Zateplení + hydroizolace sklepa

Rubriky:

Reklama
MT Michal Tatarkovič @michal.tatarkovic před 5 roky28.12.2018 21:44:00
Zateplení + hydroizolace sklepa

Dobrý den, řeším hydroizolaci a vnější zateplení sklepa a rád bych požádal zdejší lidi znalé problematiky o rady.

Aktuální stav:
Betonové základy, zevnitř cihlová přizdívka. Sklep je 150 cm v zemi, 50 cm je nad terénem. Vlhkost ve sklepe se daří udržovat větráním jakžtakž přijatelná, ale když se něco přisune ke zdi zplesniví to, na některých místech opadává omítka a jsou zde výkvěty solí a vlhké zdi.
Svislá izolace zdí není vůbec žádná, jestli je izolace pod základy nevím, vím pouze o vodorovné izolaci mezi sklepem a přízemím.
Skladba zeminy dle dědy co stavěl dům (1962), při kopání studny zjistil následující - hlína s postupným přechodem v písek, šterk a skála (hloubka 6 m), hladina spodní vody je 7,5 m pod povrchem.


1.) Uvažoval jsem o hojně realizované variantě s nopovou fólií a drenážní trubkou, je zde, ale několik "ale", které se mi nezdají:
a) Nopovou folii nelze nijak rozumně vodotěsně napojit
b) propagované odvětrávání mezi nopy a zdí se mi moc nezdá. Co by mělo být hnací silou větrání u takto malé mezery, prostor je vlastně ze tří stran uzavřen. Co by zajistilo odvětrávání vlhkosti? V zimě by zde naopak mohl "padat" studený venkovní vzduch a způsobovat kondezaci
c) drenážní trubku nemá smysl dávat, jsem na mírném kopečku takže kanalizaci mám v hlubce 1 m a základy ve 2 m. Domnívám se, že zde není tolik vody aby mělo co kde vůbec téct.

Přijde mi lepší odizolovat stěny a zeď postupně během měsíců/let vyschne směrem dovnitř do sklepa.

2.) Použít hydroizolační stěrku? Nebude časem praskat a odlupovat se? Použitý beton není kdo ví jak kvalitní, šetřilo se s cementem + případné výkvěty při vysychání můžou odtlačovat stěrku?

3.) Nalepit asfaltové pásy? Časem prý křehnou a praskají, co na to polystyren? Nebude se časem rozpouštět díky asfaltu?

4.) Použít k tomu určenou PVC fólii např. ElbeSecur? Pro mluví výborná svateřitelnost mezi sebou, je pružnější a plastičtejší i za niších teplot jak asfaltové pásy, vyšší trvanlivost. PVC, ale nijak nenalepím na zeď ani na něj polystyren, ale možná to není ani nutné.

5.) Sklep bych při té příležitosti, když už to budu mít vykopané chtěl rovnou i zateplit. Hydroizolaci dát mezi zeď a XPS nebo mezi zeminu a XPS? Jsou různé názory. Vzhledem k tomu, že zateplení chci vytáhnout i na sokl kde bude pak navazovat zateplená fásada bude asi vhodnější varianta 1.
Je pak nutné lepit polystyren k hydroizolaci pod úrovní terénu? U nopovky a PVC se mi to asi ani nepodaří. Stačí přítlak zeminy? Hydroizolaci bych vytáhnul 20 cm nad terén, na soklu se už polystyren zakotví nad hydroizolací do zdi.

6.) Je voděodolnost XPS tak dobrá, že nepotřebuje vlastní hydroizolaci? Nešla by tedy potom provést hydroizolace pouze z XPS, který by se nalepil na stěnu, desky by se ve spárách slepily k sobě PUR pěnou (studniční?).

7.) Na XPS by se jako ochrana před poškozením dala stěrka s perlinkou, případně geotextilie.

Děkuji za Vaše názory

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

1 odpověď

Zobrazit všechny reakce
Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.