Která kolejnice je nejlepší? I profil jako překlad nosné zdi, klenby.

Rubriky:

Reklama
ondřej šmahel @ondrej.smahel před 5 roky21.03.2019 10:36:00
Která kolejnice je nejlepší? I profil jako překlad nosné zdi, klenby.

Dobrý den,
chystám se pustit do překladů nosné cca 70/80cm široké kamenné zdi. Mám na výběr ze dvou typů kolejnicových profilů a rád bych se poradil o vhodnějším řešením. Chci je pokládat do kapsy po 1-2ks na vybetonovaný podkladní kvádřík. To samé potom na druhé straně zdi. Varianty jsou:

1.) 4 ks kolejnic, výšky nějakých 7cm s dostatečným přesahem

2.) 2 ks cca 12,5cm vysokých a cca 14mm tlustých kolejnic (spodní vodorovná plocha 10cm, horní 6cm) - mám ji v délce 4,2 metrů tzn. že v tomto případě přesah bohatě stačí (použil bych 15-20cm na každou stranu). Kde bych ho ale řešil je případ rozřezání na 4 kusy....

3.) 4 ks výše zmíněných kolejnic s tím že pro otvor o šířce 80cm by přesah dělal hraničních 12,5cm

Nad otvorem zůstane cca 70cm zdi. V horní místnosti je klenba ve směru svislém, ve spodní ve směru vodorovném (viz. obrázek). Na půdě nejsou nad překladem plánované žádné přístavby.
V nosné zdi (z vrchní strany) je provedeno sepnutí zdi. Totéž plánuji provést na spodní straně inkriminované zdi. Dům je starý - nemá věnec, nahoře pouze pozednice a krov.
Statik na místě zhodnotil že provedení je možné. Konkrétní typy překladů jsem s ním však neřešil.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

0 odpovědí

Reklama
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem


Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.