Kombinace kotel a solárDobrý den,
jsem v situaci, kdy řeším změnu vytápění dvougeneračního domu (v domě 4-5 osob). Náš starý viadrus u 22 dosluhuje a rozhodl jsem se jej vyměnit za litinový zplynovací kotel na dřevo, zřejmě znova Viadrus U68 18 KW. Počítáme s dlouhodobým vytápěním dřevem (nechci automat, TČ, plyn apod). Doposud nám teplou vodu zajišťoval plynový kotel Dakon, starý 22 let, který minulý týden vypověděl službu. A tak mám nyní nejblíže k tomu, že nebudu kupovat nový plynový kotel (náklad cca 50k) a vodu budu ohřívat skrze solární panely, tzn. plyn ze systému úplně vyřadím. Varianty kotle na tuhá a solárů budu kombinovat přes dotace.
Teď k mému dotazu, jak podle Vás ideálně nakombinovat ohřev vody:
a) napojení solárních panelů na 300 l bojler, který by v období menšího slunečního záření (jaro/podzim) byl dohříván kotlem na tuhá přes třícestný ventil.
b) pořízení 2 akumulačních nádrží 2x500 l (jak jistě víte, je nutné je v kotlíkovce na dřevo stejně koupit) a na jednu z nich napojit i solární panel a z této nádoby odebírat i teplou vodu.
Cenově vycházejí obě nabídky podobně, rozdíly jsou cca 5-10k, což pro mě i vzhledem k rozdělení investice mezi dvě generace není až tak zásadní rozdíl. Jakou variantu a proč byste zvolili vy?
Sám nejsem technický typ a i přes přečtení některých diskuzí jsem z toho nebyl úplně moudrý. Prosím tedy o shovívavost, děkuji všem.
Pěkný den.