Dakon Dagas 02-24 RK - saze výměník

Rubriky:

Reklama
SH Standa Hammer @standa.hammer před 5 roky28.12.2018 13:19:00
Dakon Dagas 02-24 RK - saze výměník

Dnes dopoledne jsem měl Dakona Dagase 02-24 RK, jestli se nepletu, klasika komín, kde byl zcela zanesený výměník sazemi a prachem nebo spíše oxidy.

Pod kotlem, který je čistě jen topný a nepoužívá se na ohřev TUV je přívod vzduchu ze dvorka 20x20 síťka a mřížka, výška otvoru 0,2 metru nad zemí 0,5 vpravo od kotle. Nezakrytá, ale uvnitř zaprášená. Kde jsem naměřil čistě orientačně hned u ní 0,1 mbar tahu a i podle ohnutí plamene dovnitř místnosti. Moc se mi to průchozí nezdálo.

Po vyčištění hořáku (difusory silně plné prachu a hořák 0,8 mm dole "podpálený" od plamene uvnitř) jednak měkkým kartáčkem a jednak tlakem vody do difusorů a jednak kartáčkem napříč přes hořáky, a také vyčištění výměníku na plnou průchodnost, tak jsem zjistil, že v tomto stavu při max výkonu je lambda 1.72, CO2 má být 5,1 a je 6.9, Tspal 91°C aneb výměník čistý, CO 30 ppm, a qA 4.4%, tah komína 2 Pa.
Vyčistil jsem i trysky hořáku jednu vedle druhé, jemně mechanicky.
Komín 40 cm svislý kus nad přerušovačem tahu průměr 130 mm bez zůžení, délka kouřovodu 0,6 metru, činná výška komína 5 m. Měřil jsem 0,2 metru na přerušovačem tahu po zahřátí kotle. Přijde mi komín krátký, i když poměr 1:4 ku kouřovodu má. Přívod vzduchu ještě řeším dále.

Tlak na trysku hořáku při max výkonu někdo přede mnou asi stáhnul, má být dle výrobce 11.6 ale byl jen 8.9 mbar. Jaké CO by bylo při 11.6 mbar? Tuším, že by to bylo na častější servis.

Tlak plynu na vstupu klidový 20.7, při plném výkonu kotle 19.6 mbar.
Tlak na trysku hořáku při vyčištěném kotli při minimálním výkonu přesně 1.2 mbar.

Domek má okna a dveře plastová. Tak.

Když jsem otevřel skrz malý tah komínu dveře 4 metry daleko od kotle, co to udělá s tahem, které vedou do otevřeného prostoru na dvorek, zvýšil se tah o pouhý 1 Pa a lambda se vůbec nehnula. Po dobu celé minuty delšího měření. Venku je bezvětří.

Mohl byste mi k tomu někdo něco říct?

Proč ty saze? Mohl to mít na svědomí zadělaný hořák nebo nedostatek vzduchu? Tipoval bych si to druhé, otvor nemá potřebný průřez v žádném případě a ještě je zalepena síťka prachem. Jenže co ten tah? I když jsem měl dokořán dveře a kotel čistý a plynovku seřízenou, tah komína narostl o jediný Pascal.

Uniká mě něco?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

7 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.