UHLÍ NEBO ELEKTŘINA?

UHLÍ NEBO ELEKTŘINA?

Prosím poraďte: kolega mi říkal, že jeho syn vyměnil kamenouhelný kotel za elektrický a vytápí domek za skoro stejné peníze. Já mám starý kamenný domek o podlahové ploše cca 130 m2 a automatický kotel GALMET 17 kW. Trvale obývaný prostor (asi 95 m2) vytápím po dobu topné sezony na 20 - 21 st.C, zbytek plochy jen nárazově a zřídka. Za topnou sezonu spotřebuji 60-70 q hnědého ořechu 2, náklady jsou tedy cca 21 - 26 tis. Kč. Blíží se mi sedmdesátka a naplnit zásobník kotle je čí dál obtížnější, nehledě na to, že z kotelny vylezu obyčejně jako horník po šichtě a ještě dva dny kašlu a smrkám "uhlí". Elektrokotel by tyto problémy beze zbytku vyřešil, ale mě se nechce věřit, že za přibližně stejné peníze (samozřejmě za využití příslušné sazby za elektřinu). Dokázal by to někdo přibližně spočítat a poradit, jaké parametry by elektrokotel musel mít a co vše by bylo potřeba ještě pořídit? Jsem "chudá důchodkyně", takže náklady jsou pro mě důležité. Díky.

Vkládání nových příspěvků je dostupné pouze pro přihlášené uživatele

Nejnovější příspěvky

23 odpovědí

Zobrazit všechny reakce
Reklama

Přihlášení

nebo se přihlaste emailem

Nemáte účet?

Vypadá to, že nejste přihlášen

Registrací a přihlášením získáte mnoho výhod. Neunikne vám žádný nový příspěvek u oblíbených témat, můžete se ptát i odpovídat.

Technická podpora

Máte potíže s přihlášením, vkládáním příspěvků, nebo se správou vašeho profilu? Napište nám! Uvítáme také připomínky, podněty a nápady k vylepšení diskuzního fóra. Děkujeme.