Nastavení a ovládání elektrokotle při současném topení krbemDobrý den,
rád bych se tu zeptal na optimální nastavení a popřípadě doporučení ideálního ovládání pro můj topný systém. Nejprve pár informací o domě:
- dvoupatrová zděná novostavba (cihla Porotherm 440 mm bez zateplení), půdorys 117 m2, sokl zateplen XPS 50
- tepelná ztráta domu vypočítána na 8 kW
- v současné době obýváme a tedy i vytápíme jen spodní patro
Provizorní topná soustava (zamýšleno je tepelné čerpadlo, ale je třeba nějak bydlet :-D):
- elektrokotel (8 kW) "domácí" výroby od topenáře
- pouze podlahové vytápění + žebřík/y v koupelně/nách
- v obývacím pokoji/kuchyni/jídelně centrální krb Hoxter Haka 63/51T (není s výměníkem na vodu)
- voda ohřívána bojlerem
Teď něco k dotazu. Primárně topíme elektrokotlem a k tomu přitápím krbem. Samozřejmě s úmyslem co nejvíce ušetřit za elektřinu, protože dříví mám celkem dostupné. Pořád ale přemýšlím nad optimálním nastavením systému. Ovládací prostorový termostat (Elektrobock PT22) je v obývacím pokoji, který mám nastavený na 23,5°C. Při této teplotě mám v ložnici něco okolo 22°C (to potřebuji kvůli malému miminku - nevydrží spát přikryté :-D).
Pokud tedy topím jen elektrokotlem a rozdíl teplot je v rozmezí 0,5°C (23,0 °C spíná kotel a 23,5°C vypíná), nemám více méně problém, až na spotřebu elektřiny.
Když ale přitopím krbem a v obývacím pokoji se dostanu třeba na cca 25°C a kotel vyčkává na impuls k topení ve 23°C, celý systém vychladne, včetně podlahy a trvá dlouho, než se opět nahřeje, tedy začne topit a teplota tím pádem klesne výrazně mimo chtěný rámec (nevýhoda podlahového topení - v ložnici třeba na 20,5°C).
Proto se ptám, jak lze docílit toho, aby kotel udržoval podlahu teplou, tj. aby v době, kdy teplota klesá ze zmíněných cca 25°C na 23°C dostal příkaz, že má topit řekněme na cca 1 hodinu (nahřát systém), pak vypnout cca na 2 hodiny a pak zase natopit systém na 1 hodinu. Tedy udržovat podlahu "teplou" a jen vyčkávat na pokles teploty v místnosti na požadovanou úroveň. Nevím, jestli by to uměl např. prostorový termostat s napojením na WiFi a následné řízení přes internet, nebo něco podobného.
Je mi jasné, že udržováním teplé podlahy by mi teoreticky neměla teplota v pokoji klesnou vůbec, ale spíš mi jde o doporučení optimálního nastavení + abych zbytečně nevyhazoval peníze za elektřinu. V únoru pojedeme druhý rok v domě s tím, že v jsem za elektřinu platil cca 35.000,- Kč a to se mi zdá dost, když jsem topil ještě krbem a elektrokotlem jen asi od ledna do konce března.
Rovnou se i zeptám, jaké je ideální nastavení ovládání elektrokotle - tzn. výstupní teplota vody pro sepnutí oběhového čerpadla. V současné době mám nastaveno na necelých 30°C. Havarijní termostat pak mám nastaven na 50°C. Nevím, jak fungují originální elektrokotle, ale u mě kotel topí pořád, voda je cca na 27°C a vypne až při pokojové teplotě 23,5°C.
Za případné rady předem děkuji, Vít Nový.