Zapojení elektrokotle

VR Vlastimil Růžička @vlastimil.ruzicka047 před 6 roky30.12.2018 14:09:00
Zapojení elektrokotle

Hezký den všem,

potřeboval bych radu ohledně zapojení elektrokotle do systému. Postavil jsem rodinný dům, který je navržen jako nízkoenergetický. Původním plánem bylo tepelné čerpadlo a krbová vložka. Během stavby jsme ale změnili projektovou dokumentaci tak, že současné opatření stanovují domu tepelnou ztrátu 5,15kW. Takže jsme i po konzultaci s místním SÚ, jako primární zdroj zvolili elektrokotel - běžný Porotherm RAY 9kW. Dům má podlahové topení, celkem cca 1000m, které jsou rozděleny na okruhy v rozmezí 49 - 61m. Dům je patrový, každé patro má vlastní rozdělovač, každý rozdělovač má předsazenou mísící sadu s třícestným ventilem a elektronickým čerpadlem Wilo. Kotel je umístěn 2 metry od každého rozdělovače. Až sem jsme postupoval dle projektové dokumentace, včetně návrhu podlahového topení DELTAtop. Každopádně - nyní nemohu sehnat žádného schopného instalatéra, který by do systému napojil elektrokotel. Elektrikáře mám. Jde pouze o to, pověsit na zeď kotel, propojit ho vedením s rozdělovači a naplnit soustavu - vodou, nebo nějakou nemrznoucí směsí? Dle Porothermu není již potřeba instalovat dále žádnou expanzní nádrž. Oběhové čerpadlo kotle je dle výrobce určeno pouze pro dopravení ohřáté kapaliny do rozdělovače. A tak se ptám - "mám v plánu propojit kotel s rozdělovači pomocí měděného potrubí a tvarovek Profipress (oba přístupy do rozdělovačů jsou na stěně, nic nevede podlahou). Kotel i rozdělovače mají 3/4" vystup a výstup. Mohu tedy pouze kotel a rozdělovače propojit potrubím? Před kotel plánuji umístit kohout na vstup i výstup a dále na výstupní potrubí umístit napouštěcí ventil. Nic víc. Je to tak v pořádku? A potrubí mám vést jako 3/4" v celé své délce, nebo pouze k rozdvojení, tam redukovat na menší a rozdělovače připojet opět redukcí z 1/2" na 3/4" ??? Třeba?? Jak by podle vás mělo vypadat zapojení v mém případě? Pouze doplním, že čerpadla na rozdělovačích jsou spínána příložnými termostaty. Takže stačí jednoduché zapojení dle obrázku? Celé potrubí jako 3/4"? A čím naplnit systém. ... Dokážu udělat dům od základu po vrcholovej hřebenáč, ale tady moje zkušenosti váznou a tak se obracím na někoho, kdo má zkušenost a poradí mi, čemu se případně vyvarovat .. Díky!

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

48 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.