Nastavení a ovládání elektrokotle při současném topení krbem

Nastavení a ovládání elektrokotle při současném topení krbem

Dobrý den,
rád bych se tu zeptal na optimální nastavení a popřípadě doporučení ideálního ovládání pro můj topný systém. Nejprve pár informací o domě:
- dvoupatrová zděná novostavba (cihla Porotherm 440 mm bez zateplení), půdorys 117 m2, sokl zateplen XPS 50
- tepelná ztráta domu vypočítána na 8 kW
- v současné době obýváme a tedy i vytápíme jen spodní patro

Provizorní topná soustava (zamýšleno je tepelné čerpadlo, ale je třeba nějak bydlet :-D):
- elektrokotel (8 kW) "domácí" výroby od topenáře
- pouze podlahové vytápění + žebřík/y v koupelně/nách
- v obývacím pokoji/kuchyni/jídelně centrální krb Hoxter Haka 63/51T (není s výměníkem na vodu)
- voda ohřívána bojlerem

Teď něco k dotazu. Primárně topíme elektrokotlem a k tomu přitápím krbem. Samozřejmě s úmyslem co nejvíce ušetřit za elektřinu, protože dříví mám celkem dostupné. Pořád ale přemýšlím nad optimálním nastavením systému. Ovládací prostorový termostat (Elektrobock PT22) je v obývacím pokoji, který mám nastavený na 23,5°C. Při této teplotě mám v ložnici něco okolo 22°C (to potřebuji kvůli malému miminku - nevydrží spát přikryté :-D).

Pokud tedy topím jen elektrokotlem a rozdíl teplot je v rozmezí 0,5°C (23,0 °C spíná kotel a 23,5°C vypíná), nemám více méně problém, až na spotřebu elektřiny.
Když ale přitopím krbem a v obývacím pokoji se dostanu třeba na cca 25°C a kotel vyčkává na impuls k topení ve 23°C, celý systém vychladne, včetně podlahy a trvá dlouho, než se opět nahřeje, tedy začne topit a teplota tím pádem klesne výrazně mimo chtěný rámec (nevýhoda podlahového topení - v ložnici třeba na 20,5°C).

Proto se ptám, jak lze docílit toho, aby kotel udržoval podlahu teplou, tj. aby v době, kdy teplota klesá ze zmíněných cca 25°C na 23°C dostal příkaz, že má topit řekněme na cca 1 hodinu (nahřát systém), pak vypnout cca na 2 hodiny a pak zase natopit systém na 1 hodinu. Tedy udržovat podlahu "teplou" a jen vyčkávat na pokles teploty v místnosti na požadovanou úroveň. Nevím, jestli by to uměl např. prostorový termostat s napojením na WiFi a následné řízení přes internet, nebo něco podobného.

Je mi jasné, že udržováním teplé podlahy by mi teoreticky neměla teplota v pokoji klesnou vůbec, ale spíš mi jde o doporučení optimálního nastavení + abych zbytečně nevyhazoval peníze za elektřinu. V únoru pojedeme druhý rok v domě s tím, že v jsem za elektřinu platil cca 35.000,- Kč a to se mi zdá dost, když jsem topil ještě krbem a elektrokotlem jen asi od ledna do konce března.

Rovnou se i zeptám, jaké je ideální nastavení ovládání elektrokotle - tzn. výstupní teplota vody pro sepnutí oběhového čerpadla. V současné době mám nastaveno na necelých 30°C. Havarijní termostat pak mám nastaven na 50°C. Nevím, jak fungují originální elektrokotle, ale u mě kotel topí pořád, voda je cca na 27°C a vypne až při pokojové teplotě 23,5°C.

Za případné rady předem děkuji, Vít Nový.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

120 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.