Zapojení elektrokotleHezký den všem,
potřeboval bych radu ohledně zapojení elektrokotle do systému. Postavil jsem rodinný dům, který je navržen jako nízkoenergetický. Původním plánem bylo tepelné čerpadlo a krbová vložka. Během stavby jsme ale změnili projektovou dokumentaci tak, že současné opatření stanovují domu tepelnou ztrátu 5,15kW. Takže jsme i po konzultaci s místním SÚ, jako primární zdroj zvolili elektrokotel - běžný Porotherm RAY 9kW. Dům má podlahové topení, celkem cca 1000m, které jsou rozděleny na okruhy v rozmezí 49 - 61m. Dům je patrový, každé patro má vlastní rozdělovač, každý rozdělovač má předsazenou mísící sadu s třícestným ventilem a elektronickým čerpadlem Wilo. Kotel je umístěn 2 metry od každého rozdělovače. Až sem jsme postupoval dle projektové dokumentace, včetně návrhu podlahového topení DELTAtop. Každopádně - nyní nemohu sehnat žádného schopného instalatéra, který by do systému napojil elektrokotel. Elektrikáře mám. Jde pouze o to, pověsit na zeď kotel, propojit ho vedením s rozdělovači a naplnit soustavu - vodou, nebo nějakou nemrznoucí směsí? Dle Porothermu není již potřeba instalovat dále žádnou expanzní nádrž. Oběhové čerpadlo kotle je dle výrobce určeno pouze pro dopravení ohřáté kapaliny do rozdělovače. A tak se ptám - "mám v plánu propojit kotel s rozdělovači pomocí měděného potrubí a tvarovek Profipress (oba přístupy do rozdělovačů jsou na stěně, nic nevede podlahou). Kotel i rozdělovače mají 3/4" vystup a výstup. Mohu tedy pouze kotel a rozdělovače propojit potrubím? Před kotel plánuji umístit kohout na vstup i výstup a dále na výstupní potrubí umístit napouštěcí ventil. Nic víc. Je to tak v pořádku? A potrubí mám vést jako 3/4" v celé své délce, nebo pouze k rozdvojení, tam redukovat na menší a rozdělovače připojet opět redukcí z 1/2" na 3/4" ??? Třeba?? Jak by podle vás mělo vypadat zapojení v mém případě? Pouze doplním, že čerpadla na rozdělovačích jsou spínána příložnými termostaty. Takže stačí jednoduché zapojení dle obrázku? Celé potrubí jako 3/4"? A čím naplnit systém. ... Dokážu udělat dům od základu po vrcholovej hřebenáč, ale tady moje zkušenosti váznou a tak se obracím na někoho, kdo má zkušenost a poradí mi, čemu se případně vyvarovat .. Díky!