Rekonstrukce rodinného domu - řešení vytápění

Rekonstrukce rodinného domu - řešení vytápění

Dobrý den, chtěl bych někoho poprosit o konzultaci...
Aktuální situace: Kotel na pevná paliva ve sklepě (Rukov Ur 21), vytápěné první patro, otevřená expanzní nádoba u stropu prvního patra, vedení samotížné. Vytápěná část cca 100m2 bez jakéhokoliv zateplení.

Rád bych zachoval samotíž minimálně v části okruhu s krbovými kamny (časté výpadky proudu a vzhledem k bydlení na vesnici potenciálně i dlouhé).

Laická představa o vytápění po rekonstrukci : tepelné čerpadlo země-voda, krbová kamna s výměníkem v 1. Patře, vytápění radiátory 1. A 2. Patra. Není problém umístění téměř jakkoliv velkého tepelného výměníku ve 2. Patře, proto jsem přemýšlel o předimenzovaném výměníku (cca 20-25m3) v patře, který by byl v uzavřeném samotížném okruhu s krbovými kamny. Tímto řešením bych zabránil přetopení krbových kamen po dlouhou dobu, ale bez elektřiny bych netopil z radiátorů (což není problém, krbová kamna by mohly na snesitelnou teplotu vytopit nejdůležitější místnost i sáláním).
Z výměníku bych odebíral TUV a pomocí čerpadla rozvedl topnou vodu do radiátorů. Čerpadlo bych jistil malou UPS, takže krátké výpadky bych na teple ani nerozpoznal, dlouhé by jištěné nebyly, ale nehrozila by mi destrukce ani kotle, ani výměníku.

Samozřejmě mám v plánu všechno řešit s topenářem, ale nerad bych slyšel například "to nejde" jenom proto, že se mu to nebude chtít dělat :)

Předem děkuji za názory

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

13 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.