Sekundární/pomocný/doplňkový zdroj vytápění pro TČ vzduch/vzduch

Sekundární/pomocný/doplňkový zdroj vytápění pro TČ vzduch/vzduch

Zdravím, chci topit v bytě 3+1 pomocí klimatizace, ale počítám s tím, že mi úplně nevyhřeje 2 zadní pokoje (+koupelna a záchod) a chtěl bych i do místnosti, kde klimatizace bude doplnit pomocný zdroj elektrického vytápění, ale úplně nevím co zvolit, tak bych Vás chtěl poprosit o nějaké typy a zkušenosti. Musí jít o topení pomocí elektrické energie pro pokrytí jednotlivých ztrát pokojů (500 až 1000W) s malou investicí a žádnou/minimální hlučností, přece jenom je to doplňkové topení a bude to v místnostech kde se spí.

Elektrické podlahové topení se mi moc nezamlouvá (jsem na pochybách), jelikož nemáme zateplené podlahy a tak bych topil sousedům do stropu + časem se bude měnit různé rozmístění nábytku apod (děti rostou), což pro podlahové topení asi taky není úplně vhodné, aby nakonec topilo pod postel. Na druhou stranu budeme dělat podlahy a vyrovnávat je samonivelační stěrkou v celém bytě, což by se s podlahovým topením spojit dalo, otázkou je samozřejmě pak výsledná cena.

Druhou cestou jsou pak přímotopy (preferuji se zavěšením na stěnu pod okna bez viditelných výduchů na čelní straně). Infrapanely mi moc vhodné nepřijdou (možné stínění nábytkem a věčné diskuze, zda je to vůbec použitelné do běžných bytů), tak jsem se zatím díval spíše po konvektorech, ale nic schopného jsem nikde nenašel.. přijde mi, že všechny padají ze stejné linky v číně jen pod jinou značkou (např. Concept KS4000, Rohnson R-020W, Klarstein Norderney 1000 W) a životnost asi nebude nic moc.. ale možná se toho obávám zbytečně, pokud máte něco ozkoušeného, rád se poučím.

Trochu lepším řešením by mohly být klasické radiátory osazené topnou tyčí namísto připojení na teplovodnou otopnou soustavu - máte s tím někdo zkušenosti? Ideálně, kdyby šli topné tyče dát do běžných radiátorů od Korada (nevím, zda toto přímo výrobce nabízí).

Ještě nějaké další varianty co by jste navrhovali?

Vedlejší, ale podstatnou věcí vytápění je regulace (je to asi na samostatnou kapitolu, ale patří to k tomu) - ideálně aby se dal nastavit nějaký denní plán požadované teploty pro různé části dne, pro každé těleso/pokoj samostatně. Moc mne neláká představa, že každý den budu topná tělesa přenastavovat když vstávám a následně když jdu spát a to v několika pokojích. Jak řešit/máte řešeno? Zmiňované konvektory mají integrovány regulátory s nějakým týdenním plánovačem, ale nevymažou se všechna nastavení, když se přímotop vypne přes HDO?

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

7 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.