Vytápění a ohřev vody ve starém domě - tuhá paliva TZ 17,5

Vytápění a ohřev vody ve starém domě - tuhá paliva TZ 17,5

Dobrý den,

rád bych znal vaše názory na následující situaci.
Přestěhoval jsem se s rodinou do starého domu, který byl dosud jen rekreační objekt. Jednopodlažní budova, sedlová střecha, nepodsklepený, silné stěny, stará kastlová okna, dosud vytápěno různými typy kamen v každé místnosti. Nyní bych rád změnu na centrální vytápění a ohřev teplé vody. Jsem amatér, tak prosím omluvte moji neznalost a buďte shovívaví. Snažím se něco dozvědět, ale expert ze mě nikdy nebude.

Moje představa je kotel na tuhá paliva, akumulační nádrž, elektrokotel jako záložní zdroj a možnost temperovat v případě, že nikdo není doma a pro léto ohřev vody. A ideálně kdyby se v létě dalo kotlem na dřevo vytápět teplá voda.

Proč dřevo? Je to na vesnici, kus lesa mám a další nějaké dřevo mám zadarmo (myšleno samozřejmě za práci) až velmi levně, jsem zatím mlád a práce se nebojím.

Teď k parametrům - nechal jsem si zpracovat výpočet tepelných ztrát. Po zateplení střechy, což plánuji udělat to vychází na 17,5 kW. Jedná se o 5 obytných místností, verandu, malou chodbu, technickou místnost/prádelnu, malou koupelnu a WC. 530 m.n. Kousek od Křtin.

Jsem laik, ale snažím se v dané problematice orientovat a rád bych aby systém byl nastaven co možná nejlépe a abych i já chápal proč a jak dané věci fungují. Měl jsem tu už dva "topenáře" a jeden mi řekl, že ho TZ nezajímají, že to dá od oka a druhej mi začal vysvětlovat, že akumulační nádrž je zbytečnost, že si mám koupit silnější kotel. Tito pánové mě příliš nepřesvědčili.

Otázka tedy - jak navrhnout systém vytápění a ohřevu TUV? Co se týká financí - nerad šetřím na nesprávných místech a zároveň vím, že ne vždy nejdražší je i nejkvalitnější. Limituje mne lehce prostor, protože technická místnost/prádelna má 230cm x 100 resp. 130cm, výška 230 cm. Aku nádrž bych tedy odhadoval tak 1000 když by to dobře vyšlo 1500. Komín je v rohu této místnosti v užším místě, takže kotel má místo jasné. Dále by tam měla zůstat expanzní nádoba na vodu ze studny, ale ta kolem 50l a místo na pračku.

Nebráním se samozřejmě pokud by tu byl někdo, kdo mi nabídne svoje služby, ať už poradenství, nebo prodej, ale rád bych zkusil touto cestou vyslechnout více názorů, abych třeba mohl porovnávat výhody a nevýhody některých typů řešení.

Děkuji za podnětné reakce a příspěvky a budu se snažit odpovědět na to, co jsem zapomněl uvést.

S přáním klidného konce roku

P.H.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

14 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.