičů značně bijí, protože je běžné vidět čerpadlo autonomního okruhu běžet i když vše ostatní stojí. Následně se podle mě musí směšovací ventil přiškrcovat chládnoucí vodou a bránit tak oběhu a možná se tím i poškozovat. Toto má podle všeho řešit obtok ve schématu na pravo od ventilu, který se však reguluje pouze pomocí ručně stavitelným ventilu. Pokud ventil zavřu hluk neúnosně zintenzivní. Pokud ho otevřu do spotřebičů neteče dostatečné množství teplé vody a voda velkou měrou cirkuluje pouze v primárním okruhu kotle. A hledat polootevřenou polohu se mi z dlouhodobého hlediska jeví jako neefektivní a hluk to jen sníží.
Jako radu jsem dostal na místo obtoku nainstalovat termohydraulický rozdělovač, což mi po přečtení pár článků připadá jako nejlepší možnost jak systém uvést do zdravějšího režimu. Dále jsem uvažoval nahradit směšovací ventil čtyřcestným.
Rád bych znal vaše názory něž se mi podaří sehnat člověka v oboru znalého. Chybějící potřebné informace vám obratem odepíši.
Děkuji