Otevírám tuto diskuzi pro všechny uživatele a zájemce o kotle ATMOS za účelem předávání zkušenosti. Kotel ATMOS provozuji 10 let a zabývám se servisem těchto kotlů. Proto mě zajímají všechny zkušenosti s jejich provozem a na druhou stranu se rád podělím o své vlastní poznatky.
Telefon 774037388, e-mail: jaroslav.dite at seznam.cz Pište ale především sem, do tohoto vlákna.
To je jako když si koupíte auto na naftu a lejete tam benzín protož je je levnější.
Když ptáčka chytají, pěkně mu zpívají. Teď vážně. Vše co zde píší je v podstatě pravda, jenom to má svoje ALE. Kotel…
Vážený pane Zalabáku, dovoluji si Vám napsat, abyste nemusel čekat na pana Dítě. To škrcení není nezbytně nutné,…
Tak já jsem také prozkoumal zavírání na našem kotli a díval jsem se do katalogu ND na webu Atmosu a musím říct, že mi…
před 10 dny
Ok,díky
před 10 dny
Ještě jsem opoměl drobnost - mluvím o dvířkách, které se otevírají doleva - v opačném případě levý plech.
před 10 dny
1815 odpovědí
Zobrazit všechny reakceDobrý den, mám páčku u prikladacich dvířek na volno,tudíž nejdou otevřít, nemáte prosím radu jak to opravit?díky
MD Martin Demuth @martin.demuthVážený pane Demuthe,
možná pan Dítě, nebo jiní mechanici budou schopni poradit lépe; koukal jsem se na svůj kotel, v předních dvířkách vpravo nahoře v litině je výřez, kterým byste si při troše štěstí dokázal excentr pootočit, musel byste ale sejmout pravý boční plech kotle a pak se tam šikmo dolů vlevo k tomu dostanete. Zkuste ale nejprve kliku co nejvíc přitlačit v její ose dovnitř, protože jedinou proti působící silou je tuhost těsnicí šňůry, a zkoušet pootočit.
Dobrý den
dnes jsem si po chtěl zatopit na vyhřátí výřivky ale nepodařilo se mi zapnout ventilátor přes ACD 01.Tlačítko se symbolem ruky nereaguje.Zkušel jsem i točit termostatem .Ventilátor jde točit lehce.Nevíte kde může být chyba.
LF Luboš Fait @lubos.faitTo záleží na zapojení ventilátoru, jestli je termostat nadobro vyřazený a nebo jestli měl být při topení v základní poloze. Pokud ne ACD po stlačení "ručičky" začne odečítání času, tak je chyba v otočném termostatu, nebo v napájení. Rovněž může být odejitý termostat ventilátoru. Při jeho porušení se dá šťouchnout do rotoru chlazení ventilátoru a ventilátor ba se mel rozběhnout. V ručním termostatu by mělo být slyšet zase při otáčení vlevo tiché cvaknutí. Je opravdu ale málo slyšitelné.
Dobrý den, řeším výměnu kotle a zajímá mě, jaký je rozdíl v řadách kotlů Atmos dřevoplyn a generátor. Mám na mysli hlavně zkušenosti uživatelů, jaká je výdrž keramiky, čištění, obsluha. Technické údaje těchto kotlů mám nastudované, jde mi o zkušenosti uživatelů a životnost. Plánuji minimálně 1500 l akumulace. Děkuji.
SK Stanislav Král @stanislav.kralZdravím, mám 32GS pořízenou v roce 2007 . Netopím celou sezonu , ale jen od září do listopadu a potom na jaře podle počasí. Ty nejstudenější měsíce topím druhým kotlem na uhlí. Mám dvakrát měněné šamotové vložky, všechny. Druhý ventilátor , prní nešel opravit. Akumulace - nádrž 2000l a vyhřívání bojleru kombi samostatný. Jinak nic. Kotel mám rád. Neřešil jsem žádné inovace - brzdiče primární a sekundární vzduch. Mohu doporučit. Vzhledem k věku kotle , ale počítám se vším.
Pokud to čte pan Dítě dovolím si zároveň dotaz. Ventilátor bude určitě rád , když mu vyměním ložiska , mám je již koupené , někde výše jste popisoval typ a podle toho jsem je koupil. Je tam něco na co si musím dát pozor , třeba nějaký levý závit ??? Děkuji
Přeji dobrý večer pane Dítě. Prosím ,jaké zkušenosti máte s brzdiči pod střechu a brzdič do kouřového kanálu? Jde mi o kotel DC25 c .Jaký mají ůčel ? A vyplatí se?
PH Petr Holly @petr.hollyV podstatě nemám prokazatelné výsledky, ale používá je většina výrobců kotlu v jakékoli formě. Osobně jsem so do kotle C20S brzdiče na boky kulového prostoru vyrobil z obyčejné pásoviny a jednomu zákazníku jsem vyrobil brzdič pod střechu. V první řadě je potřeba mít kontrolu o teplotě spalin a seřídit tak na akorát vzduchy.
Zřejmě ale brzdiče mají nějaký vliv, když Atmos kotel DC25S s použitím brzdičů má označení DC30SX a z výkonu 25 až 27kW jej vytáhli na 30kW. To je asi tak vše, co vám k tomu mohu bez začervenání napsat.
Předsezónní zkouška.
Na léto jsem si nechal několik úprav topného systému. Vylepšení anuloidu, výměna hlavního oběhového čerpadla do domu, bypass termoventilu umožňujícího procirkulování kotle a nádrží, opravy a doplnění izolací a především instalaci kalorimetrů, jeden do výstupu z Atmosu, druhý na vstupu do domu. Kalorimetry jsou čínské, bratři od Žluté řeky zapoměli přiložit manuál, ale to podstatné se podařilo rozklíčovat bez znalosti rozsypané rýže. Hodnoty na displeji jsou naštěstí v latince.
Od výměny oběhového čerpadla za moderní typ s neodymovými magnety jsem si sliboval tišší provoz, což se zcela splnilo. Bypass přes termočlen je jen servisní, použije se na rozmíchání inhibitoru a nahnání nečistot do filtrů, v topném provozu je uzavřen.
Instalace kalorimetrů byla oříšek z prostorových důvodů, ale podařilo se ho rozlousknout.
Takže jsem přistoupil k horké zkoušce s natopením jedinné 1000 litrové nádrže, té s výměníkem TUV, takže teplo nepřijde nazmar, nic do domu, zvlášť když tam běží 10kW klimatizace. Má to dokonce paradox - patrně dochází k chlazení topné vody do domu a zpátečka je o něco chladnější, než přívod, takže kalorimetr ukazuje chlazení ! (Sice nepatrné, ale je tam.).
O něco víc mne však "překvapil" výkon kotle (DC32S doplněn turbulátory na DC40SX) - po rozhoření zprvu 12, později 14 kW. Výkon nad 30 kW jsem dosáhl až při více otevřeném primárním vzduchu, kdy teplota spalin překročovala 260°C, výkonu 35 kW jsem krátkodobě dosáhl až na 280°C. Z kontrolního výpočtu delta T studené nádrže (22°C) a natopené (82°C nahoře i dole) a doby topení mi vyšel průměrný výkon kotle 21,4 kW, přičemž do nádrže bylo naakumulováno 70kWh a kalorimetr ukázal 74kWh, což je asi v pořádku - něco ztráty, něco odběr TUV z výměníku v té nádrži. To za úhrnou dobu topení cca 3,5 hodin. Podstatné je, že pokud není řádně rozhořené dřevo ve spalovací komoře, dřevo plynuje, ale nehoří, a výkon vzniká až v dolní spalovací komoře, kam je přiváděn sekundární vzduch na obsah O2 v odvodu 7%. To běží regulačně samostatně, ale vrchní komora se na výkonu podílí méně než polovinou. Přidání primárního vzduchu sice pomůže, dřevo chytne, ale za cenu vysoké spalinové teploty. Proto zprávy o nominálním výkonu kotle při 160°C ve spalinách odkazuji do říše báchorek. Kalorimetry se osvědčily, měří výkon, vyrobené teplo, průtok vody okamžitý a celkový, teploty horní/dolní a jejich rozdíl. Všechny teplotní snímače jsou Pt1000, protože na stejném místě mám ještě NTC připojené na displej bez další regulační vazby, konstatuji shodnost v destinách °C.
Tím testovací provoz skončil, další až si řekne manželka o teplo.
PN Pavel Nedbal @pavel.nedbal080Pavle,proč?
Když demontuju kotel na TP,vždy jsou majitelé rádi,že se toho svinstva zbavili.
Ptám se,proč Vy utrácíte za takové věci?
Baví Vás to,koníček či jiný důvod?
Bez jakýchkoliv úmyslů nebo jízlivosti.Jen mě to zajímá,když jdete proti.
Stojim pred dilematem: chystam se na vymenu c32s a chci topit drevem. Z toho mi vychazi dc 40sx. Ovsem narazil jsem na nejakou zminku, ze je to vlastne dc 32s s turbulatory. Kdyz jsem prochazel parametry, tak rozmerove identicke, o turbulatorech ani zminka. Co teda poradite?
Diiiky
Zdravím Atmosáky nemáte někdo na prodej starší pokojovou jednotku SDW 10 nebo SDW20.
LF Luboš Fait @lubos.faitZkuste to dát ještě na Facebook. Tam bude možná širší společnost.
Zdravím všechny kotelníky. S nevhodnými příspěvky jsem to myslel vážně, jedná se o příspěvky netýkají se kotlů Atmos. Proto jsem založil nové fórum TOPENÍ BIOMASOU VS. TEPELNÉ ČERPADLO. Tímto zvu každého kdo má co k tomu říci do diskuse na dané fórum. Ostatní prosím o prominutí za tuto pozvánku.
LR Lukáš R @lukas.rDěkuji za sebe i všechny diskutující na tomto vláknu. (S panem Švarcem se klidně popřu i po emailu. Dráždíme se již dost dlouho a stýskalo by se mi.)
Na základě několika upozornění a vlastního posouzení bych chtěl všechny diskutující v tomto prostoru pro diskuze požádat, aby, pokud se odchýlí od tématu si pro další diskuzi zvolili a založili prostor s odpovídajícím názvem tématu. Bude to dobré i pro ty, kteří na tomto prostoru hladají odpověď na svoje otázky a problémy. Předem děkuji všem.
Vážený pane Dítě,
mohl byste svojí autoritou požádat autory příspěvků, aby vkládali pouze temata spojená s topením pevnými palivy, nebo temata Atmos a příslušenství?
Ne, že bych si nepřečetl nic o tepelných čerpadlech, ale sem to nepatří!
Děkuji Vám. Pvel Nedbal
PN Pavel Nedbal @pavel.nedbal080Také jsem již o tom uvažoval a tak jsem žádost nyní přidal. Přeji hezký den.
Dobrý den, prosím o radu, budu řešit výměnu kotle v dvoupatrovém domě z roku cca 1970, nezateplený, plocha celkem 200m. Zvažuji DC 25S , DC 30SX nebo DC 25GS, tři nádoby po min. 750l, uvidíme co se vejde. Jaký je mezi kotly rozdíl mimo obecných informací na webu, vyplatí se GS oproti S? Děkuji.
MP Michal Perůtka @michal.perutkaPokud chcete tří nádoby 750l, tak bych radil kotel DC40SX . Kotle řady GS a GD jsou zbytečně drahé. Proč uvažujete o nádobách 750l s nedáte raději dvě 1000l? Lsou s průměrem 790mm. Podívejte se sem: https://www.akumulacni-nadrz.cz/lmg.php .
Dobrý večer všem.
Ve kterém parametru, kterého Menu ŘJ Atmos ACD01 se dá nastavit diference zavření zónového ventilu? Tj. hodnota o kolik musí klesnout teplota kotle oproti teplotě v AKU aby došlo k uzavření zónového ventilu.
Pro kotlové čerpadlo je to v Menu ZÁSOBNÍK parametr 15 ale ten se mi zdá, že na zónový ventil nemá vliv.
Přeji dobrý den pane Dítě a ostatní diskutující. Chtěl bych se zeptat zda máte někdo zkušenost s dotací NOVÁ ZELENÁ ÚSPORÁM. Je možné žádat o dotaci při stavbě kotelny svépomocí ? Technicky kotelna splňuje požadavky v dotačním programu. Revizní zprávu kotelny mám. Mockrát děkuji za případné odpovědi.
LR Lukáš R @lukas.rNejspolehlivější je, když se přímo zeptáte na příslušném úřadě, který dotace přiděluje. Jinak platí to, že montáž by měla provést osoba s osvědčením pro montáže kotlů na biomasu. Žádost pak dokládáte fakturami na náklady ( materiál a zhotovení).
Jelikož nemám možnost porovnání spokojenosti s kotli, tak se zde obracím na širší veřejnost. Potřeboval bych porovnat KTP20 Rojek a C15S Atmos. Kotel by měl být zřejmě bez akumulace ( vyrovnávací nádrže), tady v redukovaném provozu. Na výrobce se nemohu obracet, jelikož si každá liška chválí svůj ocas.
Mám technický dotaz: před vstup do kotle chci instalovat kalorimetr, abych získal přehled, kolik ten DC32S vlastně topí; jediné co vím, je to, že výkon je vyšší, než spotřeba domu (tam dám taky kalorimetr), protože dokáže současně ohřívat akunádrže.
Mám ale stísněné podmínky. kulový ventil a přírubu čerpadla nahradím přírubou s uzavírací koulí uvnitř. To je ale málo. Musím ještě obětovat buď plovoucí zpětnou klapku, nebo Y- filtr (beztak se v něm nic neobjevuje). Co doporučujete? Děkuji za názor(y).
PN Pavel Nedbal @pavel.nedbal080Musíte měřit teplotu na výstupu z kotle a před laddomatem to znamená na zpátečce od AN a domu. A na stejném místě i průtok.
Přeji dobrý večer všem. Nedalo mi to a hledal jsem z čeho se vyrábí ty lisované špalky na palety
, OSB desky a dřevotřísky. V příloze je to odborně zpracované ..nikoliv mnou, ale odborníkem 😀. Nejsem žádný chemik, ale chápu to tak, že pokud to hodíte do ohně, tak je to jako topit nějakou umělou hmotou. Jsou to syntetické pryskyřice = Thermoplasty ( reaktoplasty).
LR Lukáš R @lukas.rV té příloze se ale nepíše nic o tom, že by výrobci do běžné dřevotřísky přidávaly plasty. Existuje i vlhku vzdorná dřevotříska (zelená) a ta asi něčím impregnovaná bude, ale ta se myslím běžně nevidí. Navíc jsou v příloze zmiňovány termosety a ne termoplasty.
Podle Wikipedie jsou třísky k sobě lepené močovino-formaldehydovým lepidlem v množství 12% z objemu suchých třísek. Jestli se dá močovino-formaldehydové lepidlo označit za plast nevím.
Přeji dobrý večer pane Dítě. Asi před rokem jsem se ptal na hlučnost odtahoveho ventilátoru u atmose. Prakticky všichni se zde shodli na stejné odpovědi, že je to dáno konstrucký a nevyvážeností ventilátoru. Nicméně mi to nedalo a sehnal jsem =tichá= ložiska od výrobce TIMKEN. U ložisek nezáleží jen na normované vůli , ale i mazivu a tato ložiska měla deklarované mazivo snižující hlučnost. Nevím zda jsem měl extra špatný kus s ložisky NSK INDONESIA, ale po výměně je rozdíl rapidní. Už to běží dle mých představ.
LR Lukáš R @lukas.rGratuluji. Výměnu ložisek provádím a motory měním výměnou s doplatkem. Používám zatím ložiska SKF 2Z. Při montáží nových ložisek je jenom potřeba pracovat s velkou opatrností, aby se nenarušila axiálním tlakem, ne-li nárazem. Ze spálených motorů používám rotory a chladící vrtulky, pokud ty původní kvůli nepovolitelnému zajištění musím zdemolovat. Ještě se zeptám na speciální označení. Neobjevil jsem nabídku variant. Kuluji 609 2Z
dobry den mám kotel atmos s akumulační nadrží a regulací ACD 01každý okruh zvlášť čerpadlo a řízený trojcestný ventil. Topenář mi řekl že v rozdělovači pro podlahové topení potřebuji další čerpadlo a směšovací ventil.Mám tedy dotaz zda potřebuji další čerpadlo a ventil nebo mi stačí stavající a řídit teplotu jednotkou ACD 01.
Dobrý den, mám už třetím rokem v provozu kotel Atmos D21P na pelety s akumulacni nádrží. Nádrž se natopí na 83 - 83. Když si snížíme termostatem teplotu např na noc, čerpadlo pouští vodu mezi kotlem a nádrží než klesne teplota na 64. Vadí mi, že se zbytečně přichází o pelety i když teplo nejde do místnosti. Jde to nějak řešit?
JM Jaroslav Milfait @jaroslav.milfaitZde bude chyba topenáře, který kotel zapojil a zprovoznil nevhodně. Normální by bylo, aby se kotlové čerpadlo vypínalo po dohoření hořáku. Pokud dochází k samotížnému proplachování kotle, tak měl topenář použít zónová ventil, který by cestu mezi kotlem a AN lo vypnutí hořáku uzavřel. Jako pojistku proti přetopení by ještě šel použít bezpečnostní termostat, který by třeba při teplotě vody v kotli nad 95°C čerpadlo spustil a ventil otevřel.
Pokud potřebujete konkrétně poradit, tak napište přímo mě. Mám zde již vícekrát zveřejněný kontakt. Tel.: 774037388 .
Dobrý den, mám nově nainstalovaný kotel Atmos DC15GS a chtěl bych poprosit o radu zkušeného :-) . Mám možnost pravidelného přísunu poškozených palet na topení, ale mám obavu, abych kotli tímhle palivem neublížil...
- HŘEBÍKY - mohou dělat problém v topeništi, příp. ucpávat, atd... ?
- ŠPALKY Z DŘEVOTŘÍSKY- některé palety mají špalky z lisované/lepené dřevotřísky. Může v kotli dělat problém "chemie" z téhle dřevotřísky?
Díky moc za rady a zkušenosti. Snad tímhle dotazem nikoho nepohorším... :-)
RK Radek Kocáb @radek.kocabNejprve bych chtěl upozornit na to, že palety nejsou palivové dřevo, stejně jako staré dřevo za stavby. Legislativa by chtěla, aby se tyto materiály likvidovaly na skládkách, či ve spalovnách odpadů.
Teď k věci. Pokud budete topit s prkny z palet, tak jediné co může škodit, tak jsou hřebíky, kterými byste mohl mechanicky poškozovat trysku. Jinak zde žádné jiné poškození nehrozí. Co se týče těch lepených špalíků, tak zde může být pro životní prostředí a možná i betonové části kotle škodlivé použité lepidlo. Proto vám nikdo pálení těchto špalků neodsouhlasí. Je to jenom na vás. Pokud dojde v záruční době k poškození vnitřku kotle a technik zjistí použití nedoporučeného paliva, tak nemusí reklamaci uznat.
Více se k tomuto nedá říci. Vše je na Vašem rozhodnutí.
Nejsem pouhá uživatel, ale provádím i servis a proto se nemohu jinak vyjádřit.
Prosím o radu , regulace Atmos ACD 01 , po výpadku proudu nechce naskočit , cvaká v ní nějaké relátko, třícestné ventily zůstali otevřené , čerpadla běží , pro jistotu jsem shodil jistič. Regulace je cca z roku 2008. Předpokládám, že v regulaci odešla nějaká baterie nebo kondenzátor , dík za radu. Jsem kousek od Mladé Boleslavi , tedy předpokládám, že do Bělé zajedu hned ráno v pondělí. Snad to vymotuji , bych to vzal s sebou. Pokud někdo víte jak to nahodit budu rád . Díky Jindřich
JU Jindra Urbánek @jindra.urbanekPokud máte známého slaboproudaře, tak ať vám vymění v regulátoru kondenzátor a přitom i baterii. Jinak přikládám odkaz na opraváře, ke kterému dávám jednotky do opravy.
https://www.kselectronic.cz/kontakt/
Přeji dobrý den pane Dítě. Včera u mě byl kominík a říkal, že u několika lidí viděl vložku z nerezu v keramické trysce Atmosu GD. Přijde mi to celkem jako dobrý nápad. Mám možnost si to vyrobit. Už jste se s tím někdy setkal, či co si o tom myslíte?
LR Lukáš R @lukas.rAno. Je to dobré u komínů s větším tahem, kde to mírně zbrzdí průtok spalin kotlem. https://www.atmos.eu/nahradni-dily/ Okolo strany 29 naleznete "mustr".
Zajímaly by mě obecně zkušenosti s různými značkami kotlů, protože počítám že se nám to v budoucnu nevyhne a chtěl bych pořídit kotel než nám to EU zakáže v roce 27?
JM Jiří Michálek @jiri.michalek419Přeji dobrý den pane Michálek. Chce to trochu konkrétní specifikaci například.... topení dřevem, peletkami či dřevním odpadem. Zde se řeší jedna značka a to ATMOS. Jsou tu samozřejmě lidé co mají zkušenosti i s jinými vyrobci.
Dobrý den,
při vyřazení oběhových čerpadlem nastavením termostatu na přívodu k AKN (otočeno na 60st.) pozoruji krátké zvýšení teploty na zpátečkách (obou zpátečkách jak od radiátorů tak i podlahovky) na 50 st. Nejde mi do hlavy, jak je to možné aby ze zpáteček šlo 50 st. když přívody mi kontroluje termostat a nepouští tam víc jak u podlahovky 30 st a radiátorů 40 st. Upozorním, že nemám instalované zpětné klapky. Topenář říká, že je to chyba, ale "dá se s tím žít". Myslíte si, že by to mohlo být nějakým zvláštním mícháním horké vody z kotle s vodou ze zpátečky? Nebo se to krátce stát může?
Dobrý večer, pane Dítě,
dobrý večer také všem ostaním;
jak se stavíte k možnosti využíti tepla z kouřovodu dodatečně vloženým výměníkem spaliny/vzduch?
Někomu se hodí, že si vyhřívá sklep, v kterém je jinak zima, takže kouřovod z kotle do zaústění ani nezaizoloval, jiný má kotelnu s tak izolovanými stěnami/podlahou/stropem, takže má v kotelně saunu. Nicméně existují výměníky spaliny/voda, ale zahlédl jsem na netu i výměník připojitelný na vzduchotechniku. Je zřejmé, že kdo se potýká s malým komínovým tahem, ten to řešit ani nemůže, ale jiní mají rezervu. Přínosy jsou jasné, potenciální problémy: zanášení výměníku, dehtování výměníku, kondenzace vody. Co Vy na to, odborná veřejnosti? Děkuji za názor.
PN Pavel Nedbal @pavel.nedbal080Neefektivní a přibyde dost problémů s čištěním. Jiný druh výměníku a ne půl zavodňeného. Dokogen trubkový výměník. U Attacku se plochy výměník zrušil a to byl plně zavodněný. Prostě trubkový s turbulátory má něco dosebe - jak čišteni tak účinnost
Dobrý den.
Mám kotel D25PX, ACD 03, akumulace 1000l. Vše jsem si poskládal sám i zprovoznil. Vše funguje dobře a je to první topná sezóna. Týdenní spotřeba je 12-15 pytlů dle počasí, popel je jak z cigaret a je ho cca pětina plechového kýble.
Tedy vše jede jak má. S jednou drobností. Nepodařilo se mi najít nastavení v ACD 03 kde bych si nastavil hysterezi zapnutí hořáku. Cílovou teplotu mám na 85°C, po jejím dosažení i dole se hořák vypne - OK. Ale opět se zapne jakmile horní teplota sleze na 84°C. Hystereze je tedy pouhý 1°C což je velmi málo, flaška je tak pořád natopená a uprostřed má stále přes 80°C. Potřeboval bych tu hysterezi zvýšit nebo ideálně navázat na vypočtenou teplotu (jedu ekviterm).
ZS Zdeněk Stodola @zdenek.stodolaVečer vám to popíšu. Lepší by bylo, kdybyste mě tak v 19hodin zavolal. 774037388.
Musím se vyzpovídat před topenáři - udělal jsem při instalaci hrubou chybu - připojoval jsem akumulační nádrže na nejvyšší dolní/horní boční vývod, nahoře jsem měl jen odvzdušňovák, přičemž tam byl 6/4 vstup. Ztráta tak 120litr/nádrž.
Tak jsem to celé předělal v průběhu jednoho týdne - objednávka delších vlnovců, vsazení 6/4-5/4, prodloužení 5/4 nahoře, do něj T-kus, bokem 5/4 ventil, nahoře odvzdušňovák. Předevčírem přišly vlnovce, na dnešek v noci dokončení, dnes již zkušební (jestli někde nekape) provoz na všechny 4 nádrže, zdá se O.K. Původní spoje byly lepené, vydrbáno (to dalo nejvíc práce) a nově sestaveno pomocí "vlasů z blondýny" a těsnicí pasty. Děkuji tomu, kdo na to upozornil.
PN Pavel Nedbal @pavel.nedbal080Nejsem topenář/kněz. Pokud je ta redukce 6/4 na 5/4 litina/ocel tak o.k. ale mosaz se těsní teflonem. Nasákavost konopí může poškodit mosaz ( dle doporučení výrobců ).
S Alegrem mám prozatím dobrou zkušenost. Jen u přípravku na neutralizaci dehtu a sazí SPALSADZ 5KG byla cena dopravy vyšší než zboží. Tak jsem to nekupil. Škoda.
LR Lukáš R @lukas.rVážený pane Lukáši R.,
tak se jen ptám - "vo co gou?" Jde o nějakou chemii z Polska?
Ještě jednou k tématu té hlučné klapky. Našel jsem tichou.
LR Lukáš R @lukas.rDík, taky jsem na ní koukal a zřejmě zkusím dvě objednat. Za ty peníze to jde a klapka se vždy uplatní. nedávno jsem na Alegru kupoval sadu odvzdušňovacích ventilů. Pokud člověk opomine vymahatelnost záruky, tak mají bezkonkurenční ceny.
Pánové, obracím se na vás s dotazem na řešení. Topná soustava s dvěma zdroji oddělenými zpětnými klapkami. Problém je v tom, že se ta jedna klapka při určitém průtoku rozkmitá a dělá rambajz jako trkač, tedy v malým, ale o to rychleji. Nevíte o nějaké měkké klapce a nebo klidnější klapce, než je tato s pružinou? problém je v tom, že otevírá směrem dolů, tak že tam dát gravitační nemůžu. Děkuji za každou radu. Já jsem noc nenašel. Hledal jsem něco takového, jako byl ventilek do ejektoru na přisávání vzduchu do vodáren. Nikdo nic na tomto principu ale nedělá. Prosím, poraďte.
Není to možná dotaz přímo na Vás, pane Dítě, ale je to otazník i pro ostatní:
vypozoroval jsem, že termostatický ventil TSV5 s vložkou 72°C, 5/4" má při zatápění zajímavý výsledek.
1. při zatápění a stoupání teploty vody z kotle tato hodnota je sledována teplotou vstupu do kotle, a to na desetiny K, do momentu, kdy dosáhne 72°C +/-1°C. V ten moment během maximálně nízkých desítek sec se tato teplota na vstupu do kotle sníží na cca 68°C a nadále drží po celou dobu provozu.
2. dokud nedosáhne té teploty 72°C, z kotle nejde prakticky nic ani do spotřeby, ani do akumulace. Vše si "chrtí" kotel pro sebe. Ale jak nastane ten moment, přívod do směšování pro podlahovku má co dělat, aby udržel nastavenou teplotu a nevylétlo to příliš nahoru. Pak se vše srovná a nadále vše O.K.
Takže je to zajímavý přechodový jev. Máte ho též?
PN Pavel Nedbal @pavel.nedbal080Je vidět, že jste vědec. Já toto posuzuji spíše vlivem na provoz kotle, kde je prostě nějaký výkon kotle a potřeba zajištění teploty vratné vody. To, kolik vody koluje kotlem a kolik jí je přisáto ze zpátečky a tedy posláno mimo kotlový okruh mě určí směšovací rovnice. (Křížový výpočet). Více se tímto problémem nezabývám. Tedy z pohledu na provoz kotle. Pro výkon do topení s tímto vůbec nepočítám. Je jen potřeba hledat v rámci systému priority a podle toho určit sestavu topné soustavy. To je, jaké bude mít funkční limity.
Přeji hezký den pane Dítě. Chtěl bych se vás zeptat na názor. Pokud bych dal ESBE VTC 511/ 60C°- 5/4" a čerpadlo na kotlový ukruh a za to dal thermosratický ventil třeba na 70C° s čerpadlem na radiátorový okruh, bez akumulační nádrže. Jak by se pak choval kotel po nahřátí litinových radiátorů ? Raději bych udělal jen kotlový okruh ať má kam kotel kam odvádět teplo a měl by tím stabilnější provoz, kdyžtak se dá přivřít radiátor. Nebude mít až velkou tendenci často vypínat či se přehřívat ? Jde mi hlavně o kotel a nikoliv o komfort uživatele, ten budem řešit Akumulací na další topnou sezónu. Kotel Atmos DC25S...už jsem si s vámi o tom psal. Bohužel mám problém přesvědčit kamaráda že bude lepší VTC než laddomat, tak jak jste mi radil. Prodejce kotle i jejich topenář mu neustále cpou laddomat 22. Děkuji.
LR Lukáš R @lukas.rZde je jeden problém. termostatický ventil na zpátečce omezuje průtok v radiátorovém okruhu. Tím pádem může dojít k tomu, že budou méně topit radiátory, které jsou na konci potrubního rozvodu. Samozřejmě, že se toto v průběhu topení postupně zlepší. Zde je pak vhodnější použití čtyřcestného ventilu, který zajišťuje plný průtok oběma okruhy a mění se jen poměr předání množství vody mezi okruhy.
Lze nahradit přivíranou propojkou, kde je druhé čerpadlo rovněž podmínkou. čerpadlo kotle propouští do okruhu topení (radiátorů) ohřátou vodu a druhé čerpadlo tuto vodu mísí se zpátečkou od topného okruhu. Tím je zajištěný průtok otopnou soustavou a teplota vody je ovlivněna výkonem kotle. Je to nejlevnější z účinných zapojení. U čtyřcestného ventilu je totiž dobré použít nějakou řídící jednotku a servopohon pro řízení nastavení ventilu.
Přeji dobrý den pane Dítě. Dostal jsem nápad na to jednoduché zapojení DC25S jak jsem vám volal. Dát na výstup z kotle jen sestavu bezpečnostní ventil, odvzdušňovák a teploměr s manometrem. Na zpátečku termostatický ventil ESBE VTC 317 s patrovou 60 C° a čerpadlo YONOS PICO 1.6 spínání od spalinoveho termostatu jako to mám já. Samozřejmě dát ještě ventily tak jak to má být.
LR Lukáš R @lukas.rNežli 317, tak raději 511. 317 má dosti nízký průtok a mohl by zlobit (přehřívání kotle) u 511 můžete vždy zpomalit čerpadlo a nebo Přivřít ventil před vstupem do kotle.
Přeji dobrý večer pane Dítě. Chtěl bych vás poprosit o názor. Kamarádovi odešel Dakon Dor 24 což byl pro něho kotel nevhodný vzhledem k topení dřevem. Doporučil jsem mu Atmos, ale vzhledem k penězům shání nějakou rychlou levnější variantu. Napadl mne DC25S s ladomatem, ale prozatím bez Aku. Místní prodejce mu hned cpal ještě oběhové čerpadlo do radiátorů, ale to mi přišlo jako nesmysl, když tam bude jen laddomat a radiátorový okruh ( třeba se pletu ). Až se přidá Aku tak samozřejmě přidáme směšovací ventil a čerpadlo. Kotelna i byt jsou v přízemí a rozvod je samotížně s tím že u stropu je 2" ocel. Má 102 litinových článků průměr výkonu 180W na článek. Vytápí cca 80 m2. Vím že to nebude úplně ono, ale momentálně na Aku nemá.
LR Lukáš R @lukas.rJe to trošku složitější a proto zavolejte na 774037388. Všichni cpou Laddomat, je ale i jiné řešení.
Dobry den, prosim, poradte mi, kde najdu zakladni informace jak topit kotlem Atmos DC 23 S. Na jakou teplotu v kotli, kolik by mela mit vratna voda z radiatoru. Bojler napojeny nemam, pouze radiatory. Ventilator se vypinal az pri 90-95 stupnich v kotli, bezel temer stale, mel jsem velikou spotrebu dreva…Nastavil jsem kotlovym regulatorem teplotu v kotli na 80 stupnu, ted slape dobre, ale mam strach z dehtovani. Mohu ho na noc stahnout jeste vic?
MK mirek kemel @mirek.kemelZřejmě máte nějaký nový model. Měl byste napsat aspoň správně název.
Teď k věci. Máte ke kotli návod k použití. Pokud ano, ta tam je provoz popsaný na pěti, možná šesti stranách. Pokud jste kotel získal bez dokumentace, tak vám návod přepošul přímo na vaši emailovou adresu.
Pokud něčemu v návodu nebudete rozumět, tak poradím buď zde a nebo po telefonu.
Dobrý den přeji. Rád bych radu nebo tip, v čem může být problém. Ten se tváří jednoduše - po měsíci používání kotle Atmos DC18S přestalo prohořívat dřevo v levé části kotle. Nyní (3 měsíce používání) již neprohořívá levá téměř polovina kotle, přičemž dřevo opřené o levou stěnu kotle je ke stěně kolikrát "přilepené". Štípu na jemnější dřevo, zkoušel jsem týden topit jiným dřevem, zkoušel jsem zvýšit teplotu na kotli (doporučil prodejce), ověřili jsme dovírání klapky kouřovodu (dělal prodejce - dovírání v pořádku). Nyní bohužel funguji tak, že co 20 minut jdu ke kotli, prohrábnu to a zhruba co 40 minut přihodím pár polen. Ze dvou 600l nádrží se mi během hodiny nahřeje jedna na 80°C, druhá "ani ťuk" (až do večera) a polovina těles v domě (celkově 23 kW) se nenahřeje ani o chlup. Teploty vody jsou oběhu jsou v normálu - do domu 65°C, zpět cca 43°C. Prodejce prozatím případ uzavřel s tím, že "Atmos v lednu dělá školení, tak se tam poptáme". Já to tedy zkouším tady. Mockrát děkuji.
Dobrý den, prosím vás radu.
Jsem šťastným vlastníkem kotle Atmos DC 22 k němuž mám připojenou jednu 1000l akumulační nádrž ,její součástí je izolace 120mm. Nádrž je umístěná v garáži která těsně navazuje na štítivou zeď domu. (z vnitřní strany je hned kotelna a napojení akumulace na okruh). Garáž je ale ze 75% dřevěná. Tudíž jestli je venku teplota -10 tak v garáži je -8.
A tato teplota působí i na akumulační nadrž a tudíž se domnívám, že se mi i zbytečně ochlazuje voda v nádrži. Zvažuji postavit těsně kolem nádrže nějaký izolační box z SDK a ještě mezi vnitřní a vnější stranu boxu dát jako izolaci nějakou vatu.
Voda se mi v nádrži za 12 h ochladí o 10 st.C
Cirkulaci do radiátorů vypínám ve 20 h a to je nádrž vyhřátá na 80 -85 st.C, kotel je již v útlumu nebo dohořívá.
Ráno v 7 h následujícího dne opět sepne okruh a topím do radiátorů. V 15 h odpoledne už má voda jen cca 35 st.C.
Je to standardní jev?
Dosáhl bych stavbou zmiňovaného boxu k významnému zmírnění poklesu teploty?
Nebo mám pořídit ještě jednu akumulační nadrž(menší) a počítat stím, že větší množství vody se bude ochlazovat pomaleji?
Děkuji Vám
J. Gaja
JG Josef Gaja @josef.gajaPřeji hezký den. Izolace by určitě pomohla. Otázkou je jakou má ta nádrž teď tepelnou ztrátu a kolik prostoru máte na tu dodatečnou izolaci. Ten box co jste psal dokonce někteří výrobci doporučují. Četl jsem to když jsem sám nádrže vybíral. Tu akumulaci máte na úsporu a takto topíte pánů bohu do oken. Chtělo by to aby vám tu odpověděl někdo kdo s izolacemi má zkušenosti a řekl by nějaké minimum k dobrému výsledku.
Přeji dobrý den pane Dítě. Nedalo mi to a koukl jsem na Attack. A můžu říci...je to dobré 😉. Porovnal jsem kategorii 25kw. Atmos řada S má výměník 2,3m a koeficient od Attacku DPX 2,52m. U vyšší třídy už lepší parametry Atmos...řada GD 3,1m a Attack SLX 2,95. Attack SLX má na jmenovitý výkon 170 C° spaliny a ATMOS 127C°. Zkoušel jsem to ještě dohledat u BLAZE HARMONY, ale nikde ani v návodu tento parametr neuvádí. Minimálně v základní konstrukci tedy Atmos nezaspal, jak někteří uvádí a co se týče té regulace, tak to je na tom co člověk preferuje. Buď chce špičkovou regulaci ( riziko vyšších nákladů při poruše) a nebo jesnoduchost ( kontinuální o něco méně ekonomický provoz, ale spolehlivost ). Rozhodně kdo se chce pobavit, tak ať si přečte návod k instalaci kotle Blaze harmony...není tam žádné musíte, ale jen můžete. Je to snůška blábolů asi jen málokdo má prostory pro ideální zapojení tohoto kotle. Veškeré problémy s následným provozem plynou na uživatele. I mě amatéra/kotelníka to zaráží. Na závěr...to je kotel, který musí opravdu zapojit skutečný spičkový topenář, který se tou značkou zabývá. Je to jako u traktorů.... John Deer je špička, ale zkuste si ho sami opravit, na Zetora vám pošlou domu náhradní díl s montážním postupem. Takže zaplať Pán bůh za Atmose, alespoň se máme mi kutilové v čem hrabat za dlouhých zimních večerů 😂.
LR Lukáš R @lukas.rPřed 14 lety jsem hledal kotel na dřevo Verner se již potácel v problémech. Další volby byl Atmos, byly v rodině 3 , ale odrazovala mně konstrukce výměníku u nejběžnější tady S. Další b že době byl neznámý Attack , po mnohých úvahách jsem vsadil na něj a dobře udělal , samozřejmě verzi profi. Po namontování a zkušenostech jsem již jiné kotle nemontoval. Dále pokud srovnám Verzi DPX a SLX tak v poslední době montují více SLX neboť na jedno naložení komory 200l dá 2m3 aku.Pokud jde o regulaci i Attack má v nabídce verzi Standard za mně total neregulace která umožňuje jen provoz ode zdi ke zdi a tomu odpovídá i spotřeba. Prostě dřevozplynovak ke svému provozu tu regulaci otáček potřebuje , a v provozu do toho dost zasahuje. Aspoň pokud chce zákazník verzi Standard odpovím že je nemontuji a předvedou verzi profi. Prostě také si ze skvělého auta špatnou regulaci neuděláte Trabanta . Pokud se již na servise k těmto regulacím dostanu predelam je na profi. Zatím ani jeden klient by se ke standardu nevrátil a kdyby dopředu věděl , nedal by si tuto neregulaci.
Vážený pane Dítě,
dnes mi došly objednané brzdiče pro DC32S. Brzdič pod střechu - jasné, jinam to ani nejde a je to na obrázcích, ale brzdič do kouřového kanálu - je to jakoby při pohledu na kotel zepředu - zcela vlevo? nebo jinam? Brzdič - S0422, pětiramenný.
Děkuji za odpověď.
Pavel Nedbal.
PN Pavel Nedbal @pavel.nedbal080Ano, musíte se s tím vejít , pří pohledu zepředu, Zcela vlevo. Jinak to tam nedostanete.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na radu ohledně topení v Kotli Atmos Kombi C32ST bez AKU!!! už druhým rokem zkouším nastavení primáru a sekundáru a nastavení rychlosti čerpadla. A stále se mi nedaří nastavit.. Teplota spalin dle teploměru (pravé kolečko) vždy někde na 12 hodinách.. více ne.. Kotel je bez dehtu a pravidelně co 14 dní čištěn..
Komín cca 12m, 200mm keramická vložka (Starý barák ze 60 let)
Dřevo suché (dle doporučení výrobce 15%/20%)
- mívám ale něco kolem 15% (dle měření po rozpůlení špalíku)
Uhlí Ořech 1
Také suché..
Délka topení násypky:
Dřevo cca 2h. (skoro plná komora)
Uhlí max 5h. (rovně s distančními plechy v komoře)
Oboje mi přijde dost málo..
Topím na kotli 80°C.. (Max.. spíše se drží teplota někde kolem 76°C, což je otevření 3cest. ventilu).
Zkoušel jsem i nastavit menší rychlost čerpadla na 1,0x ale zase mi nedotlačí vodu do posledních radiátorů,
což je v koupelně problém.
radiátory deskové celkem 32kW (15ks)
1.patro pouze temperování cca 18°C
2. patro cca 22°C
Další údaje:
3-cestný ventil ESBE500 (původně patrona 55°C, zakoupil jsem 75°C kvůli dehtu)
čerpadlo EVOSTA 2
Momentálně jsem v nastavení primár 8mm... sekundár 15mm..
čerpadlo rychlost 1,5x (mód 1).
Otázka tedy zní.. Jak nastavit primár+ sekundár? Vypínání ventilátoru + klapka vzduchu ventilátoru?
Děkuji za reakci! :)
LM Lukáš Marek @lukas.marek774U těchto kotlů je provoz bez AN a nebo vyrovnávací nádrže dost problematický.
K tomu pravému knoflíku. Ten se skutečno teplotou spalin nemá nic společného. Ten pouze vypíná kotel po vyhoření paliva. Pokud máte čerpadlo kotle připojené do kotle na určené svorky, tak nedoporučuji po rozhoření tento knoflík nastavovat výš, než na úroveň nápisu min. Obzvlášť při přímém ohřevu otopné soustavy. U tohoto kotle doporučuji: při každém vybírání popela rošt vyklonit a 90°doleva a doprava a vždy prohrkat, aby se z roštu vysypal popel. Potom, pokud za horka nejde již roštem pohybovat a nebo jde těžko, tak jej rozebrat a obrousit korozi.
Sekundární vzduch při vašem komíně by mel stačit někde okolo 0,5 cm. Primár pak podle potřebného výkonu, někde od 3 do 10mm.
Dobrý den, Druhou topnou sezonu topím ATMOS DC25S kombinace dřevo a pelety. Po první sezoně topení se začala drolit keramická tryska po dohodě s topenářem byla instalována regulace tahu komína. Letošní topnou sezonu jsem začal topit dřevem po novoročním nástupu mrazů jsem přezbrojil na pelety při pravidelném čištění jsem zjistil že se tryska opět drolí. Lze se nějak seřídit nějak hořák??? Jaký je řešení??? Děkuji za odpověď
LT Ladislav Toman @ladislav.toman991Obraťte se na člověka, který uváděl kotel do provozu. Ten by měl zhodnotit kvalitu používaného paliva a způsob topení. Potom by mohl s patřičnou dokumentací trysku reklamovat. Za úspěšnost reklamace neruším, ale s oprávněnými reklamacemi mám u Atmosu dobré zkušenosti.
Přeji dobrý den pane Dítě. Můžu se zeptat mimo Atmos ? Tchánovi udělala firma zcela nové topení v bytě 4+1 s plynovým kotlem. Topíto ve všech místnostech perfektně. Ale voda v trubkách natolik hučí/syčí, že na noc topení vypínají. Celý rozvod je měď 15mm. Okruh má dvě větve a každá má tři dvoudeskové radiátory cca 150 cm dlouhé. Jediné co mě napadlo je, jestli to nemůže dělat vysoká rychy vody. Ale nějak mě nenapadá co s tím. Děkuji. Lukáš R.
Dobrý den pane Dítě. Mám kotel 30 sx s nádržemi 1500 l a prosím poradit. Vytápím dvě málo tepelně odizolované místnosti a při prosincových mrazech prasklo potrubí. při opravě mě topenáři poradili, že musím mít kotel i v noci zapnutý, protože pak i když je kotel již vyhaslý občas sám zapne čerpadla a prožene v trubkách vodu. Nevím jestli je to pravda, protože v noci jsou čerpadla v chodu slyšet a já jsem nic nezaznamenal. při programování topení je možné samozřejmě nastavit noční teplotu , ta je minimální +15 stupnů, ale to je takové hučení, že se nedá spát. takže bych jenom potřeboval potvrdit, že když se večer vypne topení , ale kotel je stále zapnutý v síti a nemám nastavenou v programu žádnou noční teplotu , nedojde zase k zamrznutí. díky moc za odpověď jarda žižka šumava
JŽ Jaroslav Žižka @jaroslav.zizkaVy jste ale nenapsal jaký máte regulační systém, kde vám prasklo potrubí. A pak nechápu tu hlučnost čerpadel. To, že si lodi stěžují na ventilátor, pokud jim komín prochází okolo ložnice, tak to chápu. Kde máte kotel, kde máte nádrže a kde vám to vlastně zamrzá. Klidně mě raději napište na jaroslav.dite at seznam.cz a nebo zavolejte na 774037388.
Přeji hezký den pane Dítě. Nevíte zda Atmos dělá i nějaká školení pro uživatele kotlů? Mám to do Bělé tak 100km a z práce jen 60km, tak bych tu možnost využil pokud něco takového je.
Dobrý den pane Dítě
Potřeboval bych poradit co se týče ACD01.
Koupili jsme dům kde již byl instalován kotel DC30DG s modulem ACD01 a termostatem SDW20.
Problém byl v tom že systém byl po zásazích předchozího majitele dost rozladěný, ale to jsem už tak nějak dal dohromady...
V čem teď "tápu" je Korekce - Hodnota PR (sekce 5.3.6.5.1 Menu Mix1/par.4) kde bylo nastaveno 250% (rozsah je VYP, 10...500%, PR).
Chci se zeptat co je těch 250%
A ještě jeden dotaz bych měl, o položku výš (sekce 5.3.6.5 korekce ekv. Křivky) je uveden "pokojový faktor" a "korekce s 50% vlivem místnosti". Ten pok. faktor nebo vliv místnosti se určuje jak?
Předem děkuji za odpověď, s pozdravem Plaček Ondřej.
OP Ondřej Plaček @ondrej.placek409To znamená, že když bude v místnosti skutečná teplota o stupeň nižší, než požadovaná, tak regulátor dočasně zvýší požadavek o 2,5°C. Pokud bude rozdíl 2 stupně, tak požadavek bude navýšený o 5°C. Pokud natavjete během dne změny teplot, tak čím je tato hodnota vyšší, tak tím dříve bude dosaženo požadované teploty. Pokud však tuto hodnotu přeženete, tak vlivem setrvačnosti prostoru a intervalu korekcí by mohlo dojít k rozkmitání teploty v místnosti. Nastavení PR vůbec nedoporučuji. Když mě napíšete i-mail, tak vám pošlu návod v PDF.
U parametru je přímo uvedený vzorec.
Odstavec 5.3.5.6.1Hovoří o nastavení PR, kdy je naprosto vyřazený ekviterm a teplota je nějak upravována podle požadavku a vnitřní teploty. Jak jsem uvedl, nebyl nám tento parametr doporučený. U jednoho pána se nechtěl spustit, dokud v AN nebyla značně vysoká teplota. U spojení s výpočtem ekvitermní křivky je stanovaný nějaký výchozí bod teploty vody do topení, který je pak upravovaný. u nastaveni PR však tato hodnota není a pak se pohybuje někde mezi minimální a maximální teplotou. Zde to pak zřejmě bude ovlivněno parametrem 6.
Dobrý den. Mám kotel Atmos na uhlí a dřevo 20 kW. Teď jsem ho vyčistil a po zatopení nemá tah a netopí jako před čištěním. Nevím, co je špatně. Poraďte děkuji.
DL David Lojka @david.lojkaDobrý večer. Máte odtahový ventilátor a pokud ano běží? Na tohle by se hodil pan Dítě, ale v tuto dobu nee. Vím že to tu v nějakém příspěvku pan Dítě s někým řešil a taky kotel uhlí/dřevo. Myslím, že psal něco o špatném otočení roštu.
Dobrý den, pane Dítě,
mám na vás dotaz ohledně kotle Atmos C30s, neboť jsem již úplně bezradný v řešení problému. Když zavřu trojcestný ventil, kotel je schopen topit na 100 stupňů, ovšem pokud překročím stupeň čtyři na trojcestném ventilu, kotel ztrácí rychle teplotu a klesá na 60-70 stupňů na termostatu a sytém nevytápí. Zarážející je, že optimálního výkonu k vytápění dosahuje zpravidla ve večerních hodinách po celodenním provozu. Topení v rodinném domě byla odvzdušněna. Topíme dřevem. Byla u nás topenářská firma a nevěděli si rady. Děkuji vám předem za rady a nápady a přikládám foto(provozní hodnoty kotle ve večerních hodinách). Druhá trojice fotek je z denního provozu, teplota klesá a do oběhu nejde požadované teplo. S pozdravem a přáním pohodového dne Vojtěch Srnský
VS Vojtěch Srnský @vojtech.srnskyMalý výkon kotle kdy se vypíná větrák?
Vážený pane Dítě,
rád bych rozproudil diskuzi, tentokrát na téma kalorimetr. Mám dva zdroje, plyn a Atmose, a je krásně vidět, když se z kotle topí do domu paralelně s nabíjením nádrží, jak může být ten přebytek i docela malý na rozdíl od jara a podzimu. Neškodilo by vědět, jaké kilowaty kam kudy putují. Od Giacomini jsou slušně chodící, které by stačily, kolem 5000,-Kč. A pro znalé elektroniky se dá koupit za šest stovek impulzní převodník průtoku, takže by stačilo... poměrně málo...
Je tady někdo, kdo jej již nasadil?
Přeji hezký den pane Dítě. Musel jsem obětovat část účinnosti pro lepší životnost :-). Pár dní postupně od 5mm přidávám primární vzduch.a jsem na 8mm. Měl jsem dost zadehtovanou horní komoru až to teklo na šamoty a dvířka byla černá. Momentálně je to zase čisté vypálené. Už jste tu psal, že reálně je účinnost u základně řízeného kotle v běžném provozu kolem 80%. Výrobce u mého kotle udává, že jmenovitý výkon je od 125c° spalin. Pokud mám spalily 190 - 200 c° dokáže z toho přebytku výměník odebírat více tepla, nebo je to čistá ztráta všeho co je nad 125 c°? A ještě
prosím, mají podle vás brzdiče vedle kulového prostoru efekt ? Někomu, jste myslím psal že jste si je dělal. Dokážu si je vyrobit prakticky zdarma, spíš jde o efekt jestli to mám dělat podle vaší zkušenosti ?
LR Lukáš R @lukas.rTeplota spalin v kouřovodu (za kotlem) se dá ovlivnit jedině ubráním sekundárního vzduchu a potom stabilizací komínového tahu pomocí nějakého regulátoru tahu. Ano, turbulátory používám a zřejmě je mají i v Atmosu odzkoušené, protože je do některých kotlů dávají a účinnost by měli mít potvrzenou státní zkušebnou. Mám kotel C20S z roku 2008 a s použitím turbulátorů a regulace tahu se dostanu na 200 až 250°C u spalin. Někdy mě ale taky vyjedou až na 270°C. Kotel je potřeba pravidelně čistit. Zadní výměník čistím tak za dva až tři týdny, ale spodní kanály vedle kulového prostor čistím tak ob den.
Dobry den,mam kotel dx 30 sx. Dnes rano prestal fungovat pri zatapeni ventilator. Vcera sel bez problemu. Uz se to stalo jednou asi pred 2 mesici,ale pak se to rozeslo. Zkousel jsem dat jiny ventilator a i jiny kondenzator,ale nepomohlo to. Otec vyndal izolacni vatu a vytahnul ty 3 cisla teploty. Po chvili se rozebehl a fungovala tegulace teploty, ale po chvili prestala regulace teploty fungovat . Kotel bezi porad,ale nereaguje na nastaveni teploty at jsou cidla v uvnitr ci venku. Jeste nevime kam presne cidla patri, protote s izolaci vyndal vsechny 3. Regulace na zatop a ovladani cerpadela vody funguje normalne. Dekuji za odpoved.
TN Tomáš Neuwirt @tomas.neuwirtVáš popis je tak nepřesný, že opravdu nevím o jakou regulaci se jedná. Máte regulaci ACD01, nebo 03 a nebo jen ty dva knoflíky na panelu? Popište to ještě jednou.
Dobrý večer,
Atmos DC 22 s
Přetopil jsem a nefunguje ventilátor( kotel topí 4 sezóny), tak jsem se vás chtěl pane Dítě zeptat na radu, jak postupovat dál?
Děkuji za radu a připadnou odpověď.
MK Milan Kubeš @milan.kubesNa ovládacím panelu je vpravo bakelitová šestihranná krytka. To odšroubujete, vezmete zápalku a zatlačíte středový kolíček nadoraz. Je to právě bezpečnostní termostat proti přetopení. U některých je kolíček vystupující a u některých je schovaný až vevnitř, proto je potřeba použít tu zápalku. Dejte vědět.
Dobrý den, mám kotel Atmos dc25 dg, provozuji ho zhruba rok s dvěma tisícilitrovými nádrži. Topím smrkovým dřevem a nedaří se mi ho natopit více jak na 75 stupňů, pouze když už jsou natopené nádrže tak potom ta teplote stoupá také. Nemáte radu jak na kotli dosáhnout vyšší teploty, optimálně mezi 80 a 90 stupni. Děkuji za odpověď
LP Lukáš Píbil @lukas.pibil220Jakou teplotu máte patronu?
posielam namerane fotky povrchovej a vnutornej teploty dymovodu - zaizolovaneho a nezaizolovaneho dymovodu
Dobrý den,
Mohl byste mi obecně říct co přesně reguluje otevírání/přivírání primárního a sekundárního vzduchu? Jen pro info bavím se o kotli ATMOS DC25GS ale princip asi platí obecně.
Je to takto?:
primární vzduch:
otevírání ->vyšší výkon, rychlejší spalování,vzniká více plynu, větší teplota spalin
přivírání ->nižší výkon, pomalejší spalování,vzniká méně plynu, nižší teplota spalin
sekundární vzduch:
otevírání -> dokonalejší spalování, větší komínové ztráta, méně kouře z komína?
přivírání -> méně dokonalé spalování, nižší komínová ztráta
A můj druhý dotaz je:
Dá se nastavením kotle (primární/sekundární vzduch) zvýšit výstupní teplota? Např při patroně 65°C je výstupní teplota cca 80°C. Dala by se zvýšit např na 85°C? Chápu, že by se asi snížila účinnost vyšší komínovou ztrátou a předpokládám nějaké omezení výstupní teploty spalin (v návodu píší myslím max 320°C).
Děkuji za odpověď
Dobrý den pane Dítě. Dekuji za odpověď. Mohu se zeptat na nahřívání bojleru. Mam trochu obavu zda ho ten můj způsob ohřevu může poškozovat.
LR Lukáš R @lukas.rBojler lze napojit na teplovodní zdroj do 110°C a 10 barů. Tak že toto nikdy nepřekročíte. Pro hospodárný ohřev je ale nejlepší toto zapojeni. Zde je pak možné čidlo uložit až do spodní části výměník a bojler se přitom neohřeje na vyšší teplotu než je výstupní teplota z termostatického ventilu. Z AN je přitom odebíráno jen takové množství vody, které vyrovná rozdíl teplot na zpátečce z bojleru a vstupní teplotě do bojleru.
Chtěl bych se vás pane Dítě zeptat, jestli jste se někdy setkal s lambdasondu jen s displejem s hodnotami. Diskutoval jsem s panem Nedbalem a jeho systém se servy je opravdu špička, ale bohužel zcela za hranicemi mých znalostí elektroniky a nejspíš i finanční. Topim prakticky 4 druhy dřeva v různém poměru...podle toho jak dlouho potřebuji aby topil, takže asi nemá úplně smysl zvát odborníka s měřícím přístrojem. Nebo bych ho musel pozvat na každé palivo zvlášť a pak také každé zvlášť topit. Zkusil jsem dnes ještě ubrat na vzduchu..primární 6mm a sekundární na 5mm. Spaliny mi klesly z průměrných 195 pod 180 ( měřeno 30 cm za kotlem. Mám tam teplotní sondu do průmyslových pecí.
LR Lukáš R @lukas.rPokud nemáte přesné řízení jako p. Nedbal, tak to nemá cenu. Během topení máte vždy nad tryskou dřevo jinak rozložené. U tvrdého se vytvoří nějaká vrstva dřevěného uhlí. U měkkého většinou dřevo vyhoří na prach a průtok plynů z vrchní komory a jeho obsah hořlavin se neustále mění. Já si pouze hlídám teplotu spalin. Teď budu zkoušet regulaci otáček ventilátoru podle teploty spalin a teploty vody. Nemám žádné měření, a tak to bude jenom vokometricky. Nemám ani tolik času a ani peněz, abych pořizoval nějaké měření a automatickou regulaci. Topím, aby kotel slušně hořel a aby nekouřil jako lokomotiva nákladního parního vlaku mezi Železným Brodem a Tanvaldem. No a abych měl rozumnou spotřebu paliva. víc nepotřebuju.
Zdravím, chtěl jsem se zeptat jestli někdo používá ve zplyňovacím kotly ( já mam Atmos DC30GD) samočistící přípavek na saze a dehty Sadpal? https://www.jipos.cz/produkt/cistic-komi…
A nebo je to zbytečne a přípravek se vysokou teplotou plamene spálí a do kominu se ani nedostane a je tedy zbytečne to tam davat?
Dekuji za postřehy
RŠ Roman Šuta @roman.sutaDobrý den. Používám něco podobného..jen jiný výrobce FERMIT a doporučuji. Dávám to před zatopením do spodního kulového prostoru pod trysku a stav komínu na čištění a i kotle o 100% LEPŠÍ.
Dobrý den, mám 2.sezonu kotel atmos dc25sp, bez aku. Momentálně topim peletami. Teplota je max.73/123...přijde mi to málo...jak zvýšit teplotu...?
Děkuji za radu
JD Jana Dědková @jana.dedkovaProč byste chtěl teplotu zvyšovat? pokud nemáte v domě zimu a hořák vypíná, tak bych rozhodně nezvyšoval výkon kotle. Nanejvýš bych snížil výkon čerpadla kotle. Tím se zpomalí průtok kotlem a výstupné teplota bude vyšší. Čím máte regulovanou teplotu zpátečky? I když zvýšení teploty na vody na vstupu do kotle vám sezonní účinnost rozhodně nezlepší, spíše při vašem provozu by se zhoršila. Doporučil bych ale uvažovat o vyrovnávací nádrži a u DCXXSP spíše o akumulaci, která by umožnila využití topení s ručním provozem.
Dobrý den. Pane Jaroslave, chtěl jsem se optat. Dc20gs. Kotel přestal hořet. Hoří pouze s otevřenými prikladacimi dvířky. Když se dvířka u rozhoreneho kotle zavřou a zatahne se roztapeci klapka kotel začne štěkat lomcovat s dveřmi a ze sani se začne valit dým. Po čem jít a kam sahnout? Komin, primarni vzduch? Tipoval bych primární vzduch. Děkuji za odpověď. Kotel hori bez ventilatoru s pootevrenymi dvirky a natopil dnes 1820l . Komin čistý jak slovo boží. Děkuji za reakci.
JD Josef Dušek @josef.dusekNemám křišťálovou kouli, proto zavolejte 774037388 a něco mě o kotli povíte. Nejlépe teď.
Dobrý den, prosím o radu.
Kotel Atmos DC30GD automatické zapalování, zapojení dle schématu, akumulační nádrže 2x1000l, paralelní zapojení.
Kotel bude v provozu 2 roky v 03/2024. Teplota spalin při topení měkkým dřevem je okolo 145C, při topení tvrdým dřevem 155C.
Mám za to, že kotel pracuje v optimálním pásmu, bečky natopím za +-6 hodin, 1.5 naložení přikládací komory + bojler + barák.
Přiznám se, že v kotli normálně nezatápím, používám automatické zapalování, tedy kusovým dřevem naložím celou komoru a nevytvářím vrstvu žhavého. Kotel obvykle do 30 minut má teplotu spalin přes 100C
Je opotřebení trysky a rez u kouřovodu obvyklé po necelých dvou letech?
Vážený pane Dítě,
při konzultacích mi velmi ochotný technik z Atmosu, nebudu jmenovat, doporučil do DC32S vložit brzdiče (jak do spalinobého kanálu, tak pod střechu). Zvýšení účinnosti, zvýšení výkonu. Máte Vy, nebo někdo jiný zkušenost s touto úpravou?
M.J.: šel jsem legální cestou, a budu mít obrázky z těch dvířek s prosklením.
PN Pavel Nedbal @pavel.nedbal080Mám kotel C20S a brzdiče jsem si vyrobil sám. Nemám měření výkonu, jenom teploty spalin, kde to i trochu funguje. Důležitější ale je pravidelné čistění výměníku a omezování komínového tahu, tedy zamezit jeho nekontrolovanému nárůstu při zvyšování teploty spalin. Zde bych podpořil používání regulace výkonu ventilátoru podle teploty spalin a teploty vody v kotli. Nemám ale ověřeno.
Zdravím. Rád bych se zeptal na názor... Kotel s aku 1600l - vta322 30-70c° a radiatory s kohouty. Ma smysl tam kohouty nechavat nebo raději rovnou vymenit za termostaticke ventily? Díky.
JM Jan M @fantocziTo záleží jaké máte trubky přivedené k radiátorům. Ventil 1" na termostatickou hlavici není levná záležitost.
To je on. Pro přízemí jsem volil nejlevnější variantu.
Máte pravdu, záložní zdroj by byl fajn (upřímně nezbyly na něj finance ). Mám vyzkoušeno že i plně roztopený kotel při výpadku zůstává do 85c. Laddomat je podle mne opravdu skvělé zařízení. Samozřejmě to téměř přestane topit do baráku. Na druhé fotce je vidět slokov 27. To je původní kotel a je stále zapojen do samotíže (momentálně má ucpávku v komíně) , takže bez proudu nezmrznem :-).
LR Lukáš R @lukas.rTak to je dobře. Horší to je pří výpadku proudu s kotli na uhlí. Uhlí je rozžhavené do hloubky a má pro uvolňování tepla daleko větší setrvačnost.
Ještě trochu dat. Kotel je atmos dc25gd, regulátor tahu atmos, komín 8 metrů pr.160mm nerez vložka ( původní byl čtvercový, tak jsem trubku obsypal keramzitem 4-8mm kvůli izolaci). Ovládání kotle je bez elektroniky. Laddomat se spíná spalinovým termostatem, čerpadlo na vytápění domu příložným čidlem s kapilárou u příruby aku nádrže při teplotě 45c. Bojler má stejné zapojení jako čerpadlo na vytápění, ale nastaveno na 75c ( původně měl oběh bojleru čerpadlo, ale to jsem vyměnil za zónový ventil, protože se příliš rychle nahříval ) bojler má ještě samozřejmě jeden termostat ve spodní jímce pro regulaci koncové teploty. Regulaci výstupní vody vytápění jsem vyřešil termostatickým ventilem s patronou. Celý systém jsem chtěl co nejjednodušší bez elektroniky.
LR Lukáš R @lukas.rProč se neustále opakuje toto hrůzné zapojení vzor Atmos.
V Aku je 150l vody nevyužité . Po roztopení a naběhu kotle čekám hodinu než mi jde topná voda o potřebném teplotě do topení.
Dobrý den pane Dítě. Mám atmos DC25GD. Provozuji ho rok a zapojení s návrhem kotelny jsem si dělal sám (byť nejsem z oboru). Půl roku samostudii a pak jsem se do toho dal. Kotel je zapojen s 2x aku 770 litrů, bojler dražice OKC125 a Laddomat 22. Vycházel jsem ze schémat výrobce. Rozvod v kotelně je trubkami měď 35mm. Chtěl jsem aby nebylo riziko že se kotel neuchladí při výpadku proudu a aby se nenamahála čerpadla, což se mi osvedčilo. K realizaci vlastními silami mě dohnal fakt, že najít šikovného topenáře a nikoliv předraženého matlala je snad jen o štěstí.
Dobrý deň pán Dítě, chcem vás poprosiť o radu, dnes sa mi podarilo prekurit kotol atmos c18s na teplotu 130stupnov ale tlak bol pod 3bary. Primarny a sekundárny vzduch mam 1cm od dorazu. Chcem sa spýtať ako je ovládané cerpadlo? Mne to príde ako keby vyplo a kotlu sa neodoberala voda a preto sa prekuril. V prílohe posielam fotky ako mam nastavene potenciometre na kotli. Mohlo sa čosi stat kotla? Ďakujem sa odpoveď.
AP Anton Pakoš @anton.pakosVidím, že máte v kotli ACD 01. Nevím ale jestli máte kotel toto jednotkou ovládaný a nebo ne. Zavolejte na 774037388.
Zdravím atmos na peletky,fotocela neukazuje v hořáků když ji vindam tak ano prosím o radu
MU Michal Ulč @michal.ulcPokud je čistá, pak jedině jí správně nasměrovat, aby se "dívala" směrem do misky.
Je to samozřejmě blbost, ale líbilo by se mi do kotle vidět - nenašel se dosud nějaký dobrodruh, který si udělal do dvířek aspoň částečné prosklení pro pohled při provozu?
PN Pavel Nedbal @pavel.nedbal080V Atmosu mají jedna dvířka v předváděcím pavilon na kotli. Stačilo by je ukradnout.
Dobrý večer, pane Dítě. Jelikož kapala voda ze šroubení pod bojlerem (Dražice), přišel mi to instalatér, který to dával dohromady opravit (voda kapala ze šroubení+špatně fungoval i vypouštěcí ventil). Musel tedy vypustit celý bojler a po opravě ho zas napustil vodou ze studny. Bohužel od té doby pozoruju změnu chování vytápění. Po zátopu dřevem (DC18SP) nezačnou pracovat čerpadla do podlahovky ani do radiátorů, pouze čerpadlo, co natápí bojler. Myslím, že na nic nesahal, jen prostě vypustil vodu, opravil a zas napustil. Už je to tak 3 den. Dřiv jsem dal dřevo do komory a jakmile se voda ohřála na 75st, sepnul laddomat a hned začala pracovat všechna 3 čerpadla wilo (podlahovka, radiátory i bojelrové). Laddomat funguje bez problémů. Jediné, jak čerpadla rozchodím je manuální stažení termostatu na akumulačkách na 0 (mám nastaveno na 30). Takže čerpadla jsou funkční. Nemohlo se to třeba zavzdušnit? Jaký je vlastně postup při vypouštění bojleru, nezanedbalo se něco? Děkuji za odpověď.
JK Jan Konečný @jan.konecny624Bojler má dvě náplně. Jedna je voda z topení a drhá je voda z vodovodní ho rozvodu. Zřejmě se jedná o vodu z otopné soustavy. Nevím kde máte umístěný termostat, která spouští čerpadla. Samozřejmě, že mohlo k zavzdušnění někde dojít. To ale bez znalosti vaší soustavy v kotelně nemohu posoudit.
Jak jste na tom s tlakem vody v soustavě? Při zásahu do soustavy se vždy uzavírá ventil o expanzní nádoby a po opravě se musí znovu otevřít a doplnit voda na potřebný tlak. Potom se většinou kontrolují odvzdušňovací ventily, případně i odvzdušňovací ventily na radiátorech. Podlaha, pokud není v patře se většinou nezavzdušní a byly by rozhozené průtoky na smyčkách.
Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat jestli tady někdo z vás řešil nějaký přívod vzduchu do nově zrekonstruované kotelny ve starém domě (kotel Atmos s AKU)? Jde o to že tyto výkonnější kotle potřebují hodně vzduchu tak je potřeba otevřít okno nebo něco jiného. Jenže po otevření okna jde v zimě zbytečně do domu chlad a tudíž se i ochlazují zbytečně akumulační nádrže a vůbec celé topení. Přemýšlel jsem nad nejakou klapkou buď do okna a nebo do zdi která se sama zavře jakmile poklesne teplota v kotly? To samé řeším v druhé místnosti kde mám ve dvířkách komínu namontovaný regulátor komínového tahu který potřebuje taky přívod vzduchu aby správně fungoval. Řešil někdo něco podobného nebo má nějaký nápad? Děkuji za postřehy.
RŠ Roman Šuta @roman.sutaDobrý den, taky mám nově zrekonstruovanou kotelnu včetně nového kominu a vyřešil jsem to komínem se vzduchovou šachtou. Ale reálně je v kotelně i při otevřené ventilacce v okně teplota 25+ při každodenním zatopu, takže ji zavírám nmna noc když je -10 a níž, kvůli psům, který tam mají pelech.
Dobrý den, na kotli dc 25sp, který používám 2. Sezónu, se mi zasekla roztapeci zaklopka...nejde vytáhnout...předpokládám, že to je na servis.....? ...čím to může být způsobeno...? Děkuji předem za radu.
Vážený pane Dítě, vážení kolegové Atmosáci;
stále laboruji s DC32S. Mohu regulovat teplotu spalin, nastavená hodnota pomocí regulátoru a serva regulace primárního vzduchu drží na jakékoliv hodnotě, co si usmyslím. Ale jaká teplota by to měla být? Někdo tvrdil, že 180, jiný 220, někdo dokonce má 280°C. 180°C je evidentní nesmysl. Ale při nízkých hodnotách je taky nízký výkon, a všiml jsem si, že teprve nad 240°C nedochází k hromadění dehtu, dokonce se i odlupuje. Pro dosažení dobrého výkonu se mi zdá, že by to chtělo ještě s teplotou trochu výše. Můžete mi doporučit?
Děkuji.
PN Pavel Nedbal @pavel.nedbal080Něco jiného jsou tabulkové teploty, které vycházejí z měření ve zkušebně u ideálně čistého kotle, s ideálně uloženým a rozhořeným palivem. Nemám taková hejblátka jako vy a proto jsem spokojený s teplotou spalin 200 až 250°C, přičemž je občas překročena i tato hranice. Pokud přepočítám výkon podle doby ohřevu nádrží, tak se dostávám tak na 80% jmenovitého výkonu. Kotel samozřejmě není ideálně čistý, tak že nebude ani tabulková účinnost.
Dobrý den, Prosím o radu....mám kotel atmos dc25sp, bez aku nádrží zatim. v provozu od 10/2022, tj. Nyní druhou sezónu. Problém při přepnutí z topení dřevem na topení peletami dochází k výraznému poklesu teploty než dojde k reálnému provozu topení peletami...tzn. v domě se výrazně ochladí, radiátory téměř vychladnou...lze upravit nastavení automatického sepnutí tak, aby topení bylo uživatelsky přívětivější....děkuji předem za radu/doporučení.
JD Jana Dědková @jana.dedkovaZa určitých okolností jde zkrátit čas dohořívání paliva a nebo změnit podmínky pro uvedení hořáku do provozu ze dvou podmínek na jednu. Toto však může provést pouze vyškolený technik, který bude znát podmínky pro provoz kotle. Vzhledem k tomu, že kotel používáte bez jakékoli akumulace, tak je změna podmínek pro zapálení hořáku dost problematická a mohlo by k změně paliva, tedy zapálení hořáku dojít i při současném provozu části kotle na spalování dřeva. Proto bych změnu parametrů, či podmínek pro přepnutí na pelety bez delšího sledování provozu kotle neměnil. Doporučil bych však aspoň 300l akumulační nádrž. Ta vám i sníží počet startů hořáku na pelety a zajistí plynulejší vatápění domu.
Dobry vecer mam kotol atmos dc25sp ku nomu horak atmos a25 zabudol som pred spustenim horaku pripojit dopravnik do horaku prisiel som na to asi po 15 minutach no uz si dopravnik pelety nenatiahne . Pokial ho pichnem do samostatnej zasuvky funguje v poriadku. Co sa mohlo stat? Dakujem
LČ Lukáš Čička @luky88Při uvádění kotle do provozu a nebo pokud dojdou pelety, či po čistění zásobníku je potřeba vždy zapnout podavač do sítě a počkat až se trubka naplní a začnou pelety vypadávat. Potom se teprve zapojí do zásuvky na hořáku.
Vy máte žřejmě hořák v ALARM START. pak je potřeba vypnout hlavní vypínač na kotli a tím by se měl hořák připravit na nový start. Nejprve je ale potřeba podavač nechat přes připojení na síť naplnit tak, jak jsem psal na začátku.
Zdravim,
Mam moznost koupit 2 aku nadrze po 1500 litrech za super cenu (20k). Problem je ten, ze to do kotelny proste nedostanu. Je reseni postavit hned vedle kotelny boudu, kam by se ty nadrze schovaly? Samosebou s poradnym zateplenim ze vsech stran. Jen by se musely vytahnout teplomery do kotelny. Kotel dc32s, provozovany bez AN. Topim drevem, uvazuju o porizeni ctyricitky ciste na drevo, ale to az nejdriv pristi rok.
SM Seigneur Monge @seigneur.mongePokud byste dával AN mimo dům, tak to jde, jenom vám vřdy bude část tepla odcházet pánu bohu do oken. Proto, pokud to je možné, tak bych aspoň tu jednu umístil v domě a druhou do izolovaného přístavku. Možná by stálo i zato, kdyby byla v horní izolaci mezera, která by se odvětrávala do domu. Co se týče měření teploty, tak jsou dnes odporová čidla a zobrazení teplot můžete mít kdekoli.
Malý výpočet: Bez odběru tepla do domu budete s kotlem 32kW nádrže ohřívat na 95°C 7,5 až 8 hodin při plném výkonu kotle.
Máte někdo zkušenosti s nastavením externího kotle v ACD03? Chtěl bych aby po dohoření kotle a poklesu teploty v AKU se spustil externí kotel. Nefunguje mi to tak jak bych si to představoval. Jako externí kotel mám plynový kondenzační kotel, který má svoji vlastní ekvitermní regulaci.
Nejsem si jistý nastavením jednotlivých parametrů:
EKF1 - ANO - k čemu je potřeba?
EK1 - ANO
EKP1 - NE
EKS1 - NE (oba kotle jsou k otopné soustavě připojené přes zpětné klapky)
P28okruh ZAP
Jak nastavit parametry EKStart, EKMin? K čemu přesně slouží?
Dejme tomu, že kotel dohořel, PF v AKU je 50 st, požadavek na teplou vodu do radiátorů je taky 50st. Kdy by mělo dojít k sepnutí externího kotle?
AC And C @and.cPlynový kotel připojuji přes výstup EK. Pozor!!! Je to výstup 230V. spínám s ním pomocné relé, které spíná bezpotenciální okruh, který je běžně pro termostat ON OFF. EKF je ve vašem případě jenom pro sledování teploty výstupní vody. Proč nejde vypnout, to nevím. Při zapojení bez tohoto čidla a s aktivací externího kotle to hlásí chybu.
EK min. a EK max. jsou spíše pro situace když je kotel připojená před rozdělovač. Kapitola zdroje, str. 127 až 130.
Dobrý den, pane Dítě,
včera jsem prvně v této topné sezóně zkusil topit peletkami. Kotel DC 18 SP a hořák A25. Vloni vše v pořádku, letos jsem začal s "ALARM START". Posunul jsme dopravník tak, aby hadice byla bez záhybu (zůstávali tam viset peletky) a pak se to už rozběhlo. Nicméně po pár hodinách (neumím to říct přesně, v 1h jsem šel spát a v 5:40 zjistil, že kotel netopí) opět ALARM START. Po prvním ALAMR START jsem vyčistil a vyluxoval spalovací misku v hořáku, do ničeho dalšího jsem se nepouštěl. Nenapadá Vás, co ještě zkusit a proč když už jsem dosáhl úspěšného zátopu to v průběhu přestalo hořet? Nic se nepřehřálo, dopravník byl plný pelet a měl i kde brát, mám AKC 1500 l, laddomat běžel, čerpadla také. Děkuji za tip co s tím.
Dobrý den.
Prosím o radu. Kotel Atmos DC 18 S. Topim dřevem a cca po 9 hodinách topení mi stoupne teplota kotle ke 100 stupňům. Filtr vycisten a do laddomatu dána nová patrona.
Netušíte, prosím?
VŠ Václav Šobáň @vaclav.sobanPokud topíte bez akumulační nádrže a máte termostatické hlavice, tak ty vám uzavřou průtok a dojde k přetopení. Jinak popište soustavu
Ještě jde o to, na jaké teplotě vám vypíná kotlový termostat ventilátor, kdy se vám přivře klapka na přívodu vzduchu a jak máte nastavenu pevnou mezeru této klapky stavěcím šroubem.
Další problém může být, pokud máte Laddomat zapojený do kotle a pokud přetáčíte kolečko spalinového termostatu příliš doprava. Termostat vám pak, při pokjesu teploty spalin, vypne i čerpadlo kotle. Při tomto zapojení je potřeba termostat pootáčet jen pod nápis MIN.
Dobrý den,
jsem držitel kotle Atmos DC 18 GD a jsem nad míru spokojen. Mý rodiče uvažují též o kotli Atmos a s pořízením jim pomáhám. Zajímá mě hlavní rozdíl mezi typy kotlů DC 25 S a DC 25GD. Rodiče budou mít 1500l akumulační nádrže. Je opravdu velký rozdíl v efektivitě spalování mezi těmito dvěma tipy? Protože cenový rozdíl je poměrně výrazný. Děkuji
KH Karel Hynek @karel.hynekKote DCxxGD a GS mají jinou konstrukci horní komory oproti DCxxS a proto u nich nelze provést přestavbu na topení s hořákem na pelety. Pokud porovnáte účinnost, tak kotle DCxxS mají o něco nižší účinnost oproti kotlům GS a kotle DD na tom jsou ještě líp. Na stránkách Atmosu najdete tabulky s technickými parametry a můžete si je porovnat. Náročnost na obsluhu bude přibližně stejná u všech těchto kotlů.
Dobrý den,
potřeboval bych radu. Kotel Atmos DC30GD, zapojení dle schématu, akumulační nadrže 2x1000l, paralelní zapojení. Problém je úsporné čerpadlo WILO na ladomatu 22, které vydává zvuk, asi vibrace, čerpadlo jsem rozdělal, abych ho vyčistil, ale bylo čisté.
Nedokážu popsat zvuk co to vydává, ale rozléhá se to přes trubky a je to slyšet po celém domě.
Nahrál jsem video: https://youtu.be/ff6_IIswi-E
MK Martin Konečný @martin.konecny662Odkud jste? Zde to vypadá na vibrace něčeho jiného. Může to bát zpětná klapka a nebo na ventilu termostatu. Teď nedávno jsem se s tím setkal. Laddomat jsem ale nerozebíral, jenom přestavěl průtoky a výkon čerpadla. Docela rád bych zjistil pravou příčinu.
Spolu s kotlem DC18SP jsem obdrzel brzdice spalin. V navodu ani v nakresech neni o nich zadna zminka, topenar taky nevedel. Z nakresu jineho kotle DC18S to vypada, ze se jedna o brzdice do kuloveho prostoru. Mate s tim nekdo zkusenosti? Maji se tam nainstalovat vzdy, nebo jen za urcitych podminek? Nebo mi je pribalili omylem?
AC And C @and.cPo stranách kulového prostoru jsou kanály, kterými spaliny proudí do zadního výměníku. Brzdiče se vkládají do těchto kanálů. Brzdiče je potřeba aspoň jednou týdně vyjmout a kanály hrablem vyčistit a oškrábnout stěny kotle. Kulový prostor nevyndávat! jenom jej občas zasunout do zadní polohy(nadoraz na zadní betonovou stěnu).
Dobry den potrebuji Radu co mam delat nebo cim to je ze kotel Atmos dc25 s upravou na horak .Pri nahrati na 80 st.se klapka vzduchu na ventilatoru zavre a Zachvili kotel buchne je to kominem? Mam regulaci tahu komina a pekne se otvira , prosim o Radu moc dekuji
OA Olda Andrysek 0 @olda.andrysek.0Pokud topíte do akumulace, tak klapku nastavujte na 90 i více stupňů. Na klapce je stavěcí šroub M5, kterým si nastavíte větší mezeru při uzavření klapky a povolení řetízku. Ventilátor by se měl zarážet tak o 5°C dřív, tady tak na 85 až 87°C
Pokud topíte napřímo, tak kromě tohoto ještě zasuňte tak o 2 až 3 mm tyčku na seřizování primárního vzduchu. Je to kulatina 12mm pod vývodem vody z kotle.
Dobré ráno p. Dítě. Prosím o radu. Koupili jsme, v dotačním programu tchyni, kotel na pelety Atmos D25P, bez akumulační nádrže. S tím, že komín "160" je na hraně, ale topenář i kominík prohlásili, že to vyjde.
Asi to nevyšlo. Kotel bouchá, Po úpravě odtahu, odebrání kolene, už nebouchá tolik, záleží i na počasí. Odtahový ventilátor nemáme. Ale kotel začal bouchat u hořáku. Dopravník sype pelety až je přívodní hadice plná, nevypíná. Poté buď vyhlásí chybu ALARM start, nebo bum a vysypou se pelety. Po vypnutí, restartu , kotel naběhne, topí. Po čase si opět bouchne.
Na zálaznické lince Atmos (servis nedělají) doporučili obrátit se na instalačního topenáře. Topenář je mimo (nemoc).Je to na nás, zima se blíží. Na co se podívat ?
1: Kde najdu senzor naplnění hadice přívodu pelet, pokud je? Nebo jiné čidlo, které brání naplnění hadice, zastaví šnekový dopravník.V návodu sem nenašel.
2: Pomůže k lepšímu spalování a odtahu nastaveni vzduchové klapky ventilároru na hořáku?
případně na kolik mm. klapku otevřít? By dobře spalovalo, ale nezahltil se komín.
Děkuji i za každý jiný nápad.
Dobré ráno p. Dítě. Prosím o radu. Koupili jsme, v dotačním programu tchyni, kotel na pelety Atmos D25P, bez akumulační nádrže. S tím, že komín "160" je na hraně, ale topenář i kominík prohlásili, že to vyjde.
Asi to nevyšlo. Kotel bouchá, Po úpravě odtahu, odebrání kolene, už nebouchá tolik, záleží i na počasí. Odtahový ventilátor nemáme. Ale kotel začal bouchat u hořáku. Dopravník sype pelety až je přívodní hadice plná, nevypíná. Poté buď vyhlásí chybu ALARM start, nebo bum a vysypou se pelety. Po vypnutí, restartu , kotel naběhne, topí. Po čase si opět bouchne.
Na zálaznické lince Atmos (servis nedělají) doporučili obrátit se na instalačního topenáře. Topenář je mimo (nemoc).Je to na nás, zima se blíží. Na co se podívat ?
1: Kde najdu senzor naplnění hadice přívodu pelet, pokud je? Nebo jiné čidlo, které brání naplnění hadice, zastaví šnekový dopravník.V návodu sem nenašel.
2: Pomůže k lepšímu spalování a odtahu nastaveni vzduchové klapky ventilároru na hořáku?
případně na kolik mm. klapku otevřít? By dobře spalovalo, ale nezahltil se komín.
Děkuji i za každý jiný nápad.
JK jindrich krivka @jindrich.krivkačást odpovědi již máte. Další třeba po telefonu a po obdržení fotografií. Na ACD nic nenaleznete. Řídící jednotka se stará o zapálení hořáku a kontrolu provozu otopné soustavy a kotle (teplota vody, teplota spalin, jako kontrolní údaje a provoz kotlového čerpadla).
Dobrý den, pane Dítě a všichni ostatní.
Prosím o malou radu. Mám starý otel Atmos DC25s s novou AKU nádobou na 1000l. Kotel nemá integrovaný termostat pro „samovypnutí“ při dohoření paliva, což mě netrápí, jelikož mám externí termostat pro vypínání na výstupu. Zajímalo by mě ale, jakou teplotu nastavit na tomto termostatu, aby se kotel vypnul právě ve chvíli, kdy je již jisté že se nepřehřeje a zároveň dokáže uchovat žhavé kousky dřeva uvnitř pro následný zátop. Když se zeptám jednoduše, jak prosím docílit tzv „stáložáru“ (jako u nových kotlů) na mém starém kotli. Předem děkuji za odpověď.
Tom
Dobrý den mám kotel Atmos naložím dřevem a do hodiny je vše vyhořeli čím to je ?
LZ Lukas Zamykal @lukas.zamykalTechnik, který uváděl kotel do provozu, tak měl, buď podle parametrů komína a nebo na základě změření teploty spalin a komínového tahu seřídit primární a sekundární vzduch, případně navrhnout škrtící klapku do kouřovodu, či montáž regulátoru komínového tahu.
Takto vám mohu, ale jen naslepo, navrhnout odzkoušení tohoto: na tyčkách klapek primárního a sekundárního vzduchu si označíte, vrubem pilkou na kov, polohu. povolíte zajištění, zasunete tyčku nadoraz a u primárního vzduchu jí povytáhnete jen o 3 až 5 mm a u sekundárního vzduchu tak na centimetr, až 12 mm. Je to jenom naslepo. Pokud to nepomůže, tak dejte tyčky do výrobní polohy a zavolejte si toho, kdo kotel instaloval.
Po zátopu a rozhoření je potřeba komoru nakládat plnou a dříví mít tak o hrubosti 4 x 4 cm, až 10 x 10 cm. Ti, co topí bez akumulace, tak po prvním přikládání používají i hrubší polena. I kulatinu D 8cm je dobré rozštípnout na půl. Lépe se do ní dostane oheň, než když odhořívá na povrchu. Plná komora by měla vydržet tak 2 až 3 hodiny při topení do akumulace. Při přímém vytápění samozřejmě déle.
Dobry den, prosim o radu. Mam druhym rokem Atmos ac16s, trojcestny ventil esbe ,(patrona 70)+ cerpadlo, 2 aku nadrze dohromady 1500l. Vse funguje jak ma, jen me zajima odchylka teploty na kotlovem teplomeru a na vystupni vody z kotle. Pri provozni teplote na kotli 87 stupnu je na vystupu z kotle o 8 stupnu mene (teplota vystupni vody merena dvema teplomery, ktere se lisily o 1 stupen).
Je tedy mozne, ze teplomer na kotli neukazuje presne, nebo by to mohlo byt i necim jinym?
Nadrze vytopim max na 82 stupnu, kdyz drzim teplotu na kotli na 90 stupnu.
Dekuju moc za odpoved
DH D H @davehTeploměry máte v jímce? Osobně, když nám pochybnosti o přesnosti teploměru, tak vyndám měřící sondu z kotle, vložím ji do horké vody a překontroluju ponorným digitálním teploměrem. vzadu na teploměru je možnost teploměr zkalibrovat otočením šestihranu.
Dobrý den prosím o radu, mam kotel Atmos DC50 S a mam problém s nastavením vzduch a když se kotel nahřeje na 80-90 stupňů kotel při vypnutí ventilátorů občas foukne kouř ze zádu přes klapku vzduch tzv. bouchne.
Předem dekuji za rady. Děkuji Beran
OB Ondra Beranys @ondra.beranysZkuste troch zvětšit mezeru na uzavřený klapce pomocí stavěcího šroubu na ní. Rovněž je dobré, aby ventilátor vypínal o něco dříve, než se klapka dostane do uzavírací polohy. Pokud netojíte do akumulace, tak zmenšete odsazení regulace primárního vzduchu. Cca o 2 až 3 mm zasuňte tyčku ovládání přívodu vzduchu do vrchní komory. (tyčka D 12mm pod výstupem vody z kotle, zajištěná šroubkem M5 a zajištěný matkou na klíč 8 mm.)
Dobrý den. Chtěl jsem se zeptat na toto čidlo. Když mám již natopený dům na optimální teplotu (dle manželky 22st), rád bych, aby už veškeré další teplo šlo do AKN. Když toto čidlo nastavím na 60 st. přestanou pracovat čerpadla, která honí mixovanou vodu do domu a předpokládám, že pak všechna horká voda od kotle nabíjí AKN. Teploměry pak stoupnou k 60 st. Dotaz tedy je, jestli chápu dobře princip a můžu to takto používat. Když pak dům vychladne stočím to zpět na 30 st. a dům to průběžně temperuje. Další dotaz je, jestli se vyplatí pokračovat v topení i při vyhřátém domu do AKN třeba na 90 st? Myslím si, že pak už ale nebude žádná studená voda na mixování s horkou že? Děkuji za odpověď.
Dobrý den pane Dítě, máme druhý rok kotel Atmos dc18s, topenář nám ho vloni seřídil , ale i když topím úplně suchým dřevem, kotel dehtuje , nejdou otevřít dvířka ani roztápěcí záklopka, vždy se do rána slepí dehtem, taky dřevo neprohoří, v popelu je hodně větších kousků ohořelého dřeva...děkuji za radu , Krejčová.
KK Květoslava Krejčová @kvetoslava.krejcovaPaní krejčová. Pokud nemáte zapojení kotle s akumulační nádrží, tak v této době vám kotel zřejmě padá často do provozu bez ventilátoru. Pokud nemáte do domu odběr aspoň 10kW, tak s tím nikdo toho mnoho nenadělá. Napište ještě jaký máte komín a jaké máte zařízení na ochraně zpátečky. Víte, bez znalostí podmínek provozu nelze toho mnoho poradit. Můj telefon je 774037388
Dobrý den, mam kombi kotel dc18sp, acd03, aku nadrze, ladomat, smesovani do radiatoru podle ekvitermu. Ke kotli mam jeden navod, k ACD03 druhy. Nejsem si jist nastavenim výkonu. Kdyz na mechanicke regulaci tahu nastavim otocnym koleckem výstupní teplotu 85 °C jaká by mělá být hodnota parametru P02 (kotel) Měla by být o pár stupňů níž než je nastavená hodnota na tom otočném kolečku? Nebo je to třeba nějak odsledovat a odladit? Doporučená hodnota parametru s AKU je 90°C.
AC And C @and.cACD 03 jste si instaloval sám a nebo proškolená osoba v Atmosu? Osobně doporučuji kotel řídit z jednotky ACD. Řízení je pohodlnější a přesnější. Pokud nemáte předělané zapojení řízení kotle přes ACD, tak na ACD ani nemůžete nic, co se týká kotle nastavovat. Vy pak ovládáte nanejvýš kotlové čerpadlo a možná zapálení hořáku. To se ale nejsem jistý. Kotle zprovozňuji jako řízené regulací. Jasně! Hořák se spouští na základě zjištěných teplot v akumulační nádrži a to přes řídící jednotku hořáku. Hořák si přitom kontroluje i maximální teplotu v kotli a kotlový termostat spíše slouží pro kontrolu maximální teploty při topení s ruční obsluhou, tedy topení dřevem.
Dobrý den, mám dotaz ohledně odtahoveho ventilátoru. Mám DC25SP druhým rokem. Když nastavím na kotli požadovanou teplotu při topení dřevem cca 85 stupňů a spalinový termostat mám nastaven nad minimem a ventilátor vypne tak jestli je to pro kotel dobře nebo je lepší když ventilátor jede pořád. Jsem začínající Atmosák tak jdu pro radu ke zkušeným👍😀
JP Jan Pražák @jan.prazakMáte akumulační nádrže a nebo topíte přímo do radiátorů?
Dobrý den pane Dítě,
v létě mi topenář poupravil kotelnu a musím říct, že od první zátopu vše konečně funguje jak má (vloni jsem s Vámi řešil několik problémů - přetápění kotle, které se odstranily až úpravami - posun laddomatu za kotel, paralelní zapojením AKN a dalšími). Zaujala mě jen jedna věc - počkal jsem si u čerpadel, která ženou vodu do podlahovky (míchání WILO). Zpátečka pod 20 st., a již ohřátá voda z kotle. Myslel jsem si, že míchání probíhá tak, že studená ze zpátečky se smíchá s horkou z kotle (počítám tak 70-80st) a do podlahovky už jde pouze tolik, kolik si nastavím na směšovacím ventilu. Když jsem nechal ruku nad ventilem, kde by už měla být striktně namíchaná teplota, překvapilo mě, že čerpadlo vhání i dost horkou vodu (skoro jsem neudržel ruku) v jakoby pulzních intervalech. Po vteřině možná dvou už se to ustálí a jde tam nastavená teplota. Chci se zeptat jestli je to normální a jestli to nemůže nějak poškodit podlahové vedení (jednorázové vpuštění vody o teplotě možná i těch 80 st.). Děkuji Vám za odpověď.
JK Jan Konečný @jan.konecny624Pro zabránění tohoto nebezpečí je dobré mít na potrubí pro podlahové topení příložný termostat, který je nastavený na 40 až 45°C a zapojený tak, aby při dosažení této teploty vypnut čerpadlo okruhu. Toto používáme i u systémů ovládaných dražšími regulacemi. Je to něco jako záchranná brzda.
Dobrý den, rád bych se zeptal jak docílit stejných teplot v akumulační nádrží tzn. aby dole i nahoře byla stejná teplota například 90°.Já to mám tak že v horní části nádrže je max. 75C. a dole 50C. Zapojení kotle a nádrže je prakticky stejné jako zde na videu od Regulusu (nemám podlahovku jako je na videu).
https://youtu.be/EpzIsXakfUY?si=c4ExEHCA…
Jediná možnost jak promíchat nádrž a vyrovnat teploty je pustit celý okruh přes bojler a vyřadit ostatní stoupačky z celého topného systému. Tímto způsobem ale nahřejí nádrž na maximálně 75°/65° protože se neodvážím přes bojler pouštět větší teplotu, myslím že pro bojler je těch 75° hraničních. Předem děkuji za názory.
RP Roko Prágl @roko.praglMyslím, že bojler je lépe připojit přímo za kotel , před aku nádrž. Já to tak mám, mám tam čerpadlo a el. ventil ( bez napětí vypnuto). Pokud chcete mít v nádrži více než 75 st. musíte dát patronu nebo směš. ventil na vyšší teplotu. Teploty v nádrži se nebojte! Pokud chcete mít stejnou teplotu nahoře i dole pak jedině pomocí čerpadla . Ta expanze si myslím, že je lepší na zpátečce, tolik se neohřívá. Více odborníci . Já vycházím z toho co mám doma a dobrý.
Dobrý den mám nový Atmos DC 25 S a topím v něm suchým dřevem z palet (prkna). Při vypnutém odtahovém ventilátoru mi kotel občas bouchá že až vyletí plameny ze zadního sání. Ubrat primární vzduch pomohlo jen částečně. Přijde mi že to dělá víc když jsou menší kusy dřeva hodně rozhořené a vypne se ventilátor. Prosím o radu.
Dobrý den. Jaká je prosím správná teplota spalin u kouřovodu od kotle Atmos C20 (r.v. 1998) Pokud mi teploměr ukazuje dobře tak při teplotě kotle 85C a zapnutém ventilátoru je na kouřovodu 270 - 300C. Délka komína je asi 11m a průměr nerezové trubky 15,5cm. Topím dřevem ale to asi není důležité…
RP Roko Prágl @roko.praglZřejmě nemáte možnost změření komínového tahu. Vypadá to totiž na vyšší, než potřebný komínový tah. Tento "stařeček" nemá ještě regulaci sekundárního vzduchu a proto je ho při vyšším tahu hodně. Nejlepší je regulátor komínového tahu. Vysokou teplotu spalin rovněž zapříčiňuje vrstva sazí na spodním a zedním výměníku. Boční kanály ve spodní komoře je potřeba čistit opravdu často, nejlépe při každém odstraňování popela. Zadní výměník tak 1 x za dva týdny.
Dále dochází k "odcestování" kulového prostoru k předním dvířkám. Potom vznikne mezera mezi zadní "cihlou" za kulovým prostorem a kolovým prostorem. Potom je potřeba kulový prostor posunout dopředu, za ním v mezeře vyškrábat popel a kulový prostor zatlačit nadoraz na tu zadní cihlu. Pozor, kulový prostor časem křehne. Zacházet s ním opatrně.
Kotel C20S by měl mít teplotu spalin okolo 250°C. 300°C je již mnoho. U těchto starších kotlů se dá regulovat opravdu jen uvedeným regulátorem komínového tahu a nebo škrtící klapkou, kterou je však potřeba při roztápění a přikládání otevřít.
Dobry den moc prosím o pomoc nebo radu mam dc25s 2000 aku 300 tuv vše řízeno přes acd03 loni celou sezónu topil bez nejmenšího problému včera první zátop,pec cca 15 min než dosáhl provozní teploty ale neseply čerpadla tuv a ut jen oběh laddomatu běžel jak má…následovalo dochlazení smyčkou. Zkusil jsem kotel opakovaně zapnout ale obě čerpadla ve skupině naskočila na cca 2s a vypla děkuji za pomoc
RT Roman Tvarůžka @roman.tvaruzkaVím, že návod je spíše pro techniky a laik v něm obtížně hledá tu, co potřebuje zjistit. Zkuste mě zavolat na 774037388. Jak se orientujete v menu jednotky. Myslím v uživatelském natavení a informacích o stavu jednotky. Jednotku vám zapojoval tedy technik a základy vám vysvětlil? Nejprve jste se měl obrátit na technika, který to instaloval a zprovoznil. Počítám, že jste to zkoušel a zřejmě nemá čas. Tak zkuste zavolat.
Vážený pane Dítě, vážení další uživatelé poradny,
už jsem se dost naotravoval svými nápady kolem kotle. Mám tedy regulaci sekundárního vzduchu na kyslík ve spalinách, která sice zatím trochu zlobí, protože regulátor dává signál 0-10V, kdežto servo reaguje 2-10V, ale to opravím úpravou obvodu, takže v zásadě to považuji za vyřešené,
udělal jsem navzdory Vašemu nesouhlasu i tu regulaci vzduchu primárního, respektive reguluji na teplotu spalin na konstantní hodnotu, protože tam servo primární klapky (je vyměněná za rovnou) chodí okolo 8-10V, tak to nekmitá a je to stabilnější, než jsem vůbec předpokládal - když se kotel rozehřeje, drží mi teplota spalin třeba na 225°C +/- 1°C po dobu celého vyhoření komory, když se přestaví výše, nebo níže, drží také.
A to mne nutí k otázce, na jakou teplotu spalin byste kotel doporučil provozovat. Poraďte, můžete -li.
Podotýkám:
- topím měkkým suchým dřevem, - po vyhoření zůstává jenom jemný popel,
- teplotu výstupní vody držím na 90°C nastavením kotlového čerpadla, směšování před kotlem je na 72°C,
- nevypínám kotlový ventilátor až do dohoření.
Mám zájem o plný výkon, ne však za cenu zhoršené účinnosti.
Pavel Nedbal
PN Pavel Nedbal @pavel.nedbal080To jsem zvědavý co pánové poradí.
Já jsem jen uživatel, ale aspoň napíšu můj pohled na věc. Případně mě prosím opravte. Kotel mám teprve druhým rokem.
Mě dc25s jede stabilně na 240°C. Primární i sekundární vzduch je dle továrního nastavení. Regulátor tahu na 24 Pa. Jen si malinko přisává. Topím pomerně velké kusy měkkého dřeva. 13% vlhkosti. Do aku, pořád zaplý ventilátor. V kouřovodu mám lambdu a zbytkový kyslík se pohybuje od 6 do 12%. Podle toho, jak zrovna palivo klenbuje a v jake fázi rozhoření je kotel.
Katalogově ten kotel má 89.9% účinnost při teplotě spalin 177°C. Při výkonu 27kw. Nechápu, jak se na takovou teplotu spalin ve zkušebně dostali.
Nicméně, z přiloženého grafu mám spíš takový dojem, že pro celkovou účinnost je důležitější nízký zbytkový kyslík ve spalinách, než teplota spalin. Pokud vím, tak vyšší teplota spalin je zase dobrá pro životnost komína.
Po přečtení článku níže mi o trochu vyšší teplota spalin příjde jako dobrá cena za to, že komín nebude dehtovat a držel bych se okolo 200-220 °C
Já možná zkusím do kotle přidat brzdiče spalin z dc30sx. Mělo by jít o stejný kotel, pouze vybavený brzdiči. Ale větší efekt snad bude mít, když se naučím topit tak, aby dřevo méně klenbovalo.
tzb-info.cz/vymeny-kotlu/20549-kde-je-hranice-pro-snizovani-teploty-spalin-spotrebicu-na-pevna-paliva
Dobrý den, mám dotaz zda toto zapojení kotle je funkční atmos kotel mám 24kw a dvě akumulační nádrže každá po 1000 litrech tak zda je vůbec vytopím a kolik by jste mi doporučili patronu do ladomatu a jak nastavit trojcestný ventil před radiátorama za akumulací. Kotel napravo už je zapojený a bude se jenom dopojovat atmos. Dočetl jsem se že expanzní nádoba má být 5-10% celého systému tak jsem chtěl pravou expanzi(u akumulace) 200l a ptám se kolik má být ta levá. Předem děkuji za odpověď.
MM Martin Mičkal @martin.mickalToto zapojení by mělo být funkční. Potrubí mezi kotlem a AN musí mát DN 25. Pro topení do AN se používá patrona 78°C, což je ta z výroby a jinak označení je na patroně a hodnotu naleznete v návodu k Laddomatu.
U tohoto zapojení počítejte s tím, že budete muset nejdříve nahřát vrchy nádrží a pak vám to bude teprve topit do domu. Nepíšete o ovládání, jak sepnutí čerpadla okruhu, tak řízení směšovacího ventilu. Možná chcete pro domovní okruh použít termostatický ventil i to je možné.
Expanzní nádoby: Nátoba č.1 je v podstatě zbytečná, jelikož kotel musíte provozovat přímo do AN, kde budete mít hlavní expanzní nádobu. Expanzní nádoby se počítají na maximální teploty (100°C kotel a AN) a Pak to je 250l. U plynového kotle to bude stačit 20l. Je to v podstatě pro okruh bez kotle na TP a AN. Pokud byste topil jen na 90°C, tak vám 200l s odřenýma ušima postačí. Větší expanzka ale není na škodu.
Vážený pane Dítě,
napadlo mne, zda by se v Atmosáckých kotlích nemělo topit obráceně - zatopit nahoře a žhavé plyny by byly taženy ventilátorem přes dřevo, které by produkovalo spoustu plynů ke spálení v dolní komoře, navíc oheň nahoře by vedl k lepšímu přestupu do stěn výměníku kotle navrchu. Přikládat by se muselo až to dole skoro dohoří a znovu zapálit nahoře - co Vy na to? Pavel Nedbal
P.S. velmi pozvolna, ale již jsem dokončil celý zamýšlený regulační systém (fotka)
PN Pavel Nedbal @pavel.nedbal080Nápad to je dobrý, ale je zde jeden problém. Když bude plyn procházet z počátku vrstvou dřeva, tak mu dřevo odebere teplo a po smícháni v trysce se vzduchem již nemusí mít zápalnou teplotu a nevyhoří. Proto je pro dobré spalování vhodnější, když je ve spodní části kulový prostor, který se rozpálí a dovede udržet zápalnou teplotu. To ale až po ohřátí plamenem z horní komory. Proto je i lepší spalování tvrdého dřeva, které dokáže vytvořit nad tryskou redukční vrstvu rozpáleného dřevěného uhlí, které přinejmenším udržuje teplotu plynů protékajících tryskou nad zápalnou teplotou. Vzduch z předehřev je vždy, nebo většinou pod úrovní zápalné teploty.
Zdravím. Víte někdo prosím, proč se u kotlů nad 25kw má škrtit horní kulový ventil laddomatu? Možná špatně chápu jeho funkci, ale nedává mi to takhle uplně smysl.
Když si představím, že mám patronu na 78°C, z kotle jde voda 85°C, tak mi příjde, že potřebuju do kotle zpět poslat "směs" cca z 90% 85 °C horké vody a 10% vody přivedené ze spodu aku nádrže (40°C), aby byl výsledek těh 78°C.
Takže se divím, že škrtím zrovna tu cestu, kterou přivádím většinu vody do kotle.
Díky
Vážený pane Dítě,
potřebuji nějaké řezy kotlem, především kanálů přívodu primárního (i sekundárního) vzduchu, dříve, nežli se do toho pustím flexou. Akceptoval jsem tvrzení, že klepka sekundárního vzduchu je opravdu na doraz - plně zavřeno, (i když tomu tak zcela nevěřím). Ale regulace sekundáru podle kyslíku funguje, tak snad ano.
Ale potřebuji mít taky možnost více škrtit primár (i když mne od toho zrazujete), protože jsem zjistil, že 5-7mm neuzavíratelná škvíra je i při zcela zasunuté tyči, což vede k zbytečně vysoké spalovací teplotě (nad 280°C). Máte nějaké řezy?
Děkuji Vám a případným kolegům zde na diskuzi
PN Pavel Nedbal @pavel.nedbal080Části řezů mám jen ty, které jsou v návodech. U kotlů řady SCxxS je přes trubku přívodu vzduchu přivařena kulatina, která brání úplnému zavření. Je viditelné kontrolním otvorem. To samé je na sekundárním vzduchu. Pokud je však na tyčce regulační klapky navařená podložka, tak uvnitř již žádný doraz není a pro zamezení úplného uzavření slouží tato navařená zarážka. U kotlů DCxxGD a GS je na primáru doraz navařený na spodní hraně otvoru pro v stup vzduchu za žárobetonové boční tvárnice horní komory. Můžu vám poslat některé návody ve formátu PDF.
Dobrý den. Mám od topenáře za úkol vypustit vodu z AKN a kotle. Právě jsem s tím začal a voda je cítit chemii. On říkal, že by to měla být čisté voda. Je ten zápach nebo spíš vůně normální?
JK Jan Konečný @jan.konecny624Nevíme, jestli při plnění byla použita nějaká chemie. To zaprvé. Za druhé. Pokud je použita studniční voda, tak ta obsahuje látky, které umožňují život bakterií, které produkují různé hnilobné plyny. Proto je velmi obtížné říci, co ve vodě máte.
Není dobré mít topení dlouho bez vody a po novém napuštění je potřeba systém důkladně vypláchnout a po zprovoznění pravidelně kontrolovat nějaký čas filtr.
Vážený pane Dítě,
už jsem měření a následnou regulaci zbytkového kyslíku ve spalinách s instalovaným servopohonem klapky sekundárního vzduchu dotáhl do konce (musel jsem použít rychlejší servo - 15mm/35s). Autoadaptivní PID regulace funguje dobře. Uspokojivě tedy dopadla provozní zkouška ohněm. Ale zaregistroval jsem v některých režimech v závislosti nastavení klapky primárního vzduchu takový přebytek kyslíku ve spalinách, že ač sekundární vzduch je servem zcela zastaven, přesto je tam i 10% kyslíku. To ukazuje na neoptimální nastavení - asi bude potřeba ještě regulovat i primární vzduch, nebo viz dále.
Dávám k diskuzi - jaké další veličiny máme řiditelné - a) teplota spalin, b) teplota vody na výstupu kotle.
Čím můžeme regulovat: 1) výkonem spalinového ventilátoru, 2) klapkou primárního vzduchu, 3) výkonem čerpadla na vstupu do kotle (resp. přiškrcováním, neznám čerpadlo s externím ovládáním výkonu).
Předpoklad: teplota vody do kotle je správně řízena trojcestným ESBE ventilem s patronou 72°C. Jako samozřejmý požadavek beru provoz kotle pokud možno s co nejvyšším výkonem, topí se do nádrží. Kotel je DC32S.
Pro výpočet komínové ztráty podle https://www.lambdacheck.de/ je uveden vzorec (lze jej najít i z jiných publikací):
(teplota spalin - 20°C) x (0,6842/(21-%O2) +0,0125)
teplota °C spalin měřená na odkouření
20°C se míní teplota nasávaného vzduchu
%O2 měřeno ve spalinách
Použitý měřič/ regulátor tuto veličinu zobrazuje (na displeji se střídá se spalinovou teplotou).
Děkuji za názory a postřehy Vaše i dalších provozovatelů.
Pavel Nedbal
PN Pavel Nedbal @pavel.nedbal080Děkuji za zveřejněnou informaci. Ovládání primárního vzduchu mě nepřipadá dobré. Pokud si s tím chcete hrát, tak bych spíše ovládal provoz ventilátoru, kde dojde k snížení množství přiváděného vzduchu, jako celku. ovládání sekundárního vzduchu bude spíše jako vyrovnání potřeby kyslíku, vzhledem k odporu proudění vzduchu palivem a množství uvolňovaného plynu. Ještě by to chtělo, aby bylo zamezeno tomu, aby teplota spalin neklesla pod nějakých 120, minimálně 100°C. To záleží na kvalitě komína, aby v jeho horní části nedocházelo ke kondenzaci. Doporučuji, abyste oslovil pana Ing. Lyčku. To je odborník pro "malé" kotle.
Dobrý den, Mám kotel atmos DC25GS k tomu nádrže 2x 750l. Teplotu vratné vody hlídá směšovací ventil s patronou 75°C. Přemýšlím nad úpravou a nevím jestli je to správné z hlediska nízkoteplotní koroze, tak píši dotaz. Při každém chládnutí kotle po vyhasnutí (tedy každý den v topné sezoně) zůstane po klesnutí teploty pod 75°C nahřátý kotel a voda v něm. Přes plovoucí zpětnou klapku okolo směšovacího ventilu se samotížně část tepla dostane do nádrží ale podle mě poměrně málo. Většina odejde komínem samovolným chládnutím. Přemýšlel jsem přidat do systému další okruh (nebo spíš bypass) s čerpadlem které by obešlo směšovací ventil a po dohoření a klesnutí teploty pod 75°C by kotel dochladilo chladnější vodou z nádrží a tím pádem bude využito všechno teplo z chládnutí. Po technické stránce vím jak to provést, jen se chci zeptat jestli je to problém z hlediska nízkoteplotní koroze. Do kotle by šla voda o teplotě menší než 65°C ale zase by v kotli už nehořelo takže žádné spaliny, jen zbytkové teplo z chládnutí uhlíků. děkuji za odpověď
JM Jan Maňák @jan.manak450Objem vody v kotli je 80l a je v ní uložena vyčerpatelná energie ( 75 - 35°C = 30°C, což je cca 3 až 3,2kWh. Pokud by bylo možné odčerpat i energii uloženou v tělese kotle, tak se zřejmě nedostanete nad 6kWh, což je energie z maximálně 1,5 kg dřeva. Proto by každý zásah pro využití této energie byl nenávratný.
Snad Vám odpoví ještě někdo jiný, aby jste se přesvědčil o nehospodárnosti investice do řešení tohoto problému.
Přeli hezký den. Zapojení je v podstatě v pořádku a pěkně udělané. měl bych jenom dvě připomínky a to je, že topenář šetřil s odvzdušňovacími ventily. Za kotel, kde je pojišťovací ventil, tak je lepší použít bezpečnostní soupravu, která se skládá z pojistného ventilu tlakoměru a odvzdušňovacího ventilu. Tlakoměr již máte na potrubí, tak by bylo vhodné přidat odvzdušňovací ventil. Než Laddomat otevře průtok od AN, tak voda cirkuluje pouze kotlem a Laddomatam. Uvolněné plyny pak převážně cirkulují v tomto zkráceném okruhu a dělají rámus. Jakmile se voda v kotli ohřeje, tak plyny jsou natlačeny do vrchu první AN a nrchem odcestují do radiátorů. Proto bych navrhoval, umístit jeden odvzdušňovací ventil i sem. (označeno na druhém obrázku) Po uvolnění vzduchu z vody by mělo vše fungovat dobře. Vidím, že máte i ACD03. Jak jste s toto regulací spokojeni? Pokud chcete něco ještě probrat, tak klidně zavolejte. Ovládám trochu i tuto regulaci.
JD Jaroslav Dítě @jaroslav.diteDobrý den,
stále tápu, jak může být řešení správné. Podle obrázku je ohřáté medium (dále jen voda) přiváděna do první AN a odtud vrchem do topného systému. To celkem chápu, nic proti tomu. Ze spodní části první AN je po prohřátí první AN odváděna teplá voda do druhé AN (do horní části) a ze spodní části druhé AN je chladná vodaodváděna zpět do kotle. Ano budiž, opět víceméně správně, nic proti tomu, osobně bych volil paralelní zapojení, ale i sériové může mít význam ve spojení s Laddomatem (Nepoužívám ho, namísto toho používám tři okruhy se dvěma nezávislými čerpadly, doposud bez automatiky ovládání, (kotlový, okruh, okruh paralelně zapojených AN (jedno čerpadlo) a topný okruh (druhé čerpadlo))). Nicméně řešení pro mě ztrácí smysl, když neexistuje odvod teplé vody z druhé nádrže do topného systému. Alespoň ho nevidím. Můžete mi nějak vysvětlit logiku toho zapojení. Děkuji.
Dobrý den pane Dítě jsem novým zatím nevím jestli šťastným majitelem kotle Atmos DC25 s s úpravou pro hořák a dvěmi akumulačními nádržemi 700+700.
Mám na doraz akumulační nádrže mám napojeny podle topenáře zapojené jako by to byla jedna velká na druhé Aku je přidělán automatický odvzdušňovací ventil, který už při prvním při napouštění nádoby neovzdušnoval až když jsem vypla voda tak začal vypouštěl vzduch.když jsme začly popit tak chvíli to bylo v pořádku a druhý den se začalo z ladomati při mísení vody z Aku a horké vody z kotle sičet a nejde to žádným instalováním ovzdušnovakem ovzdušnit.
Doraz: Je takhle propojení Aku. v pořádku
a poloha ovzdušnovaku?
Děkuji za odpověď
Dobrý den, mám kotel na pelety D25PX, kotel je seřízen na půl výkonu, nová topná soustava, připojený bojler, dům je po rekonstrukci, je zateplený a přes topnou sezónu jsem protopil více jak 10 tun pelet. Kotel mám prvním rokem v plném provozu. Chci se zeptat, dá se ještě více kotel přenastavit, aby nebyla spotřeba pelet tak vysoká? Nebo lze tento kotel přestavit na jiný druh paliva - dřevo? Děkuji za odpověď Kovařík Lubomír
LK Lubomír Kovařík @lubomir.kovarikVýrobce udává minimální výkon 4,5 kW a to by mělo jít nastavit. Hlavně musíte udržet teplotu kotle na 80st. Kotel určitě nepředěláte. Buďte rád že nemusíte zatápět.
Dobré odpoledne, pozvolna přemýšlím nad výměnou starého prohořívacího kotle (viadrus hercules U 26 bez AN) provozovaného na dřevo bez TUV (řešeno samostatně) za jednu z variant zplynovacího kotle dřevoplyn standard/generator special (tzn. DC 32S / DC 32GS). Prostorově po nezbytných úpravách bude možná 1x1000 AN. Provoz kotle chci využívat na max. (neustále je někdo doma), ale potřebuji zachovat jednoduchost ovládání a minimalizovat frekvenci/náročnost přikládání. Mám 2 dotazy:
1) Provedení horní a spodní komory mne vede k prefernci DC 32 GS, ale katalogové informace k době hoření k DC 32S. Jaké jsou reálné/provozní výhody DC 32 GS?
2) Pomůže náhrada klasické (elektromechanické) regulace výkonu nějakou dražší variantou (ACD03, popř. 04) k vyššímu komfortu ovládaní, snížení frekvence přikládání atp.?
Děkuji za myšlenky a reakce.
už ty kotle nejsou co to bejvalo
Dobrý den, v současné době topím Dakonem DOR 25 max, který táhne dvacátou sezonu, a přemýšlím, čím ho nahradit. Líbil by se mi Atmos, který dokáže jet jak ne uhlí, tak na dřevo. Jaké jsou zkušenosti s provozem uhelného Atmosu na dřevo ? Uvažuji tak 2/3 sezony pálit uhlí, zbytek dřevo. Nechci kotel čistě na dřevo, s tím je práce a nejsem nejmladší. Mám zahradu a kousek lesa, většinou to dá tak 5 metrů dřeva ročně, někdy i víc a to je třeba nějak zužitkovat. Samozřejmě bych kotel doplnil akumulační nádrží. Lze tedy v uhelném Atmosu používat jako náhradní palivo dřevo delší dobu a jaká je účinnost ? Nebo dřevo prodat a jít do automatu ?
SK Stanislav Král @stanislav.kralKombinovaný kotel provozuji již od roku 2008 a topím jak dřívím, tak uhlím. Vytápím stoletý dům (steny cihla 60 a 45 o rozměrech 11 x 20 m Pokud topím dřevem, tak spájím cca 30m štípaného rovnaného dříví. Délka polen je u většiny těchto kotlů podle výkonu od 25 do 50cm. Já mohu používat polena 32 cm. Samozřejmě provoz s akumulacema je o mnoho lepší, obzvlášť v přechodném období, kdy topíte i každý druhý a nebo třetí den. Chce to jenom správně spočítat podle ztrát domu. Při topení dřevem je výkon o něco menší a je dobré mezi dobou pro přikládání zkontrolovat kotel, případně sešťochat dříví dolů. Uhlí je nejlepší bílinské (Ledvice). Mostecké se dá rovněž použít, ale má nestálou kvalitu a více popela. Dobře se topí 2" briketami. Pokud budete ještě něco potřebovat, tak se ptejte.
JD
Vážený pane Dítě, vážení experimentátoři s kotly Atmos,
dotazuji se, zda nemáte někdo zkučenosti s naprogramováním lambdamodulu LambdaCheck® Stand 10/2022 z Německa od p. Haralda Busse https://www.lambdacheck.de/index.html
Měří to lambda v %O2, ukazuje i teplotu, dává to nějaký signál, ale já se schromlými starými prsty nejsem schopen to pořádně naprogramovat - chci to připojit k táhlovému servu Belimo 0-10V pro řízení sekundárního vzduchu. Také příliš nerozumím strojovému překladu textu z němčiny.
Přikládám obrázky toho přístroje.
Poradí někdo?
Dobrý den pane Dítě, jsem čerstvým majitelem kotle Atmos, konkrétně DC 25GD. Moc vás prosím o několik odpovědí. Kotel mám instalovaný včetně laddomatu, trojcestného ventilu a 2* 750l akumulačních nádrží.
Otázka 1) je v pořádku, že se mi nikdy nevypíná laddomat? Konkrétně, po dohoření paliva a ochlazení vody v kotli mi neustále laddomat honí vodu do nádrží a tím je ochlazuje. Nevypne se ani po stisknutí tlačítka "vypnout" na kotli. Musím na sílu vytáhnout kabel z kotle.
V návodu k laddomatu je uvedeno, že bych jej měl ovládat pomocí knoflíku kotlového termostatu. Ten ale nic nedělá. Jedinou funkci kterou tento termostat plní a co dokážu vypozorovat je, že po zahřátí kotle mi vypíná ventilátor. To je vlastně má druhá otázka, zda je to takhle v pořádku? Neměl bych ventilátor ovládat knoflíkem spalinového termostatu?
A poslední dotaz: při vytopení kotle na provozní teplotu mi laddomat pošle teplou vodu nejprve do nádrží, po několika minutách se teplá voda dostane až k přiloženému čidlu tepelného termostatu, který ovládá oběhové čerpadlo a vodu žene do radiátorů. Jenomže když mi toto čerpadlo sepne, okamžitě mi začne vytahovat studenou vodu z nádrží, která ochladí vodu z kotle a tím pádem se oběhové čerpadlo, vlivem poklesu teploty vypne. A tento proces se opakuje pořád dokola. "Normálně topit" začnu asi po dvou hodinách. Klidně přiložím fotky/videa pro lepší představu.
Budu vám velmi vděčný za vaši odpověď, nebo o radu kteréhokoliv člena tohoto fóra. Děkuji.
Dobrý den pane Dítě,
před časem jsme spolu řešili nový kotel DC 18 SP v naší novostavbě RD, kde jsem topil pouze dřevem (viz. https://forum.tzb-info.cz/144405-atmos-z…
Nyní jsme konečně pořídili i hořák A25SP. Opět jsem byl zaškolen a byl odborně zprovozněn. Trápí mě ale stále stejná věc - ty dvě akumulace 750+750 l absolutně nejsme schopni natopit. Vypadá to tak, že peletky jedou, mám stažený michání z čerpadel na 30 st. pro podlahové vytápění v přízemí na na 35 st. pro radiátory v patře. Peletky jsou rychlejší než dřevo, takže teplo jde do okruhů rychleji. Po 10h mám v baráku 24 st, žena nevrlá, že je jí vedro a musíme větrat. První akumulace nahoře žhavá, že neudržím ruku, dole nic (mám tam teploměr a ukazuje 20 st. Druhá akumulace také 20-25 st. Abychom se doma neupekli, řeším to stahováním kotlového termostatu na min., kde pak hořák vypíná při dosažení teploty 80 st. Pokud chci hořák vyřadit úplně, otočím termostat na úplné minimu, peletky dohoří a pak dávám kotel z II na 0. Vážně už si nevím rady, topenářská firma, která to zprovoznila tvrdí, že je chyba v projektu. Topenář, který to sestavoval (nebyl to ten samý, co to zprovozňoval) dal laddomat 2,5 m od kotle, takže jsem domluvený, že to v létě předělá. Snad to bude důvod toho pochybného provozu, protože jestli ne, neumím si představit, jak bude další topná sezóna vypadat. Musí přeci existovat mechainsmus, při kterém už teplo nejde do baráku ale pouze do akumulaček, které po natopení pouští teplo zpátky do domu. Ne jako to mám teď, že kdybych chtěl akmulačky natopit, tak mi to bude trvat měsíc a v domě budu mít 40 st.
Díky za odpověď.
JK Jan Konečný @jan.konecny624Pošlete mě na jaroslav.dite at seznam.cz Fotky zapojení Pokud jste je dával na TZB info, tak se mě nechce něco hledat. Pokud nebude zapojení z fotek jasné, tak mě ho budete muset popsat.
Přeji dobrý den a dovoluji si obrátit se s následujícím dotazem. Mám kotel Atmos C18S a pokud klesne teplota v místnosti cca pod plus 10 stupňů, nespouští se odtahový ventilátor, ať jakkoliv manipuluji Spalinovým termostatem, případně Regulačním termostatem (kotlovým).
Ventilátor se rozeběhne až po zahřátí kotle. děkuji za odpověď! Dvořák
LD Libor Dvořák @libor.dvorak044Zavolejte, poradím. Na psaní je to dost dlouhé. 774037388
Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jestli je možné udělat výměnu otočného roštů za rošt pevný?
Co by to vše obnášelo.
Děkuji za odpověď
Dřimalka
PD Petr Dřimalka @petr.drimalkaPokud myslíte, že by jste do kotle místo otočného roštu vložil trysku, tak to je technicky velmi těžko proveditelné. Co vás k této úvaze vede? v kombinovaném kotli topím pouze dřevem již několik let a nevidím důvod k takovému zásahu.
Dobrý den, nevíte prosím kde sehnat "dílenský rozkres" kotle Atmos C30S ? Začal nam někde vzadu dole tect do popelníku a chtěl bych vědět jak je to tam dělané... Příp. řešil to už někdo ? ( Na náčrtcích v "Návodu" ta konstrukce není patrná.) Děkuji
JN Josef Novák @josef.novak229Ještě se zeptám. při jaké příležitosti začal kotel téci? Těleso kotle je namáháno tehdy, když nabobtnalí roštové díly korozí a tlačí na boky. potom může dojít k tomu, že nějaký svár povolí. Většinou se ale rozlámou betonové kostky, mezi kterými je rošt uložený.
Dobrý den, vlastním kotel Atmos DC32S, nový komín 9,5m-pr.180mm, 2x1000l nádrže, nemám Ladomat, topím převážně borovicí, vyschlou 2roky, na vývodu spalin je regulátor tahu,
topím třetím rokem, celkem již vše vychytáno....?
Ale letos se mně poměrně dost zanáší komín, včetně přívodu 60cm trubky od kotle ?? Musím vymetat za 2-3 týdny, což myslím není dobré.... Zřejmě bude nutné seřídit prim. a sekud.vzduch - poradí někdo, jak nastavit..?
A jak prosím uvádí manuál, rozumím tomu dobře, že tyčka se zasune na doraz = 5mm, a poté
přidám zvolené mm ?
Děkuji za každou radu ! Jiří Prouza
JP Jiří Prouza @jiri.prouzaPíšete, že nemáte Laddomat. 4í a na jakou teplotu ovládáte teplotu vratné vody a jakou máte výstupní teplotu. Jinak doporučuji profouknout tlakovým vzduchem kanálky v trysce a pročistit přívod primárního vzduchu. Jaké máte saze v kouřovodu a v komíně. Z měkkého kůrovčáku je větší úlet šupinek.
Dobrý den mám Atmos C25ST po výpadku el.proudu se kotel nahřeje a akumulační nádrž také ale radiátorů jsou vlažné a smešovaci ventil vůbec nespíná a když ho prepnu na ruční ovládání okamžitě zhasne ladomat a čerpadlo voda na okruhu mě ukazuje 75 stupňů ale radiátory jsou furt vlažné předem děkuji za jakoukoli odpověď.
Dobrý den, mám dotaz ohledně kotle Atmos a celkově topné soustavy.
Momentálně rekonstruuji starý dům z 60. let, plná cihla, nová plastová okna - 3 sklo, strop půdy a podkroví bude zateplen 30-40 cm foukané minerální vaty. Obytná plocha cca 160 m2, 2 patra, výška stropu je cca 2,2m.
Topit budu do podlahového topení. Navržený kotel je Atmos DC 18 S na dřevo, akumulační nádrže 2x 500l + boiler 160l.
Můj dotaz je, jestli je výkon tohoto kotle dostatečný?
DP Daniel paleček @daniel.palecekNení, máte TZ kolem 9kW tudíž potřebujete kotel kolem 25-30kW a akumulaci 2m3, nejlépe jednu s prutokovym ohřevem TUV a bojler odeslat do říše snu- neboť totálně rozhazuje stratifikaci a má poloviční využití oproti průtoku.
Zdravím, mám kotel DC22s rok výroby 2005. Podařilo se mi "usmažit" teploměr značným přehřátím kotle po selhání regulace (po vychladnutí, restartu a pozvolném natopení se kupodivu zdá být vše ostatní v normě). Náhradní teploměr už mám, ale nerad bych něco zbytečně dál poškodil. Po zvednutí krytů vidím "vodič" k čidlu, vytáhnout nejde a vedle jsou vsunuty další dva vodiče zjevně vedoucí ke spalinovému a kotlovému termostatu na panelu (nevím k čemu tam jsou a vypadají, že by se naopak volně vytáhnout nechaly). Abych nezapomněl, sejmul jsem ještě pružinovou pojistku, která vodiče zajišťovala uvnitř otvoru "trubky". Prosím jak dál. Děkuji
JK Jiří Košina @jiri.kosina566Zavolejte na 774037388. Nemá cenu něco na slepo popisovat. nejlepší to je přes ten telefon.
Vážený pane Dítě,
možná si vzpomenete, měl jsem ze začátku s Atmosem problémy, pak jsem ho nějak uklidnil s tím, že budu experimentovat a zkusím ho vylepšit.
O.K., čekám na frekvenční měnič pro 1f motor, to má čas, ale už jsem si opatřil lambda sondu a k ní zobrazovač a převodník na 0-10V (alt. mA). Tu už mohu provozovat.
Problém před lambda instalací je hledání vhodného místa, které bude reprezentativní pro měření. A při té příležitosti jsem kotel DC32s začal prolézat a nemůžu na některé věci přijít:
Spalovací komora: nahoře vzadu klapka pro přímý odtah pro roztápění a odvod dýmu při přikládání. Vpravo od ní přívod vzduchu, patrně primárního, jak jinak. Nic jiného ve spalovací komoře jsem nenašel. V dolní komoře - nad stříškou nic, pod stříškou otvor trubky, který prochází dutinou viditelnou při odšroubování litinového horního krytu, vede při pohledu z levého boku vlevo do do silného plechu. Kam vlastně? Ta zadní strana je nerozebiratelná s výjimkou vyjmutí ventilátoru. Tam již voda asi není? Kde je sekundární spalování a kam ty spaliny, (nežli projdou otvorem v levé straně do ventilátoru,) vedou ? Na pravém boku jen šroubkem přichycený malý kruhový kryt, pod ním je vidět deska od táhla primárního vzduchu.
V dokumentaci ke kotli žádné schéma vody, vzduchů, ani spalin ani není.
Za pomoc předem děkuji.
Pavel Nedbal
PN Pavel Nedbal @pavel.nedbal080Osobně bych se do tohoto nepouštěl. obzvlášť, pokud je váš kotel starší a nemá regulaci sekundárního vzduchu (zelená šipka). Pokusil jsem se najít vhodný obrázek a doplnit ho. 4erveně je průchod procesu spalování a tok spalin kotlem. Modře je porostor pro předehřev spalovacího vzduchu a cesta do tryska. Primární vzduch je tam, kde jste uvedl a do řezu nešlo zakreslit. Vodou vyplněný prostor je světle modrý.
Dobrý den, kotel Atmos DC 32 s, na zadní vnitřní straně vpravo nahoře jsem objevil propálenou díru, je možné nějak opravit?
MV M V @m.vMůžete to vyfotit? Normálně je totiž vpravo nahoře přívod primárního vzduchu.
Dobrý den, tak dnes se mi poprvé povedlo přetopit kotel (DC 18 SP, laddomat, 2x akumulace 750l). Naložil jsem plnou komoru dřevem a odjel. Kotel už byl roztopený kolem 90 st. dřeva tam byla poslední třetina tak jsem doplnil. Po návratu nešel ventilátor, teplota byla 85 st. a nešlo ventilátor sepnout otočením kotlového termostatu na max. Mrknul jsem tedy na pojistku a byla vyskočená. Zastrčil jsem jí zpět a ventilátor se spustil. Je to poprvé, co se to stalo tak snad už se to nebude opakovat. Dotaz zní - je to normální? Může se to čas od času stát? Myslel jsem si, že se to stát nemůže dokud nejsou natopené akumulace (to se mi zatím prostě nepodařilo a asi nikdy nepodaří - možná až bude venku 20 nad nulou:))
JK Jan Konečný @jan.konecny624Bohužel nemohu se zpětně podívat na vaše zapojení. Jinak je potřeba, aby vám kotel po vypnutí ventilátoru nemohl setrvačností s teplotou vystoupat až nad havarijní teplotu. Je mužné, že jste měl špatně nastavenou polohu termostatu ovládání ventilátoru podle teploty vody. Pak je, pokud je větší komínový tah, potřeba mít správně nastavenou délku řetízlu na klapce přívodu vzduchu. Zde by mělo dojít k uzavření při teplotě nad 90°C. Máte li fotky zapojení, tak mi je pošlete na můj e-mail.
Jaroslav Dítě v tom kotli se moc nevyznám potřebovala bych někoho z okolí kdo by přišel a co podíval se na to v zimě jsme mrzli ten kotel to nevytopi už přemýšlím že ho zruším a koupím něco jiného
Dobrý den, mám dotaz, na který se asi nedá odpovědět takto od boku, ale zkusím. Začal mám téct kotel Dakon DOR F 25 MAX, deklarovaný výkon 27 kW. Nemáme akumulaci a topení je samotíž. Starý patrový dům cca 100 let, nezateplený, stěny 45 cm cihla, radiátory poctivé litinové, objem vody v okruhu cca 400 l. Dosud jsme kotel provozovali do 70 stC, jinak bylo doma nesnesitelné horko. Tedy kotel byl přidušený. Teď bych chtěl přejít na Atmos C18S 20kW. Pokud máte zkušenosti, bude tato volba vhodná, nebo raději C25ST 25 kW? Raději bych ten slabší i kvůli omezenému prostoru v kotelně. Jde mi o to, jestli je lepší slabší kotel, který jede na vyšší výkon, nebo silný kotel, který musím dusit. Akumulace není, ani není prostor. Obávám se, abych se nedostal do situace, kdy C18ka nebude schopna dostát provozních teplot. Děkuji za názory.
DL Daniel L. @daniel.lAtmos potřebuje akumulaci protože aby dobře spaloval potřebuje výstupní teplotu aspoň 80st. Bez akumulace ho zničíte jako ten Dakon.
Dobrý den, včera jsem se u známého celý den trápil s nastavením Atmosu. Je to DC25S, ACD 04., akumulace cca 2000L,,ladomat, čerpadlo TUV a jeden topný okruh hnaný čerpadlem s trojcestnym servo ventilem. Při natápění nádrže je to v pohodě, část teplé vody jde do domu a zbytek po nahratí okruhu do nádrží. Obě čerpadla jsou v chodu asi jak mají, ale jak kotel dohoří, tak se vypne i čerpadlo topného okruhu a zavře se trojcesťák. Nepřišel jsem na důvod. Čidlo v nádržích ukazuje cca 80°C, když otestuju servo, nebo čerpadlo, tak reagují jak mají, ale v automatice to prostě to teplo z nádrží nevybírá. Nějaký nápad?
AŠ Aleš Ševců @alexsPS: pod kapotou to má dvě jednotky AD 03,je to připravené na peletky, ale hořák není nainstalován, základní nastavení 37003
Mám kotel Atmos dc18 s a nemůžu vytopit barák ventilátor jede a nevypíná přikládáme co hodinu a půl byl tady topenář že ventilátor vypne až bude kotel na 90 ° ale to se mi ještě nepodařilo jen na 80 děkuji za radu
LB Ludmila Biharyova @ludmila.biharyova984Zde se na dálku nic poradit nedá. Obzvlášť, když neuvedete základní věci. Před koupí kotle je vždy potřeba vědět něco o tepelných ztrátách domu a o otopné soustavě, pokud je použita ta původní a tomu přizpůsobit kotel. Rovněž je potřeba znát parametry komínu, který pak svým tahem ovlivňuje provoz kotle. Jediné řešení je, že si seženete topenáře, který má s kotli Atmos zkušenosti a dokáže ho seřídit a nebo zodpovědně říci, že jste zvolili špatný kotel. Ten, co u vás byl, tak konstatoval skutečnost. Jestli se zabýval dalšími okolnostmi, to neuvádíte. Zřejmě ale neviděl s použitím tohoto kotle vyhovující řešení. Přikládání co hodinu je ale zřejmě přehnané. Pokud po roztopení naložíte plnou komoru, tak by mala dvě až tři hodiny vydržet hořet. Zřejmě se ale snažíte z kotle vytáhnout maximum a potom kotel pracuje s nižší účinností. Jen pro přibližné srovnání, tak by jste v kotli měli při plném výkonu spálit za hodinu cca 5kg dřeva.
Dobrý den ,mám kotel ATMOS C 25 ST .Po výpadku proudu se kotel přehřívá a nepouští nahřátou vodu do akumulačních nádrží .Prosím o radu .Děkuji
ZD ZDENĚK DVOŘÁK @zdenek.dvorak483Zavolejte 774037388
Dobrý den, včera mi elektrikáři nainstalovali záložní zdroj Astip Elston UPSj 350 S Bez baterie (dokoupena autobaterie 60Ah). Chci se zeptat, jestli existuje možnost otestovat zdroj "na nečisto", abych měl jistotu, že v případě výpadku elektřiny budou čerpadla fungovat. Napadá mě např. když bude dřevo již dohořívat tak vypnout kotel a zkusit, jestli poběží oběhová čerpadla a předpokládám, že by měl běžet i Laddomat. Mám kotel DC 18SP, nyní topím pouze dřevem. Děkuji.
JK Jan Konečný @jan.konecny624Jestli to máte dobře zapojené tak stačí vytáhnout zdroj ze zásuvky. Kotel by měl přejít na zálohu.
Dobrý večer, mám ATMOS AC25S , při topení dřevem je vše v pořádku, ale při topením uhlím, mám ořech 2, ano vím má být hrubší, ale otázka zní. Kotel nemohu pořádně roztopit na oněch 80-90st, stále se mi drží něco pod 80, patrona nastavena na 78C. připadá mi, že onen ořech 2 je poněkud jemný a ucpává stávající rošt, který tak neprohoří jak má, doporučil byste ještě nad stavající řošt jakýsi litinový plochý rošt pro zlepšení popsané situace. Předem díky za odpověď.
Tam co je místo na ACD
PŽ Pavel Žalud @pavel.zalud115Zajímalo by mně, s čím tato informace souvisí?
Dobrý den pane Dítě. Rád bych Vás poprosil o radu. Novostavbu RD nám vytápí primárně Kotel ATMOS DC 18 SP. Nyní topíme pouze dřevem, peleťák zatím není zprovozněn. Topenářskou firmou, která ho instalovala jsem byl zaškolen a zátop provádím dle jejich instrukcí. Nicméně nyní se "chování" kotle změnilo. První 2 měsíce jel kotel vždy s ventilátorem a držel si teplotu na úrovni 85 stupňů. Včera jsem však přišel ke kotli, byl na 90 stupních a ventilátor neběžel. Konzultoval jsem to s firmou a jejich odhad situace je, že se novostavba již "nahřála" a nyní tedy již kotel nejede naplno s ventilátorem ale na úrovni 90 stupňů ho kotel sám vypne. Mě to moc nesedí, voda v trubkách je mnohem "hlasitější", z komínu se více kouří. Na druhou stranu je ale spalování pomalejší takže nemusím tak často přikládat. Doporučili mi stáhnout termostat tak, aby kotel vypnul ventilátor na teplotě 85 st. To se mi doteď nepodařilo a kotel se vždy vytopí na 90st. Připojení je na 2x750l akumulačku (druhou jsem za celou dobu nedokázal natopit). Budu rád za jakýkoliv Váš postřeh případně ujištění, že je to v pořádku. Děkuji.
JK Jan Konečný @jan.konecny624ZAVOLEJTE HNED NA 774037388 Ne že by o něco šlo, ale mám teď čas.
Pane Dítě,jaký máte,prosím, názor na zaplnění spodní komory popelem - osobně se snažím mít co nejmenší množství popela. Díky za odpověď.
LV Ladislav Vaverka @vaverkaSpodní prostor je vlastně spalovací komorou (u kotlů s kulovým prostorem) a u kotlů na dřevo se "střechou" je i součástí hlavního výměníku. Proto jsem pro denní čistění těchto prostor a vyznačená maximální vrstva popela v návodu je opravdu ta hraniční. Popel vybírat denně a denně čistit postranní kapsy u kolového prostoru a u kotle na dřevo vyhrabovat popel i pod střechou. Zadní část výměníku čistit maximálně po dvou měsících, lépe však častěji.
Dobrý den, měl bych dotaz na zapojení přívodní šňůry kotel DC22S. Chtěl bych tam dát normální vidlici (fázi si pohlídám a doufám, že tam není žádný jiný zádrhel?).
Ale dotaz zní.. zda se bude ještě něco vevnitř zapojovat, nebo je vše připraveno a přípojí se jen ventilátor do konektoru a přívodní šnůra do sítě. (vím že v návodu je, že se nesmí osazovat vidlicí, kvůli záměně vodičů a taky vím že tam nikdy nemůžu dát rozdvojku bez zjištění fáze... protože tam je to divoké :)
JU Jaroslav Uher @jaroslav.uherKotel má kompletní elektroinstalaci. Je zde jenom jedna věc, a to je, jestli budete chtít čerpadlo kotle mít připojené do kotle tak, aby bylo ovládané spalinovým termostatem a nebo ho chcete ovládat podle výstupní teploty vody z kotle na pomocí samostatného termostatu Obojí má své výhody a nevýhody. Pokud je chcete vysvětlit, tak zavolejte na 774037388.
Kotel má na pravém boku zásuvku pro napájecí kabel, na která je u nás možné přidělat visličku, jelikož naše provedení zásuvek a zástrček nedovoluje otočení vidlice tedy přehození Z a N.
Dobrý den. Chtěl bych se zeptat, máme kotel DC25S, 2x 1000l nádrž, 250l expanzku, nejvyšší bod je na nádrži automatický odvzdušňovák-cca 2140 mm. Jaký by byl na toto vhodný tlak na kotli a na kolik mám nafoukat vak v expanzce?
MB Milos Blecha @milos.blechaTlak v expanzní nádrže se upravuje podle výšky soustavy, to je podle nejvyššího bodu topné soustavy. Pokud je soustava nižší než 8m, tak se expanzní nádoba naplní nebo vypustí na tlak vzduchu 0,8 baru ( někdo dává raději 1bar) a voda se pak v soustavě naplní na 1bar (pro závorku na 1,2baru). Jinak platí, že minimální tlak a náplň je dle již uvedeného. Pokud je soustava vyšší, tak je každý 1m 0,1baru (10m= 1bar tlaku vzduchu v EN a o 0,2 baru vyšší tlak vody, při teplotě vody 20 až 25°C.
Mám Atmos c 18 a letos jedu 23 sezonu :-) Má svý mouchy , ale už jsem si zvykl.
Mám stejný problém s Atmos 25S. Naložím do natopeného kotle dřevem a uhlím a za cca dvě - tři hodiny je vyhořeno. Na jednu stranu je to dobře, nemám starost, ale všichni kolem mi tvrdí, že večer naloží a ráno mají stále 80 stupňů. Mám třícestný ventil a 1000 litrů nádrže. Instalace odbornou firmou, nastavení dvakrát kontrolováno různými topenáři. Upřednostnil bych dopisování, klidně (a lépe) do e-mailu.
ZV Zdeněk Votruba @zdenek.votrubaMoc vám toho asi neporadím. Pokud chcete kotel provozovat v útlumu, tak musíte snížit vypínací teplotu ventilátoru a spustit dolů klapku na přívodu vzduchu do kotle. Na klapce je stavěcí šroubek, kde si nastavíte mezeru při volném řetízku tak na 4 až 10 mm. To si musíte odzkoušet. Mezera je závislá na komínovém tahu. Kotel se uvádí do klidového provozu po rozhoření posledního přiložení. Na roštu musí být vrstva žhavého. Pro takovéto topení je potřeba mít kotlové čerpadlo spouštění externím termostatem a nebo mít v kotli namontovaný bezpečnostní termostat kotlového čerpadla. Najdete na schématu v návodu TČ 95°C.
Dobrý den, měl bych dotazkekotli AC25S, na zvýšenou prašnost za kotlem , zřejmě díky odtahovému ventilátoru. Jde toto jaksi omezit.Díky za radu.
JP Jan Payma @jan.paymaMáte pravdu, jeto díky každému zátopu, když spustíte ventilátor. Komín je chladnější o neodtáhne to, co posílá ventilátor a za kotlem je v potrubí vyšší tlak než v kotelně. Do spojů kouřovodu nic nenacpete a tak je jediná, i když dočasná možnost, že spoje potrubí přelepíte hliníkovou lepící páskou. Její lepidlo ale nemá dostatečnou tepelnou odolnost a po čase se páska stejně uvolní. Toto je problém všech kotlů s ventilátorem. Když komín vychladne, tak ztratí tah a po zpuštění ventilátoru to práší. mezerou ve spojích.
Dobrý den, jsem čerstvím vlastníkem a provozovatelem kotle atmos DC25SP. Jelikož mám malou kotelnu, ale dvougenerační dům tak mám pouze akumulační nádrž jen 800l.Stalo se mi už poněkolikáté, že jsem měl vršek nádrže natopen na cca70, spodek cca45 a kotel se přetopil, že vyhodil termostat, jo a měl jsem zároveň puštěnou vodu do topení. Prosím o radu co dělám špatně. Děkuji
JP Jan Pražák @jan.prazakK tomu budu potřebovat víc informací. Neškodilo by pár fotek zapojení, nebo schéma. Zbytek bychom asi řešili po telefonu 774037388. Kotel jste montoval sám a nebo firma. Pokud to byla firma, tak ho měli seřídit tak, aby šel včas do útlumu. No, ale prohovoříme to a snad najdeme řešení.
Dobrý den, máme 2 měsíce nainstalovaný Atmos C18S s ACD03 ekvitermním řízením. Schéma 35003 a jedeme s akunádrží 1000l s vestavěným bojlerem 190l, kotlový okruh s laddomatem, topný okruh řízený 3cv se servem, pokojová jednotka ARU10.
Trochu bojuju s nastavením vnitřní teploty, protože řízení se chová nepředvídatelně. Při venkovní teplotě 0°C, nastavená vnitřní teplota 23°C, při křivce 3,0 bych očekával teplotu směšovací vody 62°C. Ale bohužel to asi nechápu správně. Řízení jede požadovanou teplotu topné vody na 45°C. A tou starou chapulu nevytopí. Nicméně jsem zkusil kotel vypnout před zatopením a ejhle, cílová teplota směšovací vody vyskočila na 70°C a pak postupně šla na 65°C. A super, bylo teplo. Jenže teď už jsem zase kotel týden nevypl a máme zase požadovanou teplo topné vody zpět na 45°C. A to je pořád stav při venkovních 0°C. Teplota z ARU10 teplotu topné vody vůbec neovlivňuje, což se mi také nezdá.
To se kotel musí restartovat každý den, aby se zrušilo průměrování venkovní teploty? A to jsem dal cvičně typ budovy 1 - lehká s nejkratším průměrováním...
Nemáte s tím podobné zkušenosti? Co dělám špatně, že nechce stabilně míchat na vyšší teploty...?
LB Lubos Bocanek @lubos.bocanekTak dejte typ 3.
https://www.atmos.eu/wp-content/uploads/…
Zdravim vas pa e Dítě, jak jsem jiz psal mám kotel AC25S , můj dotaz je jak dlouhy by asi mel byt interval pokud topim dřevem mezi schladnutim kotle a znovu jeho natopenim, nastaven kotlovy termostat na 90C vyjede kotel na cca 96C patrona je nastavena na 82C, interval trva vzdy v rozmezi 52-58 minut, a radiátory cca 2,5 hodiny než se nahrejou.
JP Jan Payma @jan.paymaNejsem pan Dítě ale jak jsem psal poškozená patrona nebo špatně zapojená soustava.
Ano vždy když přikládám uhlí prokládám dřevem, ale nyní několik nu topim pouze dřevem a ona popsána situace výše se týká pouze topení dřevem. Kde tedy může být problém odvodu tepla z kotle?
Vážený pane Dítě, mám nově kotel Atmos DC32S, a stejný problém, jako pan Babka - plně naložený kotel spálí dřevo do hodiny - se spuštěným komínovým ventilátorem - duní jak vedle jedoucí vlak (teplota spalin do 170°C. Teplota výstupní vody (na teploměru kotle) se pak pohybuje 85-90°C.
Mám vypnout ventilátor? Zastaví se pak i čerpadlo - naštěstí jsem si ho vyvedl ven do rozvaděče a mohu jej manuelně zapnout.
Teplota výstupní vody poklesne na cca 80°C, ale dřevo nehoří zdaleka tak prudce. Teplota spalin klesne na 155°C. Na vstupu do kotle je směšovací termopatrona 65°C, to je asi v pořádku. Nabíjení nádrží 4x1000l jde velmi pomalu v obou případech. Odběr vody do podlahovky je mísen servem ESBE, to je O.K.
PN Pavel Nedbal @pavel.nedbal080Napište mě na moji adresu: jaroslav.dite at seznam.cz. Napište jaký máte komín a jaké máte připojení k AN. Pošlu vám tabulku s dobou nabíjeni a výdrže AN. Máte snad trochu informaci o tepelných ztrátách domu a na jakou teplotu dům vytápíte.
Dobrý večer mám kotel Atmos na uhlí dřevo a hodně se mi rosi vevnitř a vytáhnu ho max na 50 stupňů poradil by jste mi co s tím děkuji Petra
PP Petra Primasova @petra.primasovaAsi nemáte zapojený 3cestný termostatický ventil. https://www.regulus.cz/cz/termostaticky-…
Dobrý den.Mám kotel atmos c25st kombi.Zdá se mi že kotel má velkou spotřebu dřeva.Naložím plný přikládací prostor a po 2 hodinách je komplet vyhořelý.Kotel je nastavený z výroby.Myslím si že bude problém v nastavení vzduchu.Děkuji mnohokrád za odpověď.S pozdravem L.B.
LB Luboš Babka @lubos.babkaChcete si dopisovat a nebo zavoláte? 774037388
Dobrý den, našel jsem tuhle diskuzi a chtěl bych se zeptat. Mám kotel atmos DC25GS. Aku nádrže 2x750l. Komín cca 11m průměr 200 + regulátor tahu. Zapojení bez ladomatu. Primární okruh kotel - nádrže: oběhové čerpadlo + patrona 65°C na vstupu do kotle. Z nádrží do domu třícestný ventil ovládaný servopohonem řízený regulátorem KTR + pokojový termostat. Dřevo dostatečně suché (i měřeno) tvrdé převážně jasan. Při teplotě vratné vody do kotle 65°C mi kotel jede na cca 80°C a nedaří se mi to nijak zvýšit (jedu na rychlost 2 čerpadla primárního okruhu. změna rychlosti dělá rozdíl několik málo stupnů). Teplota stoupne až při nasávání již teplé vody z nádrží (větší než 65°C, což je ale takové nepraktické, protože pak v nádržích už zbývá pouze malá kapacita. Je to tak správně, že při této teplotě zpátečky 65°C to kotel na 90°C nevytáhne? Teplota spalin je cca 150°C (měřeno příložným magnetickým teploměrem za kotlem).Předpokládám, že při použití patrony na 75°C by to těch 90°C dávalo. Zajímá mě, jestli je to nějaký problém z hlediska životnosti a účinnosti kotle jet takto na 80°C. Děkuji za odpověď.
JM Jan Maňák @jan.manak450Ano, je to tak jak píšete. Nejlepší je opravdu dát patronu na těch 75°C. Jak jsem již v diskuzi psal, tak se dá topit i tak, že se voda v AN protočí dvakrát, tady, že je do kotle brána již voda nad teplotou těch 65°C a pak se vrací do AN již 85 až 90°C. Pro provoz kotle bez AN se běžně ochrana zpátečky na 65°C používá. Pro spalování je však ta vyšší teplota vhodnější. Proto Atmos u Laddomatu používá patrony 78°C a pro kotle nad 35kW 72°C.
Dobrý den, mam Atmos 25s se dvěmi akumulčními nádobami 750L, regulátorem tahu nastaveným na 20pascal dle návodu, nedaří se mi roztoit kamna na vice jak 72s , patrona je na 60 stupňů. Tepltu spalin neznám, ale teploměr je na cestě. Rád bych kotel rozpálil na 90-100 stupňů, rychleji by se nahraly akumulační nadoby a zkrtila doba hoření. Ať zkoušim topit černým uhlím nebo suchým dřevem požadovaná teplota se mi nedaří dosáhnout. Prosím o rady. Zkoušel jsem i tah komínu snížit na 15 pa. Bez výsledku, dle jsem zkoušel přivřít na polovinu ventil kterým proudí zpět studená voda, i ventil oběhu vody v kotli a různě kombinovat, bez vysledku, napadá mě jen ta patrona. Děkuji všem. J.P. Třinec
JP Jan Payma @jan.paymaMáte patronu na nízkou teplotu. Doporučil bych použít patronu na 70, možná až 75°C. To podle toho na jakou rychlost provozujete čerpadlo při vámi uváděném nárůstu teploty o 12°C. 3erpadlo proplachuje kotel a voda potřebuje v kotli setrvat tak dlouho, aby se ohřála o požadovanou teplotu. Při dnešní ceně náhradních patron (ESBE VTC 511), která je cca 1300Kč to je docela darda. Můžete také snížit výkon na čerpadle, to ale ve většině případů mnoho nepomůže. Rovněž lze vodu ohřívat stále dokola, přičemž každé další protočení zvedne teplotu zhruba o 10°C. Pokud chcete porovnat výkon, tak by se vám voda při pouhém topení do nádrží měla z 30°C na 72°C ohřát za 4 hodiny od zátopu. To při plném výkonu. Neuvádíte přesně typ kotle. Zřejmě máte kotel AC25S. Ten by měl na černé uhlí jet jako z praku. I tak se počítá, že kotel udělá teplotní nárůst tak o 15°C, což by bylo 75°C a výstup pak 90°C. Napište tedy ještě o kotli a potrubí mezi AN a kotlem. Průměr, délka tam a zpět a počet kolen, Případně výkon kotlového čerpadla.
Dobrý den,
jdu si pro radu.
Mám Atmos C32ST, již třetím rokem. Všiml jsem si dnes při zátopu, resp. v době kdy kotel dosáhne 80 stupňů že neběží odtahový ventilátor.
Od předchůdce (mého otce) je zde přidělaný vypínač, kterým lze dle potřeby manuálně sepnout odtahový ventilátor. Dle toho vím že ventilátor je funkční a plní funkci.
Tedy mám podezření na nějaký spínací mechanismus. Ovšem do problematiky se zasvěcuji druhý den. Za každou radu budu velmi rád.
Dobry den,
uvazuji o pořízení kombinovaného kotle na dřevo a pelety DC18SP. Mam jeden topný okruh - radiátory. V kotelně již mam kondenzační plynový kotel kterým topím a zároveň ohřívám TUV. Plynový kotel bych chtěl zachovat pro ohřívání TUV případně pro topení v přechodném období. Z dispozičních důvodu potřebuj 2x AKU nádobu.
Měl bych několik dotazů.
V popisu vidím, že hořák umí automaticky startovat po dohoření dřeva. Jakým způsobem se pak přechází zpět k topení dřevem? Prostě se jen zatopí dřevem? Je nějaký rozdíl jestli start hořáku řídí samotný hořák nebo jednotka ACD03?
Z dispozičních důvodu potřebuj 2x AKU nádobu. Hořák se řídí podle dvou teplot na AKU nádrží. Jak je to řešeno pokud mám 2 nádrže. Snímače teplot musí být na obou nádržích?
Pro regulaci kotlového okruhu je lepší použít Ladomat 22 nebo kdybych měl ACD03 tak využit regulaci s z ACD03 spolu s 3cestným regulačním ventilem?
Děkuji
AC And C @and.cPo zastropování plynu bude topení peletama dražší jak topení plynem.
Dobrý den, mám nově kotel Atmos DC50S, dost často mi kouří s nasávací klapky vzruchu a někdy i dokonce vyšlehne oheň viz foto, komín má dobrý tah, není možné, že ten tah je až příliš velký a proto se toto děje? Navíc se mi nedaří udržet teplotu nad 80 C, děkuji za odpověď ( zatím řeším jako reklamaci u dodavatele, je objednaný regulátor tahu do komína)
AL Adam Lorenc @adam.lorenc932Jak víte, že máte dobrý komínový tah? To ho někdo za plného provozu, té vaší lokomotivy, měřil? Jaký máte komín, průměr a výšku. Jaký máte kouřovod? Při uvádění kotle do provozu jej někdo při topné zkoušce seřizoval? Jak dlouho topná zkouška probíhala? Jak máte kotel připojený? Máte akumulaci? Jak máte řešenu ochranu zpátečky a jak teplou vodu do kotle pouštíte?
Dobrý den,před týdnem mi topenář namontoval nový kotel atmos c15s ,po tydnu topení jsem z toho vyřízenej,radiatory topí jen některé radiátory.Předtím tam byl opoph418 samotíž a bylo to bez problémů.Poradte prosím jak správně nastavit kotel,jak topit a jestli je to dobře zapojené.Děkuji
BJ Bohumil Jelínek @bohumil.jelinekProblém je ve změně systému, kde jste přešel ze samotíže na nucený oběh s ochranou zpátečky (Laddomatem). Napište mě telefonní číslo na jaroslav.dite at seznam.cz. Mám dnes dost ježdění, ale jak budu mít čas, tak vám zvolám a budeme hledat řešení.
Dobrý den, nevíte náhodou někdo proč se po nabytí akumulačních nádrží a vyhasnutí ohně v kotli s regulací ACD04 dál už nespína čerpadlo topného okruhu i když jsou nádrže nabité. Jako pokojovou jednotku mám termostat zapojený a nadefinovaný jako spínací kontakt, která spíná a funguje dobře ale po vyhasnutí v kotly na něj regulace vůbec nereaguje, je jakoby mrtvá.
DD Daniel D @daniel.dudekDanieli, pokud se vám neozve někdo chytřejší, tak mě napište. Popište mě soustavu a napište vámi vytvořené číslo hydraulického schématu. Jednotka musí reagovat pro spouštění okruhů na stav na horním čidle AN a nikoli na čidlo teploty kotle. Vazba musí být následující: Požadavek na topení- spuštění čerpadla okruhu, který má požadavek na AN. Pokud požadavek není splněná, tak nedojde k spuštění čerpadla a je vystavený požadavek na zdroje tepla v určeném pořadí. Toto je definováno číslem hydraulického schématu. Po splnění požadavku teprve dojde k sepnutí čerpadla okruhu.
Dobrý den,
nemáte prosím někdo zkušenost jak se dostat do nastavení hydraulického schématu v regulací ACD04? Chce to heslo na vyšší úroveň, které nemám. Moc děkuji.
DD Daniel D @daniel.dudek1-2-3-4 bývá obvykle
Dobrý deň. Chcel by som sa Vás opýtať na riešenie môjho problému. Mám kotol Atmos DC 25 gs a používam ho už od roku 2002. Som z ním nad mieru spokojný, aj keď v súčasnosti mám z ním jeden problém. Pri zatápaní zapnem odťahový ventilátor a ten sa pri dosiahnutí asi 45stupňov vypne. Normálne sa vypínal pri 65 stupňov, ale ku koncu vykurovacej sezóny sa takto preorientoval. Nikdy som ešte nemal rozobratý vonkajší plašť a neviem kde by sa mohol nachádzať teplotný snímač. Nemohli by ste mi poradiť, ako na to? Ďakujem za odpoveď
Dobrý den, spalinový termostat nespíná ventilátor. Po výměně chvíli funguje, pak přestane. Už mám během roku snad čtvrtý. Prosím nenapadá Vás příčina? Technik od Atmos byl, proměřil, zapojil, po tak 5-6tem zatopení zase nejede. Děkuji za odpověď.
JK Jana Kalivodová @jana.kalivodovaDovolím něco překopírovat od kolegy. Zavolejte teď hned na 774037388 to je zakladatel.
Zdravím mám problém. Když je kotel studený voda pod 20st.tak mi nejde pustit ventilátor i když mám termostat na zátop tedy úplně vlevo.
PB Pavel Bartoš @pavel.bartos423Zavolejte teď hned na 774037388. Bude to rychlejší, než dlouhé dopisování.
Mám kotel C18S s dvěma akumulačními nádržemi. Na teplém okruhu je ventil, kterým se ovládá, kolik vody jde do radiátorů a kolik do nádrží. Tento ventil ovládám kolečkem ručně. Přemýším o nějakém automatickém pohonu, který by ovládal ventil na základě teploty vody ve vratném okruhu. Existuje nějaký postup, návod jak to udělat? Děkuji za odpověď.
VB Václav Binder @vaclav.binderKdyž je vše správně zapojené tak se nereguluje kolik vody má jít do AN a do topení. Musí být regulovaná teplota zpátečky a potom se ještě reguluje teplota do radiátorů aby jste nemusel pouštět do radiátorů vodu o teplotě co jde z kotle.
Dobrý den pane, mám problém s kombi c18s. Kotel po zatopení je v pohodě, udržuje teplotu, ohřívá topení i aku, problém při dohořívání uhlí, kdy se vypne ventilátor, kotel má snahu se přehřívat až na teplotu 110, s tím, že to i vyhodilo havarijní pojistku. Ovládače mám nastavené dle doporučení topenáře, který kotel i odborně zapojil.
MJ Miro Janis @miro.janisZřejmě máte čerpadlo kotle zapojené do kotle. První možnost je ta, že nebudete tolik otáčet vpravo spalinový termostat a že vám při dohoření pojede ventilátor déle. Druhá možnost je ta, že si pořídíte pevně nastavený termostat, který se našroubuje pod vrchním víkem do tělesa kotle a připojíte ho do svazku na kabely TČ95. Na tyto kabely můžete připojit i příložný termostat reagující na vývod horké vody z kotle. Objednávaci číslo vratného termostatu je S0053.
Dobrý den. Mám dotaz ohledně regulacni klapky tahu. Ona reguluje celkovy prisun vzduchu nebo jsou tam dalsi vstupni otvory? Nejak jsem to nikde nedohledal Děkuji
JM Jan M @fantocziZáleží na tom, jak máte starý kotel. Všechny kotle mají společný vstup vzduchu, vzadu vlevo, na kterém je regulační klapka, která omezuje přístup vzduchu, pokud se teplota kotle blíží požadovaní teplotě (natavené na regulátoru) Vzduch se z předehřívací komory dělí na primární, která má stavitelnou klapku nad hlavním přístupem vzduchu. Nové kotle mají ještě obdobnou regulaci pomocí obdobné tyčka, pod ventilátorem kotle. Vše je popsané v návodu ke kotli. Pokud máte další dotazy, tak se obraťte přímo na mě.
Přeji hezký den,
Chtěl bych vás moc poprosit o radu a pomoc. Mám druhou sezónu Atmos D25PX, jedná se o automat na pelety. Kotel funguje jak má, mám jeden topný okruh + bojler, kotel má regulaci ACD03. První sezónu jsem topil jen podle regulace. Tuto sezónu ale chci topit podle pokojové jednotky ARU30. Jednotku mám již doma, je připojená a spárovaná s kotlem. Moje otázka zní? Musím upravit hydraulické schéma? Nebo byste mi poradil jak vše správně nastavit aby vše fungovalo jak má? Hydraulické schéma kotle je 23083. Předem velice děkuji
Dobrý den,
měl bych dotaz ohledně termostatu na hlavním panelu kotle: ATMOS Kombi C15S.
V návodu se píše: Bezpečnostní termostat nevratný - slouží jako ochrana kotle proti přetopení při poruše regulačního termostatu, nebo jako signalizace překročení havarijní teploty - nutno po překročení
havarijní teploty zamáčknout
Mé amatérské dotazy jsou:
1) Před manuálním zamáčknutím je třeba odšroubovat plastovou krytku a zamáčknout tlačítko dokud to necvakne?
2) Co znamená "nevratný"? Že se sám nevrátí do původní polohy a je nutné jej pro návrat do výchozího stavu znovu zamáčknout?
3) V návodu se píše: ... slouží jako signalizace překročení havarijní teploty. Jak to mám chápat, jak to signalizuje?
4) V praxi např. zjistím např., že teplota vody v kotli stoupla nad 90 C, v tom případě termostat zamáčknu. Co to v praxi znamená, tedy co se po zamáčknutí děje? Předpokládám že teplota za nějakou brzkou dobu klesne, ale jak k tomu technicky dojde?
5) Má smysl použít tento bezpečnostní termostat i např. v případě výpadku proudu?
Děkuji za odpovědi.
M. H.
MH Milan Hořický @milan.horickyTen termostat vám vypne kotel když je překročená jeho teplota. Nevratný znamená že se sám opět nezapne a vy musíte v době kdy kotel vychladne zamáčknou tlačítko a tím se termostat opět sepne.
Dobrý den, mám kotel dc18s s úpravou na pelety. Aktuálně jsme se rozhodli topit dřevem. Trošku s tím bojují. Kotel hoří dobře, natopi se na 85° a to se udržuje celou dobu při hoření. Jen mám pocit že to nehoří úplně dokonale. Na kotli je nastaven primární a sekundární vzduch z výroby. A myslím že by toto chtělo upravit. Jaký je postup při seřizování primárního a sekundárního vzduchu?
MB Martin Burda @martin.burdaProč myslíte, že to je potřeba doladit. Napište jaký máte komín a jestli jste schopni změřit teplotu spalin.
Dobrý den, můžete mi, prosím, říct rozdíl mezi kotli DC 25 S a DC ...SX.... Díky
PU Pavel Urban @pavel.urban502Kotel DC22S je větší než kotel DC22SX. Je tam rozdíl ve výhřevné ploše a objemu násypky. Kotle DC22S a DC25S jsou v podstatě stejné, jenom v kotli DC25S jsou brzdiče, které víří průchod spalin.
Dobrý den, chci se zeptat mám Atmos dc25 s
Mám problém když přikládám má spuštěny ventilátor klapku do komína otevřenou a stejně mi většina kouře jde ven z kotle do kotelny . Můžete mi poradit co dělám špatně
Děkuji za odpověď
MK Martin Kos @martin.kos095Pokud máte kotel již několik roků. tak by bylo dobré zkontrolovat stav vrtule na ventilátoru. Stává se totiž, že když se zapomene zavřít klapka, tek že se vrtule natolik rozpálí, že se zdeformuje. Pokud přikládáte do naloženého kotle, kde není ohořené a rozpálené všechno dřevo, tak to kouří. s tím nic neuděláte. Prostě, ten odtah do množství dýmu nepobere. Pak je potřeba při přikládání pootevřít dvířka na malou štěrbinu, tak dva centimetry, aby došlo k odsáti dámu z horní komory a pak teprve nadobro otevřít. Firma doporučuje , zřejmě i z tohoto důvodu, aby přikládání bylo prováděno až v době, kdy je v komoře jen rozžhavené zuhelnatělé dřevo
Dobrý den, mám kotel Atmos C20S a už topím jen dřevem. Známý topenář mi radil přestavbu topné trysky z dc18s. Prý se ten litěný otočný rošt drevem špatně prohřívá. Jen u C20s bude trochu problém podložit trysku plechem. Zajímá mě váš názor jestli se tato přestavba vyplatí.
MV Miroslav Vacek @miroslav.vacek171Považuji to za nesmysl. Až budu mít trochu čas, tak přidám nějaké obrázek. Mám rovněž c20S a topím převážně dřevem. Komoru stejně nezvětšíte a je to na seřízení. Máte kotel s možností seřizovat jak primární, tak sekundární vzduch a nebo jen s možnosti seřizovat pouze primární. Nebo aspoň rok výroby.
Dobrý den, jak se prosím liší kotle ATMOS C 30 S rok výroby 2000 a rok výroby 2009. Jsou patrné konstrukční změny i váhový rozdíl na štítcích výrobce 96 kg. Děkuji za odpověď.
Dobrý den, obracím se na vás s dotazem. Mám kotel Atmos dc40gd, už jsem tu o tom psal. Mám ho druhou sezónu a minulou zimu mi začal hucet jako lokomotiva. Komín mám nový, 6m vysoký, průměr 20cm. Setkal jste se s takovýmto jevem? Když otevřu spodní dvířka, tak je tam plamen jako blázen a hučení zmizi. Když horní, tak si to "psoukne" a taky zmizí. Nemůžu se zbavit dojmu velkého tahu komínů. Teplota spalin 160-170 stupňů. Ještě k tomu hučení, když se kotel roztopí a začne hucet jako lokomotiva,tak když mám jen přivřené dveře, tak mi klepání o futra. Zajímá mi, jestli jste se s tímhle setkal. Předem děkuji za odpověď. Žižka
ŠŽ Štěpán Žižka @stepan.zizkaPodle teplota spalin to vypadá, že komín má tah tak akorát. To že kotel hučí, tak to je normální. Mám kotel s výkonem 25kW a když se rozjede, tak mě někdy začnou drnčet u kotelny dveře. U kotle je možné provádět seřízení dvou přívodů vzduchu. Vpravo pod vývodem vody z kotle je tyčka průměr 12mm, která je zajištěná šroubkem M5 s kontramaticí. Touto tyčkou se dá regulovat přívod vzduchu do horní zplynovací komory.
Dole pod mřížkou na přívod vzduchu do kotle je obdobná kulatina. Zde se dá regulovat vzduch do trysky.
Záleží na tom, jaké máte dřevo a na jakou velikost jej máte naštípané. U jemného dřeva dochází k masivnímu spalování a velké tvorbě plynu. Pak je potřeba tu horní tyčku povolit a přívod vzduchu o něco (1 až 3mm) zasunout dovnitř. Dobré je, když si původní polohu na tyčce označíte, aby jste se mohl vrátit k původnímu nastavení. Pokud máte akumulační nádrže, tak správně instalovaný a seřízený kotel by měl mít výstupní teplotu mezi 85 až 95°C a po celou dobu ohřevu vody v nádržích by měl být ventilátor v provozu.
Můžete mě zavolat a nebo se obraťte na firmu, na oddělení technické podpory.
Můj telefon je 774037388.
Dobrý den, chtěl bych se zeptat Vás jako odborníka, na Vaši zkušenost se zplynovávacím kotlem (Atmos DC25S), který je propojený s fototermikou.
Moje představa je, že když bude svítit slunko, bude se ohřívat voda v nádrži (bojleru) a přebytek tepla by šel do topného okruhu. I naopak, když příliš slunko nesvítí-fototermika nefunguje, kotel ohříval i užitkovou vodu. Velice Vám děkuji
MB Milos Blecha @milos.blechaTak nějak nechápu to, že by jste při plném slunci chtěl ještě ohřívat topení v domě. To se dělá tak, že je solárem (foto-termikou) nejprve ohřátý bojler a přebytek se potom přepne na akumulační nádrž, z které se teplo dá později podle potřeby odebrat. Pro toto je několik způsobů zapojení a to zejména podle toho, jestli je solárem ohřívána voda a nebo nemrznoucí směs, která má svoje cirkulační okruhy a energie se předává přes nějaké výměníky. Ujasněte si o jaké řešení vám jde a napište na jaroslav.dite at seznam.cz , případně zavolejte na 774037388.
Přikládám jakousi úvahu k rozhodování při řešení ohřevu TUV prostřednictvím kotlů na pevná paliva: