randál z domácí výměníkové stanice

Reklama
FR František Ryšánek @frantisek.rysanek před 5 roky27.01.2019 22:48:00
randál z domácí výměníkové stanice

Vážení přítomní topenáři,

mám dotaz... uvítám nápady, zda níže popsané zvuky jsou normální a v pořádku, nebo důvod ke znepokojení (a reklamaci díla).

Příbuzným na podzim připojili rodinný domek na vytápění horkou vodou z městské teplárny. Na patě domu malá výměníková stanice, v primárním okruhu je běžně vidět asi 6 barů a 100-110*C, sekundární okruh je teď (venkovní teploty okolo nuly) někde na 40-55*C a tlak asi 0.9 baru.

Sekundární okruh má dvě větve (pod-okruhy): jedna do topných těles, druhá do bojleru. Zřejmě dvě oběhová čerpadla. Tzn. výměníková stanice má na sekundární straně dva vstupy pro "studenou zpátečku", jeden z radiátorů, druhý z bojleru. V těchto "zpátečkových" vstupech je tuším za sebou kulový kohoutek, filtr a zpětná klapka.

Větev do bojleru je za provozu zticha, jenom čerpadlo si ševelí.

Větev s radiátory tichá není. Jakmile se rozjede čerpadlo, z výměníkové stanice je slyšet trvalé kovové řachtání/zvonění. Starouškům to dodavatel na podzim předal s tím, že "to je normální, v pořádku". No mně to moc v pořádku nepřipadá, zní to jako kdyby tam ve stoupajícím proudu vody tancovala někde v trubce zapadlá matička. Pokusím se přiložit MP3. (Hmm tak MP3 jako příloha neprošla. Jestlipak projde hyperlink: http://frr.g6.cz/topeni/rachot_v_trubkac… )

Zkoušel jsem tam kolem poslouchat a nakonec jsem zjistil, že když chytím rukou za filtr nebo zpětnou klapku (teď ještě vědět, co je co) v dotyčné sekundární větvi = zpátečka od radiátorů, tak vibrace cítím hmatem v prstech. Jenom na tomto místě, nikde jinde v systému. Viz přiložené foto. Tatáž kombinace filtr+klapka je i na druhé větvi (studená zpátečka od bojleru) - ale tato větev je zcela tichá.

Říká Vám to někomu něco?

Hypotéza o "zapadlé matici tančící ve stoupavém proudu" má dost trhlin. Například tu, že voda v těchto místech teče shora dolů. Ještě mě napadá, že nějaká hrubá nečistota víří ve filtru. Nebo žeby takhle uměla rachodit zpětná klapka?

Nechci zbytečně dělat dodavateli ostudu, spíš mi to vrtá hlavou a jsem zvědavej. Díky za Váš čas.
F.Ryšánek

Upraveno autorem před více než rokem
Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

4 odpovědi

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.